Hükümete göre Dolardaki yükselişte sorun ABD'de

Bakanlar Kurulu’nun ardından konuşan Kurtulmuş, dolardaki yükselişin Türkiye’nin ekonomisinin zafiyetinden kaynaklanmadığını savundu.

Yayınlanma: 28.11.2016 - 21:40
Abone Ol google-news

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile ilişkileri ‘dondurma’ kararı ile ilgili olarak; “Avrupa siyaseti bakımından alarm verici bir karardır” değerlendirmesini yaptı. Ancak Kurtulmuş, aralık ayındaki Liderler Zirvesi için de “İlişkilerin olumsuz yöne kaymasını istemeyiz. AB’nin geleceğine katkı yapacak yaklaşımların olacağını ümit ediyoruz” mesajını verdi. Kurtulmuş dolardaki yükselişi ABD’nin iç politikasındaki dalgalanmaya bağladı. Kurtulmuş anayasa değişikliği ile ilgili olarak da Meclis aritmetiğine işaret ederek, “330’u aşacak bir noktaya geliyor” dedi. Kurtulmuş’un, Bakanlar Kurulu’nun ardından gazetecilere yaptığı açıklamalar şöyle:

-Avrupa siyaseti için alarm: (AP’nin dondurma kararı) Avrupa Parlamentosu’nda alınan son karar, Avrupa hukuku bakımından da siyasi sonuçları olan bir karar değildir. Bu tavsiye kararı, Avrupa’da son yıllarda yükselen aşırı sağın siyasi etkisini göstermesi açısından önemlidir. Aşırı sağ siyasetin Türkiye, göçmen, Müslüman karşıtı politikalarının Avrupa Parlamentosu’nu etkilediği aşikârdır. Avrupa siyaseti bakımından alarm verici bir niteliktedir. Kararın bizatihi kendisi Avrupa değerleriyle çelişen bir karardır. Bu kararı yok hükmünde kabul ediyoruz.

-Olumsuz yöne kaymasını istemeyiz: İlişkilerin olumsuz yöne kaymasını istemeyiz. Olumsuz yöne kaymasından Türkiye’den daha fazla AB’nin zararlı çıkacağını da ifade etmek isterim. Liderler Zirvesi’nde ise daha hassas, dengeli, vizyoner ve AB’nin geleceğine katkı yapacak yaklaşımların olacağını ümit ediyoruz.

-Gerginliğin sebebi Türkiye değil: Bu ilişkilerin gerginleştirilmesinin nedeni Türkiye değildir, AB-Türkiye ilişkilerinin gerginleşmesinin sebebi bazı siyasilerin tarafgir, hatta Türkiye’ye karşı vizyonsuz tavırlarıdır. AB’deki siyasilere de tavsiyemiz şudur; Türkiye karşıtı siyasilerin etkisinden çıkarak ilişkileri tavsiye edecek adımlar atması.

-İsteriz ki yarın sabah bitsin: (Başbakan’ın referanduma OHAL ile gidilmeyeceği sözleri) İsteriz ki yarın sabah bitirelim işimizi. Büyük bir mücadele sürdürüldüğü için OHAL gerektiği kadar ilan edilecek. Ümit ederiz ki en kısa süre içerisinde Türkiye, OHAL’i bitirip ciddi bir şekilde normalleşme sürecine başlar. Ümit ederiz referanduma gidilmeden evvel OHAL sonuçlanmış olur.

-Dolar belli bir seviyeye düşecek: Dövizin değerlenmesi ağırlıklı olarak Türkiye ekonomisinin iç yapısındaki sorunlar dolayısıyla değildir. Ekonomi birtakım yapısal zafiyetler gösterdiği için döviz dalgalanıyor değildir. Amerika’nın küresel politikalarındaki muhtemel değişikliklerin ne yönde olacağı, Amerikan iç politikasında da Amerikan ekonomisinin hangi yöne doğru evrileceğine ilişkin beklenti farklılıklarından doğan bir türbülans var. Bu türbülans, Türkiye’nin dışındaki şartlardan kaynaklanıyor. Türk ekonomisinin zafiyetinden kaynaklanmıyor. Oldukça iyimseriz. Belli bir süre sonra dolar belli bir seviyeye düşecektir. Eğer Türkiye bugün suyun üstündeki saman çöpü gibi ekonomik bakımdan savrulmuyorsa, bunun temel nedeni Türkiye ekonomisinin makro dengelerinin oturmuş olmasıdır.

‘Putin bizzat teyit etti ’

-Suriye’de yeni barış süreci: Türkiye Suriye’deki müzakerelerin yeniden başlatılması için her türlü desteği vermektedir. Türkiye’nin Suriye’de yeni bir barış perspektifinin ortaya konulması gibi bir önceliği vardır.

-Putin ‘Rus uçağı değil’ dedi: (El Bab yakınlarındaki Türk askerine saldırı) Rusya, açıkça bu saldırıda bulunan hava araçlarının Rusya’ya ait olmadığını bizzat Putin aracılığıyla teyit etmiştir. Biz bu hava aracının uçak ya da İHA’nın tespiti, o bölgedeki bütün hareketliliklerin kayıtları var. Teyit yapıldıktan sonra gerekli girişimlerde bulunulacaktır. Türkiye’nin harekâtı gizli kapaklı değil, ilgili tarafların üzerinde ittifak ettiği bölgeden DAEŞ’in çıkarılmasıyla ilgili bir operasyondur. Uçuşlarla ilgili kayıtlar gözden geçirildikten sonra gerekli adımlar atılacaktır.

'Niyet bizi ilgilendirmez'

-Son nokta liderlerde: (MHP ile yürütülen anayasa süreci) Şu anda MHP teknik düzeyde AK Parti’nin kendisine göndermiş olduğu paket ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor. En kısa zamanda bize resmi olarak cevaplarını bildirecekler. Sorunlar aşılmışsa liderler düzeyinde son noktayı koyarak, takvimi kararlaştırılacaktır.

-330’u aşacak noktaya geliyoruz: (Tuğrul Türkeş’in Bahçeli’nin siyasi tuzak kurabileceği yönündeki yorumu) MHP ile resmi olarak görüşmelere devam ediyoruz. MHP, anayasa teklifimizi kabul ettiklerini bildirirlerse liderler son noktayı koyacak görüşmeyi yapacaklar. Biz kimsenin niyetiyle ilgilenmeyiz. Siyaset somut iştir. Eğer 330’u bulursak millete gider. Ümit ediyoruz, gelinen nokta onu gösteriyor. 330’u aşacak bir noktaya geliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler