Hırvatistan'da hükümete karşı protestolar

Hırvatistan'daki eylemleri Facebook aracılığı ile başlatan 26 yaşındaki İvan Pernar, bugün gözaltına alındı.

Yayınlanma: 20.03.2011 - 17:24
Abone Ol google-news

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de, İvan Pernar tarafından Facebook aracılığıyla başlatılan eylemler, bugün de devam etti. Zagreb'in merkezindeki Ban Yerlaçiç Meydanı'nda toplanan binlerce eylemci, iktidardaki parti HDZ'nin binasına doğru yürüdü. Burada, protestoların organizatörü İvan Pernar'ın protestolar sırasında gözaltına alınmasını eleştiren grup, ''İvan'ı geri verin bize'' sloganı atarak, parti binasına yumurta fırlattı.

Hırvatistan hükümetinin görevden ayrılmasını isteyen protestocular, Zagreb'in sokaklarından geçerken, HDZ'nin üst düzey görevlisi Vladimir Şeks'in evinin bulunduğu apartmanın önünde, ''Cevap ver, sarhoş hırsız'' diye slogan attı.

''Herkes sokağa'' diye bağıran eylemciler, daha sonra Hırvatistan Anayasa Mahkemesi binasının önünde, hükümet binasının bulunduğu ve eylem yapmanın yasak olduğu Markov Meydanı'na gitme isteklerini dile getirerek, mahkemeden bu yasağın kaldırılmasını talep etti.
 

Köylüler de eylem yaptı

Zagreb'deki eylemcilerin yanı sıra Hırvatistan'da hayat standartlarından şikayetçi olan köylüler de eylem yaptı. Traktörleriyle Zagreb'e gelmek isteyen köylüler, polis tarafından yollarda durduruldu. Virovitica ve Zagreb arasındaki yolda onlarca traktörden oluşan konvoyun başkente gelmek için polisten izin beklediği öğrenildi.

Köylüler, devletin tarım üretimine katkısından memnuniyetsizliğini göstermek üzere bir süre önce tarım makineleri ile Zagreb'e gelecekleri konusunda hükümeti uyarmıştı. Hırvatistan'da bugün Zagreb'in yanı sıra Çakovac, Koprivnica, Virovitica, Cakovo, Vinkovci, Varajdin, Riyeka, Pula, Split, Sisak, Labin, Şibenik, Zadar, Osiyek ve Ogulin kentlerinde de eylem yapıldı.

Eylemlerin organizatörü İvan Pernar ise daha önce kendisine verilen ''eylemlere katılmama'' yasağına uymadığı gerekçesiyle Zagreb'deki eylem öncesi Markov Meydanı yakınlarında gözaltına alındı. Hırvatistan'da İvan Pernar'ın Facebook aracılığıyla yaklaşık 1 ay önce başlattığı eylemler, ülke genelinde devam ediyor.
 

Karadağ'da da yarın eylem yapılacak

Karadağ'ın başkenti Podgorica'da da sivil toplum örgütü ''Libertas''ın Facebook'taki organizasyonuyla yarın parlamento önünde eylem yapılacak. Facebook'ta halk bu eyleme, ''mafyaya karşı sokak gösterileri'' çağrılarıyla davet ediliyor. Polis, yarınki eyleme sessiz protesto yapılması karşılığında izin verildiğini, eylemcilerin slogan ve konuşma yapmasına izin verilmeyeceğini açıkladı. Eylemin organizatörleri ise protestoların barışçıl ve şiddet içermeden gerçekleştirileceğini kaydetti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler