Hukuk Skandalı (27.11.2015)

Basın suçlarında dava açma süresi 4 ay. Ancak Can Dündar ve Erdem Gül için dava 5.5 ayda açıldı. Bu usulsüzlüğe rağmen dava ve tutuklama geldi

Hukuk Skandalı (27.11.2015)
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.11.2015 - 01:42

Can Dündar ve Erdem Gül’ü tutuklayan İstanbul 7. Sulh Ceza Hâkimi İsmail Yavuz, Basın Kanunu’na göre bir hukuk skandalına imza attı. Dündar ve Gül’ün avukatları, atılı suçun basın yayın yolu ile işlenmesi halinde 4 ay içinde davanın açılması gerektiğini belirtti. Ancak yargıç, yasaya rağmen 5.5 ay sonra tutuklama kararı verdi.

Dündar’ın avukatlarından Akın Atalay, suçlamanın dayandığı somut eylemin fotoğraf ve haber olduğunu vurgulayarak, “Bu suç yayın yolu ile işleniyor. Bizim özel bir kanunumuz var. Adı da Basın Kanunu. 11. maddeye göre, atılı suç basılmış eser yoluyla işleniyorsa bu kanundaki özel hükümlere tabidir. 26. madde diyor ki; basılmış eserler yoluyla işlenen ceza davalarının bir muhakeme şartı olarak 4 ay içinde açılması zorunludur. Bu suçlama için davanın 4 ay içinde açılması gerekiyor. Burada söz konusu yayınlardan birinin tarihi 12 Haziran diğeri 29 Mayıs 2015’tir. Bu nedenle yasadaki muhakeme şartı gerçekleşmemiştir. Müvekkiller yargılanamaz. Kanunun açık hükmü tartışmaya yer vermeyecek kadar nettir. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı dava açma süresini kaçırmıştır” dedi.

Dündar’ın avukatlarından Bülen Utku da “5 buçuk ay sonra, Cumhurbaşkanı’nın ‘ben davamı açtım. Bu haberi özel haber olarak yapan kişi de öyle zannediyorum ki bunun bedelini ağır ödeyecek. Öyle bırakmam onu’ şeklinde TRT 1’de yaptığı konuşmanın bir tutuklama sebebi olarak sayılmayacağını diliyor, umut ediyoruz” dedi. Ancak yargıç avukatların savunmasını reddetti ve tutuklama kararı verdi. Gerekçede, Basın Kanunu’ndaki açık hüküme ilişkin hiçbir gönderme yapılmadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler