İBBŞT'nda bu hafta onbeş oyun
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları(İBBŞT) Şubat ayının üçüncü haftasında 1'i yeni 15 oyunla seyirciyle buluşuyor. Pınar Yaygel ve Raşel Meseri'nin yazdığı Emre Narcı'nın yönettiği Edi’nin Annesi Nerede? adlı çocuk oyunu Şehir Tiyatroları repertuarına katılıyor.
Bu hafta sahnelenecek oyunlar; Vişne Bahçesi, Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Perşembenin Hanımları, İstanbul Hatırası, Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi, Hedda Gabler, Ben Sinema Artisti Olmak İstiyorum, Vişne Bahçesi ve çocuk oyunları; Karagöz Tatlıcı, Çiçek Prenses, Karagöz Balıkçı, Boncuk, Pırtlatan Bal, Üç Kardeş ve Muhteşem Kurt, Boya Benek.
Sezonun en beğenilen oyunlarından Vişne Bahçesi Ümraniye’de
Engin Alkan’ın sahneye koyduğu Vişne Bahçesi,19. yüzyıl sonu Rus aristokrasisinin çözülüşüne ve çöküşüne tanıklığa çağırıyor. Aristokrat bir ailenin son fertleri tüm servetlerini tüketmişlerdir. Ellerinde kalan son şey olan vişne bahçesiyle çevrili çiftlikleri ise borçlarından ötürü satılmak üzeredir. Üretmeye ve çalışmaya alışık olmayan bu insanlar; kapılarını sıkıca kapadıkları evlerinde servetlerinin son kırıntılarını tüketirken, dışarıda yaşanan büyük değişim sadece o ünlü vişne bahçelerini değil, eskiden olduğu gibi sürdürebileceklerini sandıkları yaşamlarını da tehdit etmektedir. Rus edebiyatının ve tiyatrosunun önemli ismi Anton Çehov’un yazdığı Alkan’ın yönettiği oyunda; Hümay Güldağ, Aslı Nimet Altaylar, Berna Adıgüzel, Zafer Kırşan, Engin Alkan, Emre Şen, Hüseyin Tuncel, Işıl Zeynep Tangör, Murat Üzen, Selin Türkmen, Erhan Abir, C. Ahhan Şener, Çağlar Polat, Samet Hafızoğlu, Başak Erzi, Zeynep Ceren Gedikali, Destan Batmaz rol alıyor. Dramaturgisini Sinem Özlek’in, sahne ve ışık tasarımını Cem Yılmazer’in, kostüm tasarımını Duygu Türkekul’un gerçekleştirdiği oyun, 20-24 Şubat 2013 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde…
Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz adlı müzikal oyun, 20-24 Şubat 2013 tarihleri arasında Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde izleyicisiyle buluşuyor… Aziz Nesin’in kaleminden birey-devlet ilişkisini sorgulayan oyunu, Y. Kenan Işık yönetiyor. Sahne tasarımını Rıfkı Demirelli ve M. Emin Kaplan’ın, kostüm tasarımını Duygu Türkekul’un, koreografisini Çiğdem Gürel ve Y. Kenan Işık’ın, ışık tasarımını Fatih Mehmet Haroğlu’nun yaptığı oyunda; Derya Kurtuluş, Ezgim Kılınç, Nur Saçbüker Otan, Hasibe Eren, Ergün Işıldar, Şevket Avşar, Mehmet Bulduk, Can Doğan, Savaş Barutçu, Tuğrul Arsever, Mert Turak, Yalçın Avşar, Mevlüt Demiryay, Osman Gidişoğlu, Volkan Ayhan, Murat Güreç, Serkan Bacak, Hamit Erentürk, Reyhan Karasu, Deniz Evrenol, Senem Oluz, Melisa Demirhan, Nurdan Kalınağa, Tankut Yıldız, Özgürefe Özyeşilpınar, Göksel Arslan, Cihan Kurtaran, Özge O’Neill, Okan Patırer, Doğan Şirin, Berk Samur, Yılmaz Arda Alpkıray rol alıyor. Oyunun müzikleri Timur Selçuk imzasını taşıyor.
Perşembenin Hanımları’nda geçmişlerinin gölgesinden kurtulamamış üç kadının her perşembe toplandıkları çay saatinde pişmanlıkları, geçmiş aşkları, yitirdikleri ve özlemleri anlatılıyor. Loleh Bellon’un yazdığı Engin Gürmen’in yönettiği oyunda Ayşe Kökçü, Enes Mazak, Vildan Gürelman, Oya Palay, Cem Uras‘ın rol alıyor. Çevirisini Mualla Genez’in, dramaturgluğunu Özge Ökten’in, sahne-kostüm tasarımını Gamze Kuş’un, ışık tasarımını Kemal Yiğitcan ve Uğur Yıldız’ın, efekt tasarımını Metin Küçükyılmaz’ın yaptığı oyun, 20-24 Şubat 2013 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde seyredilebilir.
İstanbul Hatırası’nda bir martının kanadında, bir dalganın kıvrımında İstanbul’da yaşanmış kırık bir aşk hikâyesi anlatılıyor. Tarık Şerbetçioğlu’nun yazıp yönettiği oyunda, mekân İstanbul, zaman yüzyıl, aşk her yerde… Meddah hikâyesini anlatmaya başladığında artık sadece söz vardır. Söz, Ali Amca’nın hikâyesine dönüşür. Zamanın imbiğinden süzülür. Gözlerimizin önüne serilir. 20. yüzyılın başlarında İstanbul’dayızdır artık. Yüzyılın başlangıç telaşı, dönüşümün eşiğinde bir imparatorluk, savaşlar, acılar, neşeler… Hepsi iç içe geçiyor. Yürekler heyecanla çarpıyor, heyecanlar Direklerarası’nda alkışlara karışıyor. Dramaturgisini Gökhan Aktemur’un, koreografisini Selçuk Borak’ın, müziğini Selim Atakan’ın, sahne tasarımını Aysel Doğan’ın, kostüm tasarımını Gamze Kuş’un, ışık tasarımını Zilkifli Özdemir’in, efekt tasarımını Ersin Aşar’ın yaptığı müzikli oyunda; Toron Karacaoğlu, İbrahim Şirin, Naci Taşdöğen, Tarık Şerbetçioğlu, Ergun Üğlü, Binnur Şerbetçioğlu, Rahmi Elhan, Selma Kutluğ / Şehnaz Bölen Taftalı, İskender Bağcılar, Gökhan Eğilmezbaş rol alıyor. Oyun 20-24 Şubat 2013 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.
Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi, Ziya Osman Saba’nın 1940’lı yıllarda farklı zamanlarda yazılmış öykülerinin bir araya getirildiği “Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi” adlı kitabından aynı adla sahneye aktarıldı. Ziya Osman Saba’nın öykülerinden Hilmi Zafer Şahin’in uyarladığı, Can Doğan’ın yönettiği oyun, Ziya Osman Saba’nın İstanbul’a duyduğu özlemi, sevgiyi, daha ötesi saygıyı sahneye taşıyor. Oyunda 1952 yılında Varlık Yayınları’ndan yayımlanan öyküler yazarın yazdıklarına sadık kalınarak ekleme yapılmaksızın sahneye aktarılırken diğer yanıyla da 60 yıl öncesinden geçmiş ve o günler bağlamında İstanbul, kaybolan ve yaşayan değerler yönünden anlatılıyor. Uğur Arda Aydın ve Uğur Dilbaz’ın rol aldığı oyun, 20-24 Şubat 2013 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor. Oyunun sahne tasarımını Mehmet Emin Kaplan, kostüm tasarımı Eylül Gürcan, müziklerini Mertol Şalt, illüstrasyonlarını Ceylan Dökmen, video araştırma ve kurguyu Funda Köseoğlu, ışık tasarımını Fatih Mehmet Haroğlu ve dramaturgluğunu Hilmi Zafer Şahin gerçekleştirdi.
Hedda Gabler, burjuva hayatının garantilerine sığınarak yaşayan bir kadını sahneye taşıyor. Hedda Gabler, hayatında çok büyük ödünler vermiş, istikrarı seçmiş, aşkı yaşamayı ve üretkenliği reddetmiştir. Sevgiden değil sıkıntıdan evlenmiştir. Kocası güvenilir bir insandır ama bir bilgin olarak parlak değildir. Bir gün ortaya büyük bir tutku yaşadığı ve risklerle dolu hayatı olduğu için reddettiği eski sevgilisi çıkar. Henrik Ibsen’in yazdığı Emre Koyuncuoğlu’nun yönettiği oyunda; Alev Oraloğlu, Elçin Atamgüç, Ertuğrul Postoğlu, Şebnem Köstem, Meriç Benlioğlu, Eraslan Sağlam, Mert Tanık rol alıyor. Çevirisini Emre Koyuncuoğlu ve Başak Erzi’nin, dramaturgluğunu Dilek Tekintaş’ın, müziğini Çiğdem Borucu Erdoğan’ın, sahne ve kostüm tasarımını Gamze Kuş’un, ışık tasarımını Cem Yılmazer’in yaptığı oyun, 20-24 Şubat 2012 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.
Ben Sinema Artisti Olmak İstiyorum’da; Libby Tucker, on altı yıldır görmediği babasının yanına geldiğinde nasıl karşılanacağı hakkında hiçbir fikri yoktur. Hollywood’da senaryo yazarı olan babası Herbert Tucker, onun sinema artisti olma hayallerine yardım edecek midir? Bu karşılaşmayla başlayan geçmişin sorgulanmasına, babasının kız arkadaşı Steffy ile arasındaki sorunlar da eklenince gerilim artar. Neil Simon’un yazdığı S. Bora Seçkin’in yönettiği oyunda; Bestem Türen, Derya Çetinel, Erhan Yazıcıoğlu rol alıyor. Çevirisini Bilge Koloğlu’nun, dramaturgluğunu Hatice Yurtduru’nun, sahne tasarımını Ayhan Doğan’ın, kostüm tasarımını Nihal Kaplangı’nın, ışık tasarımını F. Kemal Yiğitcan’ın, efekt tasarımını Ersin Aşar’ın yaptığı oyun, 20-24 Şubat 2013 tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde oynanacak.
Şubat Ayının Üçüncü Haftasında Çocuk Oyunları
Pınar Yaygel ve Raşel Meseri’nin yazdığı Emre Narcı’nın yönettiği yeni çocuk oyunu Edi’nin Annesi Nerede? 23-24 Şubat 2013 tarihlerinde Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde;
Caner Bilginer’in yazıp yönettiği Karagöz Tatlıcı, 23-24 Şubat 2013 tarihlerinde Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde;
Aziz Nesin’in yazdığı Haşmet Zeybek’in yönettiği Pırtlatan Bal, 23-24 Şubat 2013 tarihlerinde Ümraniye Sahnesi’nde;
Güneş Han’ın yazdığı Sibel Topaloğlu’nun yönettiği Boncuk 23-24 Şubat 2013 tarihlerinde Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde;
Hasan Erkek’in yazdığı Ece Okay’ın yönettiği Çiçek Prenses, 23-24 Şubat 2013 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde;
Okan Karaca’nın yazıp yönettiği diğer yeni çocuk oyunu Üç Kardeş ve Muhteşem Kurt 21-22 Şubat Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde; 23-24 Şubat 2013 tarihlerinde Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde;
Özgür Atkın ve Ceren Hacımuratoğlu’nun birlikte yazdığı Özgür Atkın’ın yönettiği Karagöz Balıkçı, 23-24 Şubat 2013 Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde; 21-22 Şubat 2013 tarihlerinde Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde;
Gökçe Okay Delagrange’nin yazdığı Ece Okay’ın yönettiği Boya Benek 21-22 Şubat 2013 tarihlerinde Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde seyredilebilir.
www.ibst.gov.tr
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Ölü ve yaralılar var!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!