Homo Erectus'un soyu sanılandan çok önce tükenmiş

Homo erectus modern insanın çağdaş'ımı yoksa atası mıydı? Yeni ölçümler ikinci tahmini doğruluyor. Homo erectus bugüne dek tahmin edilenden çok daha önce tükenmiş, yani Homo sapiens ile hiçbir zaman karşılaşmamıştı.

Homo Erectus'un soyu sanılandan çok önce tükenmiş
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.07.2011 - 13:15

Homo erectus insanımsıların öncüsüydü. “Dik duran insan” (Homo erectus’un anlamı) düzenli olarak avlanan ve ateşi kullanan ilk insan olduğu gibi kıtaları ilk kez aşan da o olmuştu.

Homo erectus Afrika’dan Avrupa ve Doğu Asya’ya yayılmıştır. Antropologların çoğu Homo erectus’un bir buçuk milyon yıl önce dünya sahnesine çıktığını düşünüyorlar. Bir milyon yıl sonra ise Avrupa ve Asya’ya ayak basmıştı.

Ancak Endonezya’daki buluntular farklı bir tarih sunmuştu. 1930’lu yıllarda orta Java’daki Solo nehrinin yakınında bulunan 25 memeli fosiliyle birlikte on beş Homo erectus fosili gün ışığına çıkarılmıştı. 1996 yılında gerçekleştirilen tarihlendirmeye göre hayvan kemikleri dolayısıyla da Homo erectus fosilleri 35.000-50.000 yıllıktı. Homo erectus’un dünyanın diğer bölgelerinde tükendikten sonra Endonezya’da hâlâ yaşamaya devam etmiş olması o tarihlerde bile sürpriz olmuştu. Çünkü Endonezya’da bulunan en eski Homo sapiens kalıntıları da 40.000 yıllıktı. Bu tarihlere göre bu iki insan türü aynı çağda yaşayıp birbirleriyle karşılaşmış olabilirlerdi.

Homo erectus’un yaşını açıklayan Carl Swisher ve Susan Anton şimdi PloS ONE dergisinde sonuçları değiştirdiler. Yeni ölçümlere göre söz konusu buluntu yeri 143.000-500.000 yıllık. Eski ölçümler kemiklerdeki uranyum izotoplarıyla yapılırken, yeni ölçümler buluntu yerinden çıkarılan tüf taşlarındaki argon izotoplarıyla yapılmıştır ki ikincisi çok daha güvenilir diyor Susan Anton.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler