Hiçbir subay teslim olmadı çünkü...
YAŞ öncesi haklarında yakalama emri çıkan komutanların durumu tartışılıyor. Kanun 'Tutuklananlar terfi için YAŞ'a giremez' diyor. Yakalama emri için ise hüküm yok. Merkez komutanlıklarının yakalama kararlarını bu nedenle tebliğ etmediği ileri sürülüyor.
Balyoz davasında 70’i muvazzaf, 42’si emekli asker hakkında çıkan yakalama kararının YAŞ’ta yapacağı olası etkiler tartışılmaya devam ediliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nda, hakkında yakalama kararı bulunan kişilerin terfi sırasına girmeyeceği konusunda bir hüküm bulunmaması nedeniyle, YAŞ’a kadar teslim olmayan veya yakalanmayan subay ve generallerin terfi sırasına girebilecekleri yorumları yapılıyor.
Tebligatlar yapılmıyor
Vatan'dan Kemal Göktaş'ın haberine göre İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yakalama kararına rağmen dün akşam saatlerine kadar yakalanan sanık olmadı. İstanbul Başsavcılığı’nca yakalama kararının yerine getirilmesi için Merkez Komutanlıklarına yazılan müzekkerelerin ise haklarında yakalama çıkarılan muvazzaf askerlere tebliğ edilmediği belirtildi. Haklarındaki yakalama kararını basından öğrenerek mahkemeye itiraz başvurusunda bulunan sanık askerlerin tutuklanmadıkları sürece YAŞ’a girme ihtimallerinin bulunduğunun ortaya çıkması da durumu daha ilginç hale getirdi.
Kanunda boşluk var
Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nun 65. maddesi, “Terfi sırasına girenlerden; tutuklu bulunan ya da tahliye edilmekle beraber kovuşturma veya duruşması devam eden veya hakkında verilen hüküm henüz kesinleşmemiş bulunanların, terfileri ve kademe ilerlemeleri yapılmaz” hükmünü taşıyor. Kanunda hakkında yakalama kararı çıkarılan sanıkların terfiye ilişkin durumlarına dair bir düzenleme bulunmuyor. Kanundaki bu boşluk, 1967 yılında çıkarılan TSK Personel Kanunu’nun ilgili hükümlerinin 1 Haziran 2005’de yürürlüğe giren Ceza Muhakemesi Kanunu’ndaki hükümler doğrultusunda uyum değişikliklerinin yapılmamasından kaynaklanıyor. Eski CMUK’ta yakalama yerine “gıyabi tutuklama” kararları veriliyordu. Yeni kanunun “yakalama” kararına denk gelen bu kararla sanık firarda da olsa “tutuklu” sayılıyordu. Gıyabi tutuklu sanık yakalandığında mahkemeye çıkarılarak tutukluluğu “vicahi” tutukluluğa çevriliyor ve cezaevine gönderiliyordu.
Terfi sırasına girebilirler
Milli Savunma Bakanlığı’nda bu maddenin nasıl yorumlanacağına ilişkin bir çalışma yürütülüyor. Çalışma sırasında ortaya çıkan bir görüş, maddede tutuklama kararından bahsedildiği ve yakalama kararından bahsedilmediği için, hakkında yakalama kararı verilenlerin tutuklanmadıkları sürece terfilerinin ve kademe ilerlemelerinin YAŞ tarafından yapılabileceğini savunuyor. Bu görüşe göre, yakalama kararı doğrudan tutuklama olacağı anlamına gelmiyor. Yakalanan sanık, mahkeme önüne çıkarıldığında salıverilebileceği gibi, yakalama kararına yaptığı itiraz kabul edildiğinde yine özgür kalabilir. Buna göre, YAŞ toplantılarına kadar itirazı kabul edilen ya da yakalanmayan sanık askerler de terfi sırasına girebilecek.
Bu yüzden muvazzaf askerlere yakalama kararlarının tebliğ edilmemesi ve bu sırada itiraz haklarını kullanmaları, “tutuklu” sıfatını almadan YAŞ’ta terfi sırasına girmelerine olarak sağlayabilecek.
En Çok Okunan Haberler
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Ölü ve yaralılar var!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Cem Yılmaz'ın yeni evi dudak uçuklattı!