Hükümet ‘Patrona kıyak’ yaptı

Başbakan Yıldırım, Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda alınan kararları açıkladı. Paket ile KOBİ’lere kredi desteği sağlanırken işverenler de SGK prim ödemelerini öteleyebilecek.

Hükümet ‘Patrona kıyak’ yaptı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.12.2016 - 23:05

Hükümetin ekonomideki önlem paketinden işverenlere destek çıktı. KOBİ’lere verilecek 250 milyar liralık desteğin yanı sıra işverenler gelecek yılın başındaki SGK primlerini de yıl sonunda ödeyecek. 500 bin kişi aktif işgücü programlarına yerleştirilecek. 100 bin kişi de toplum yararına çalışma programı kapsamında istihdam edilecek.

‘KOBİ’lere kıyak...’

Başbakan Binali Yıldırım, geçen hafta Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda alınan kararları içeren “ekonomik önlem paketini” dün açıkladı. Açıklanan kararlar özetle şöyle:

* Firmaların nakit ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Hazine kefaleti sağlanarak Kredi Garanti Fonu kefaletiyle 250 milyar lira kredi verilecek.

* Özel sektör yatırımları teşvik edilecek. İmalat sanayiinde yatırımı teşvik etmek amacıyla projelere destek verilecek.

* İmalata yönelik yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranı yüzde 15 daha artırılacak. Kurumlar vergisi indirimi de tam olarak uygulanacak. Yatırıma yönelik inşaat işlerinde KDV iadesi verilecek.

3 ay erteleme

* Asgari ücret desteğinden yararlanan işverenlerin bu destekten yararlanmalarına esas prim ödeme gün sayısına karşı gelecek şekilde 2017 ocak, şubat, mart 3 aylık primleri 2017 yılının ekim, kasım, aralık ayına ertelenecek. Yani ocak, şubat, mart aylarındaki SGK primleri yılın son 3 ayına ertelenecek. Ancak herhangi bir faiz uygulanmayacak.

* İşsizliği önlemek için iş başı eğitim programları, mesleki eğitim kursları, girişimcilik eğitim programları daha da güçlendirilecek. 2017 yılında özel sektörde 500 bin kişi İŞKUR’un aktif işgücü programlarından yararlandırılacak.

* Firmalar 2017 yılında ek ihracat yaparsa Eximbank’tan destek sağlanacak. Bu amaçla Eximbank’ın 3.7 milyar olan sermayesi daha da artırılacak.

Sıfır faiz imkânı

* Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde kullandırılan döviz kredilerinde firmaların yurt içinden sağlayacakları Türk malı ve hizmetlerde sıfır faiz uygulanacak.

* İhracatta teminat miktarı yüzde 100 tamamen Eximbank tarafından karşılanacak. Başbakan Yıldırım, Eximbank kredilerinde risk ağırlığını sıfırlamaya yönelik sermaye yeterlilik oranını ve kredileri de artırmış olacaklarını söyledi. 4 Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın KOBİ’lere yönelik desteği kapsamında işletmelere ilk 12 ay için geri ödemesiz olmak üzere 3 yıl vadeli 50 bin lira kredi sağlanacak. Uygulamadan 15 bin KOBİ’nin yararlanacağı, yaklaşık 750 milyon liralık bir kaynak olacağı ifade edildi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, düzenlemenin faiz olarak 15 milyon lira maliyeti olacağını söyledi.

* Yıldırım, 2017 yapısal reform uygulamalarının da takvimlendirildiğini söyledi.

* Yıldırım, bir genelge imzaladığını, kamu bankalarının artık aralarında para toplarken yarış yapmayacaklarını belirtirken, “Buna gerek yok. Bu paralar ne kadar yüksek maliyetli toplanırsa kredilendirme, reel sektöre aktarılması da o kadar pahalı oluyor. Burada bir sınır geldi. Yüzde 7.5’i geçmeyecek. Kamu bankalarının kamudan mevduat alımında standart getiriyoruz. Yüzde 7.5 diyoruz. Sizin işiniz faizcilik değil” dedi. Yıldırım böylece bankaların daha düşük faizle kaynağa eriştiği için, verecekleri kredilerde de ona göre maliyetlerini azaltacaklarını belirtti.

* Devlet mecbur kalmadıkça döviz üzerinden sözleşme yapmayacak. Kamu kuruluşları ihtiyaç fazlası olan dövizlerini Türk parasına dönüştürecek. Başbakan Yıldırım, bu şekilde kısa vadede 10 milyar dolar civarında bir kaynağın yerli paraya geçmiş olduğunu söyledi. Yıldırım, piyasalarda küresel şartlar nedeniyle inişler çıkışlar yaşandığını, bunların geçici olduğunu belirtti. Yıldırım, “Tabii Merkez Bankası’nın da eli kolu bağlı değil. Kendi kapsamında, kapasitesinde icap eden tedbirleri de her zaman alabilir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler