Hatay 'zeytinyağı deposu' olma yolunda
İklim özellikleri ve verimli topraklarıyla farklı ürün desenlerinin yetiştiriciliğinin yapıldığı Hatay'ın, 15 milyon zeytin ağacı ve son yıllarda bu üründen aldığı verimle güneyin zeytinyağı deposu olma yolunda emin adımlarla ilerlediği bildirildi.
Antakya Zeytinyağı Üreticileri Koruma Derneği Başkanı Yılmaz Dönmez, kentte ''Haşebi'', ''Karamani'', ''Savrani'' ve ''Gemlik'' olmak üzere 8 milyonu meyve veren toplam 15 milyon zeytin ağacının bulunduğunu söyledi. Hatay'ın zeytincilikte son yıllarda önemli adımlar attığını ve çok iyi noktalar gelmeye gayret gösterdiğini ifade eden Dönmez, çiftçilerin çoğunun buğday, mısır, pamuk ekiminin yanı sıra ekonomik değer kazanmasıyla zeytin yetiştiriciliğine yönelmeye başladığını belirtti.
Hatay'da yaklaşık 120 bin tona yakın zeytin hasadının yapıldığını ve 16 bin ton zeytinyağı elde edildiğini vurgulayan Dönmez, şöyle devam etti: ''Geçen yıl havaların sıcak gitmesi zeytin ağacını olumsuz etkiledi. Rekolte biraz daha düşük oldu. Ancak bu yıl zeytincilikte büyük gelişme gösteren Hatay'da hava şartları da çok iyiydi. Zeytinin çiçeklenme döneminde aşırı sıcakların olmaması ve bölgemize yeterli yağışların yağması nedeniyle, kasım ayında hasadına başlayacağımız zeytinden geçen yıldan daha iyi bir verim alacağımızı düşünüyoruz. Geçen yıl Ege Bölgesi'nde zeytin rekoltesinin çok iyi olmaması nedeniyle üreticiler Hatay'dan zeytin talebinde bulundu. Bu nedenle çok fazla zeytinyağı elde edemedik. Daha çok sofralık zeytin gönderdik. Ancak bu yıl, rekoltenin çok yüksek olacağını düşünüyoruz.''
İklim şartlarının uygunluğu nedeniyle ağaçların meyve dolu olduğunu ifade eden Dönmez, bu yıl yaklaşık 150 bin ton rekolte beklediklerini, üründen 27 bin tona yakın zeytinyağı elde etmeyi hedeflediklerini, bunun da kolaylıkla başarılabileceğini kaydetti.
Hedef 5 bin ton ihracat
Zeytinciliğin önemli bir sektör olduğu kentte, 22 zeytinyağı markası bulunduğunu, bunların 10'unun aktif ve ihracata yönelik çalıştığının altını çizen Dönmez, ''Geçen yıl işlenen zeytinlerden elde edilen yağın yaklaşık 3 bin 500 tonunu ihraç ettik. ABD, Almanya, Rusya ve Suudi Arabistan'ın tercihi olan Hatay'da üretilen zeytinyağını bu yıl daha fazla ihraç etmeyi hedefliyoruz. Sezonun açılmasının ardından asit oranı ve aromasıyla aranan bir tat olan zeytinyağımızdan en az 5 bin tonunun ihracatını yapmayı planlıyoruz'' dedi.
Dönmez, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Mersin'de yıllık toplam 50 bin tonluk zeytinyağı potansiyeli bulunduğunu ifade etti. Hatay'ın, zeytin yetiştiriciliği yapan güney illeri arasında önemli bir potansiyeli elinde bulundurduğunu anlatan Dönmez, yörede zeytin üretim alanının her geçen gün arttığına işaret etti.
Dönmez, kentin iklim şartları ve toprak koşullarıyla zeytincilik açısından çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, şöyle devam etti: ''Önümüzdeki 5 yıl içerisinde, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Mersin'in yıllık 50 bin ton olan zeytinyağı potansiyelinin, kentimizde zeytinlik alanların her geçen gün artmasıyla 100 bin tona çıkacağını tahmin ediyoruz. Hatay, mevcut potansiyeli ve gelişimiyle güneyin yağ deposu olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.''
Zeytin ve zeytinyağı açısından büyük bir potansiyeli barındıran Türkiye'de bu ürünün tüketimin çok az miktarda olduğunu belirten Dönmez, kişi başına 1 kilo olan tüketimin daha da arttırılması gerektiğini sözlerine ekledi.
En Çok Okunan Haberler
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Cem Yılmaz'ın yeni evi dudak uçuklattı!
- 9 aydır raporluydu...