HDP'li Gülser Yıldırım tahliye edildi... Başka bir dosya nedeniyle cezaevinde kalacak

Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Mardin 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuklu bulunduğu dosyadan tahliye edildi. Yıldırım bir başka davadan da tutuklu yargılandığı için tutukluluğu devam edecek.

Yayınlanma: 15.11.2017 - 15:22
Abone Ol google-news

 

HDP Milletvekili Gülser Yıldırım’ın "Silahlı terör örgütü yönetme ve propaganda" suçlamasıyla açılan davadan tahliyesine karar verilirken, “Örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan başka bir dosyadan nedeniyle tutuklu kalmaya devam edecek. 


Bir yılla yakındır tutuklu bulunan HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım’ın tutuklu bulunduğu dosyadan 5'nci duruşması görüldü. Mardin 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaya HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Mardin HDP ve DBP İl Örgütü katıldı. Gülser duruşmaya SEGBİS ile katıldı.

‘Bu şekilde yargılanmamı kabul etmiyorum’

"Silahlı terör örgütü yönetme ve propaganda" suçundan açılan davaya Kocaeli 1 Bolu F Tipi Cezaevinden SEGBİS'le bağlanan ve Kürtçe konuşan Gülser Yıldırım, mahkemeye gelmediği sürece SEGBİS üzerinden savunma yapmayacağını dile getirerek "İlk olarak gelen bütün misafirleri selamlıyorum. Ben savunmamı burada değil sizin huzurunuzda yapmak istiyorum. Dosyadaki fezlekeler çok fazladır. Bunun için kendimi hazırlamam gerekiyor. Ben burada olduğu sürece savunma yapmayacağım. Mahkeme de kendi savunmamı yapmak istiyorum. Bu şekilde yargılanmamı kabul etmiyorum. Bu şekilde yargılama sağlıklı olmaz. Savunma için süre talep ediyorum" şeklinde konuştu.

‘Müvekkilin tahliyesini istiyoruz’

Gülser'den sonra yine SEGBİS bağlantısı ile konuşan avukat İnan Poyraz, da müvekkilinin mahkeme huzurunda savunma yapması gerektiğini söyledi.

Daha sonra mahkeme salonunda konuşan Avukat Azat Yıldırım, vekilin bir konuşma suçuyla tutuklu bulunmasının vekili değil onu seçen halkı suçlamak anlamına geldiğini söyledi. Vekilin bir konuşma nedeniyle tutuklu bulunmasının AYM kararlarına aykırı olduğunu dile getiren Azat, " Burada normal vatandaş olsa bu savunmayı yapar ama burada bir vekil var. Ve normal konuşmaları yüzünden yargılanıyor. Bir vekilin sadece konuşması ile bu dosyadan tutuklu bulunması AYM’ye aykırıdır. Aslında şahsın vekil olması nedeniyle konuşma yapması yüzünden tutuklu olmasını uygun bulmuyor vekilin tahliyesini talep ediyoruz" şeklinde savunma yaptı.

Daha sonra konuşan Avukat Erdal Kuzu ise "İnsanların söyleyemediği şeyleri söylemesi ve muhalefet yapması için kendi vekilini seçer. Siyasal gerekçeler ve iddialar ile başlatılan soruşturma önümüze bir dava dosyası halinde gelmiştir. 90'lı yıllarda yine aynı şeyler yaşanmış bu yaşananlardan sonra 2000'li yıllarda Türkiye bu vekillerden özür dilemiştir. Gülser Yıldırım’ın yargılandığı konuşmalar muhalefet vekili olduğu için yaptığı konuşmalardır ve buna hakkı vardı. Seçilen vekillerin yargılamaların tamamı kanuna aykırı yargılamalardır. Şu fezlekelerin tamamı vekilin konuşmalarından çıkarıldı. Bunun altını sürekli çiziyoruz. Yarın benim müvekkilimin anayasa mahkemesinde kararı verilecek. Meclis ve miting konuşmalarından dolayı seçilmiş bir insanın tutuklu bulunmaması gerektiğini düşünüyoruz ve müvekkilimizin tahliye edilmesini talep ediyoruz" dedi.

Bir dosyadan tahliye edildi ancak cezaevinden çıkamayacak

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme Gülser’in tutuklu bulunduğu süre zarfını da göz önünde bulundurarak tahliye edilmesine karar verdi. "Silahlı terör örgütü yönetme ve propaganda" suçundan tahliye edilen Gülser’in “Örgüt üyeliği” yaptığı iddiasıyla açılan dosyası ayrıştırıldığı için tutuklu yargılanmaya devam edecek. Öte yandan Gülser Yıldırım’ın AYM’ye yaptığı bireysel başvuruyu Genel Kurul gündemine almıştı. Görüşme 16 Kasım’a gerçekleşecek ardından AYM başvuruya ilişkin kararını açıklayacak.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler