HSYK'de toplu istifa
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu(HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek ile asıl üyeler Suna Türkoğlu, Musa Tekin, Orhan Cem Erbük ve yedek üyeler Fatma Anıl Genç, Hatice Ceyda Keyman ve Ayşe Albayrak Doğan görevlerinden istifa etti.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu(HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, kurulun 17 Ağustos 2010 tarihinden bu yana 'fiilen' çalıştırılmadığını iddia ederek, "Gündemi belli olmayan, toplantı yaptırılmayan, karar verdirilmeyen, görüşlerini açıklaması dahi fiilen engellenen bir yapı içinde daha fazla kalmanın bir yarar sağlamayacağı" görüşüyle görevden ayrıldıklarını belirtti.
Özbek, istifa eden üyelerle birlikte düzenlediği basın toplantısıyla istifalarının gerekçesini açıkladı. Kurulun bir süredir kamuoyunun gündeminde çok yoğun bir biçimde yer aldığını ifade eden Özbek, hukukun toplum için olduğunu ve toplumla iç içe olduğunu, sürekli tartışma konusu yapılmasının ve bu yolla yıpratılmasının, topluma, hukuka ve hukuk kurumlarına zarar verdiğini kaydetti. Özbek, "Birey her an hukukun koruması altında olduğunu hissetmeli, hukukun herkes için aynı ve tek olduğuna inanmalı, kurallar ve kurumlardan oluşan hukuk devletinde yaşamanın en temel hakkı olduğunu bilmeli ve bunun için de mücadele etmelidir. Hukuk kurumları ise bu süreçte kendilerine anayasa ve yasalarla verilen görevleri görev bilinci ve sorumluluğu içerisinde hukuk kurallarına göre yerine getirmek zorundadırlar" dedi. Özbek, 'bu bağlamda HSYK'nın hiçbir önyargı ve hiçbir art niyeti olmadan anayasanın çizdiği sınırlar içerisinde ve kanunların kendilerine verdiği yetkilere sahip çıkarak görev yapmak amacını ısrarla ortaya koymuş olmasına rağmen', Kurulun 17 Ağustos 2010 tarihinden itibaren fiilen çalıştırılmadığını kaydetti.
"Taslak hakkındaki görüşlerimiz kendi internet sitemizde yayınlanamadı"
Bu durumun Adalet Bakanlığına defalarca iletildiğini, sözlü ve yazılı başvurularla duruma resmiyet kazandırılarak, yapılamayan her toplantı için Kurulun seçimle gelen üyeleri tarafından tutanak tutulmasıyla durumun ilgili makamlara iletildiğini belirten Özbek, ancak bugüne kadar hiçbir sonuç alınamadığını ifade etti. Özbek şöyle devam etti:
"Adalet Bakanlığı son olarak Adalet Bakanı imzasıyla göndermiş olduğu yazısında yeni oluşum tamamlanıncaya kadar mevcut HSYK'ya gündem yapılmayacağını, Kurul Başkanvekilliğine resmen bildirmiş bulunmaktadır. Bu süre içerisinde HSYK halen yürürlükte olan 2461 sayılı kuruluş kanunundan ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunundan kaynaklanan ve birçoğu ivedi olan, hiçbir görevini yapamadığı gibi bu ivedi işlerin adalet Bakanlığınca nasıl yürütüldüğü konusunda da hiçbir bilgisi bulunmamaktadır.
Adalet Bakanlığı tarafından açıklanan ve 20 ayrı kuruluştan görüş istendiği bildirilen HSYK Kanun Tasarısının ön taslağının hazırlık çalışmaları sırasında kurulumuzun seçimle gelen üyeleriyle herhangi bir bilgi paylaşımında bulunulmadığı gibi taslak tamamlandıktan sonra bir iletişim kurulamamış, taslak hakkında görüşü istenen kuruluşlar arasında kurula yer verilmemiş, hatta kurulun bu taslak hakkında hazırladığı görüşlerini HSYK'nın kendi internet sitesinde yayınlanmasına da olanak tanınmamıştır. Bizim bugün basın toplantımızı yapacağımızı açıkladıktan sonra yaklaşık 1.5 saat kadar önce HSYK'nın internet sitesine bizim yeni taslakla ilgili kurulun görüşlerinin eklendiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Gündemi belli olmayan, toplantı yaptırılmayan, karar verdirilmeyen, görüşlerini açıklaması dahi fiilen engellenen bir yapı içerisinde daha fazla kalmanın bir yarar sağlamayacağı görüşü ile ben ve arkadaşlarım Suna Türkoğlu, Musa Tekin, Orhan Cem Erbük, Fatma Anıl Genç, Hatice Ceyda Kerman ve Ayşe Albayrak Doğan, görevimizden ayrılma kararı almış bulunuyoruz."
Polemiğe neden girmek istemedik
Neden bugüne kadar bekledikleri sorusunun da cevabını veren Özbek, 17 Ağustos 2010'da yani yaz kararnamesiyle ilgili görüşmelerin kesilmesinden itibaren bugüne kadar hiç bir evrakı imzalayamadıklarını, hiç konuda görüşme yapamadıklarını, hiçbir karar alamadıklarını belirterek, "Ancak hep kararnamenin geri kalan kısımlarının getirileceğini bekledik, bakanlıkla sürekli yazışma yaptık. Fakat maalesef bugüne kadar kurulun herhangi bir işlemi, kararı ya da bezer bir tasarrufu olamamıştır. Ayrılmamızın en önemli gerekçesi budur. Daha fazla bekleyip, 17 Ekim'den sonra gerçekleştirilecek seçimden sonra gelecek arkadaşlarımızın buraya gelmesinden veya isimlerinin belli olmasından sonra ayrılmanın da polemiklere sebep olacağı, yeni oluşacak kadronun beğenilmediği ve ya onlarla uyumlu şekilde çalışılamayacağı biçimde bir takım değerlendirmeler yapılabilir endişesiyle seçim gününü beklemeden ayrılma kararı aldık" diye konuştu.
Kararlarının münferit olduğunu belirten Özbek, "Her bir arkadaşımız bu yoldaki iradesini, düşüncesini kendileri ifade etmişlerdir" dedi.
Ertosun, bizle birliktedir
Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Özbek, "savunma görevinden pes mi ettiniz" sorusuna, "Aradan geçen zaman zarfında insanların iradelerinin fesata uğratıldığı biçimde, yani serbest iradelerin sakatlandığı bir biçimde bir yıpratma kampanyası sonunda belli bir noktaya geldik" yanıtını verdi.
Özbek, HSYK üyelerinde Ali Suat Ertosun'un istifa edenler arasında yer almadığının hatırlatılması üzerine, değerlendirmelerini herkesin kendisini yaptığını, Ertosun'un şu an yanlarında olduğunu, kendilerini izlediğini söyledi.
Ucuz kahramanlık değil
Özbek, istifasının Yargıtay'daki seçimlere işaret edilerek, bir seçim stratejisi olup olmadığının sorulması ve görev süresinin zaten yakında dolacağının hatırlatılması üzerine ise şunları dedi:
"Günlük yaşamda konuşma imkanımız olsaydı, 'ucuz kahramanlık mı yapıyorsunuz?' biçiminde bir anlam verebilirdik. Sizin dediğiniz gibi değil. Bizim elimizde başka bir enstrüman kalmamıştır. Çünkü bugüne kadar çektiğimiz sıkıntıları bir hakim ciddiyeti içinde kamuoyuyla paylaşmaya ve onlara yansıtmaya çalıştık. Bu aşamada yapabileceğimiz bu konuda budur" dedi.
Yargıtay ve Danıştay üyeliğini sürdüreceğiz
Özbek, kendilerinin Yargıtay ve Danıştay üyeleri olduğunu, bundan sonra da oradaki görevlerine geri döndüklerini belirterek, "Bundan sonra Yargıtay ve Danıştay üyeliği görevlerimizi sürdüreceğiz" dedi. Özbek Yargıtay Başkanlığı'na aday olup olmayacağının sorulması üzerine ise, "Şu anda öyle bir soruya cevap vermek durumunda değilim. Bu kişisel bir sorudur" diye konuştu.
Özbek, HSYK kanun taslağı hakkında görüşlerinin sorulması üzerine ise "Taslak, bugüne kadar ki endişelerimizin gerçekleştiğinin bir kanıtıdır" dedi.
Erdoğan ne dedi?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Suriye’ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında HSYK'deki istifaları değerlendirdi. Erdoğan şunları kaydetti:
"HSYK ile ilgili konu bizimle ilgili bir konu değil. Kendi çerçevesi içinde o süreç işleri. Süresi dolanlar süresi dolduğunda zaten ayrılır. Yerlerine gelecek olanlar da yeni anayasa paketinde belirlenmiştir.
Açıklanmamış bir şey üzerinde benim konuşmam doğru değildir. Atamalar noktasına kimin nereye nasıl atandığı polemiğine girmeye gerek yok çünkü o konuda muhatabımız değiller."
(Fotoğraf: Necati Savaş)
İLGİLİ HABER İÇİN TIKLAYINIZ:
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev