Hükümete katılmaya şartlı destek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Ehud Olmert'in başbakanlığı üstlendiği dönemde, "Olmert'in, İran'a saldırı için harekete geçmesi halinde hükümetine katılmayı kabul edeceği" mesajını verdiği belirtildi.

Yayınlanma: 21.04.2011 - 10:37
Abone Ol google-news

WikiLeaks tarafından sızdırılan ve Haaretz gazetesi tarafından "İsrail dosyası" adı altında derlenen belgelere göre, ABD Büyükelçiliği siyasi konulardan sorumlu müsteşarı Marc J.Sievers tarafından Washington'a gönderilen, 20 Temmuz 2007 tarihli bir kriptoda, "Netanyahu'nun, İran'a bir saldırıya önayak olması koşuluyla Olmert hükümetine katılmayı kabul edeceğini" belirttiği ifade edildi.

O dönemde yeni hükümetin kurulması ile ilgili görüşlerin yer aldığı kriptonun, İsrail ile Hizbullah arasında Lübnan'ın güneyinde meydana gelen savaşla ilgili resmi raporun yayımlanması arefesinde gönderildiği kaydedildi.

Haaretz'in haberinde, o dönem Olmert'in başbakanlığı ve Kadima Partisi liderliğini üstlendiği, İşçi Partisi'nin de koalisyonun asıl ortağı olduğu belirtildi. Sievers'ın kriptosunu göndermesinden iki gün sonra da Amir Peretz'in, Savunma Bakanlığı ve İşçi Partisi liderliği görevlerinden istifa ettiği hatırlatıldı.

Amerikan kriptosunda, İsrail'de ulusal birlik hükümeti kurulması ve Likud'un, Olmert'in başbakanlığında Kadima Partisi'ne katılması ihtimali değerlendirildi.

Kriptoda, ismi verilmeyen Netanyahu'nun danışmanlarından birinin konuyla ilgili Amerikalı yetkililerle konuştuğu ve danışmanın, basında çıkan ulusal birlik hükümeti ihtimali üzerine yorum yaptığı, bunun ancak "Olmert, İran'a karşı hareket için adım atma inisiyatifini üstlenmesiyle mümkün olabileceğini söylediği" kaydedildi.

Danışmanın, böyle bir senaryoda Netanyahu'nun, muhtemelen dışişleri bakanlığı teklifini kabul edeceğini dile getirdiği belirtildi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler