"Hayata Dönüş davası 15 yıl daha mı sürecek?"

Hayata Dönüş Operasyonu’nun Ümraniye Cezaevi’ndeki müdahalesinde görevli 267 jandarma ve görevli hakkında “faili belli olmayacak şekilde adam öldürme”, “birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme”, “yaralama” ve “kötü muamele” suçlarından açılan davaya devam edildi.

Yayınlanma: 06.10.2011 - 14:44
Abone Ol google-news

Üsküdar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya taraf avukatları katıldı. Müdahil avukatlar, Hayata Dönüş Operasyonu’nun Ümraniyşe Cezaevi’nde uygulanan “Bora” ve “Atmaca” müdahale planlarına katılan görevlilerin tespit edilmesini, duruşma salonunda dinlenmesini istedi. Avukatlar, müdahale planlarına katılan kişilerin dinlenmesi ile davanın daha da derinleşeceğini vurguladı. Mahkeme ise dava dosyasındaki tüm sanıkların dinlemesi gerektiğini belirterek, duruşmayı erteledi. Davanın müdahil avukatlarından Oya Arslan, mahkemenin tutumunu eleştirerek, 7 yıllık yargılama süreci boyunca yalnızca 94 sanığın dinlendiğini anlattı. Avukat Arslan, “Mahkemenin diğer sanıklara ulaşması ve onları dinlemesi kaç yıl alacak? Bu nedereden baksanız 15 yıla yakın bir süre demek. Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda illa sanıkların tümü dinlendikten sonra bu tür taleplerin kabul edileceği yönünde bir hüküm yok. Bir önceki celse 4 ay önceydi. Bu süre zarfında mahkeme bir sanık bile dinlemedi. Mahkeme bu dosyayı kapatmak, bitirmek istiyor. Araştırma yapılmıyor. Duruşmalar 10 dakikada bitiyor, Bu davada adalet, hukuk, gerçeğin açığa çıkarılması gibi konularla ilgilenilmiyor. Bu mahkemeden adalet çıkmayacak” diye konuştu.

Cezaevlerindeki ölüm oruçlarını sonlandırmak için 19 Aralık 2000 tarihinde, Türkiye’deki 20 cezaevine eşzamanlı düzenlenen “Hayata Dönüş Operasyonu”nda 28 kişi yaşamını yitirmişti. Bayrampaşa Cezaevi’nde de 12 kişi hayatını kaybetmişti. Ümraniye Cezaevi’nde ise 8 kişi yaşamını yitirmişti.

 
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler