İç savaşın ayak sesleri

Kırgızistan'da Oş ve Celalabad kentlerindeki çatışmalar yüzünden ülkedeki 75 bin Özbek, Özbekistan'a sığındı. Öte yandan ülkedeki ölü sayısı da 113'e çıktı.

İç savaşın ayak sesleri
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.06.2010 - 06:17

Kırgızistan İçişleri Bakanlığı, ülkenin güneyinde çıkan çatışmalarda bir polis müdürüyle beş güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Bakanlığın açıklamasında, Oş kentine bağlı Karasuu ilçe karakol müdürüyle beş güvenlik görevlisinin çatışmada öldüğü belirtilerek, cinayetlerle ilgili soruşturma açıldığı kaydedildi.

Bölgedeki kaynaklar, Kırgızistan'ın güney kentleri Oş ile Celalabad'da 3'üncü gününe giren olaylarda güvenlik görevlilerinin de şiddetin kurbanı olmaya başladığına dikkati çekti.

Oş'un Karasuu ile Aravan ilçelerinde güvenlikten sorumlu Baktıbek Alımbekov, görev alanında durumu kontrol altına aldıklarını söyledi. Alımbekov, Oş'da 2 bin polisin görev yaptığını hatırlattı.

Bu arada geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, güneyde güvenlikten sorumlu polis müdürlerini dinlemeyen ve sokağa çıkma yasağını kontrol etmek istemeyen güvenlik personelinin bir daha göreve alınmamak üzere görevine son verilmesini öngören kararı onayladı.

Kararda, olağanüstü hal ilan edilen yerleşim birimlerde görevini yerine getirmeyen güvenlik personelinin sorumlu tutulacağı kaydedildi. Öte yandan ülkenin güneyindeki çatışmalarda ölü sayısının 113'e çıktığı belirtildi.
 

75 bin Özbek, Özbekistan'a kaçtı

Rus RİA-Novosti ajansının Özbekistan Olağanüstü Hal Bakanlığı'na dayandırdığı haberinde, mültecilerin önemli bölümünde Kırgız askerlerinin "hükümetin vur emrinden dolayı" kurşun yaraları olduğu iddia edildi.

Kırgızistan'ın geçici hükümetinin çağrısıyla Rusya, bugün 300 mevcutlu hava indirme birliği askerini asayişi temin için Kırgızistan'a gönderdi.

Kremlin hükümeti, Bişkek hükümetinin yardım talebini dün kabul etmemişti.Kırgizistan'ın kuzeyinde halklar arası çatışmalardan uzak bölgede, hem Amerikan hem de Rus askeri üssü bulunuyor.

 

Rusya, asker gönderdi

Rusya'nın Kırgızistan'daki askeri üssünü korumak için gönderdiği bir tabur paraşütçü askerin üsse vardığı bildirildi.

Rus İnterfaks ajansı, adını açıklamadığı bir Rus güvenlik kaynağına dayanarak verdiği haberde, Kırgızistan'a ulaşan taburun görevinin bu ülkedeki Rus askeri üssünün, Rus askerlerinin ve ailelerinin güvenliğini sağlamak olduğunu duyurdu.

Bu arada Rus İtar-Tass ajansı da bölgedeki kaynaklara dayanarak yayımladığı haberde, olayların meydana geldiği Oş ve Celalabad kentlerindeki insanların, acil ilaç ve gıda yardımına ihtiyacı olduğunu belirtti.

Bölgeye yardım malzemesi götürmeye çalışan bir örgütün sorumlusu olan Rinat Samutdinov da ajansa yaptığı açıklamada, Kırgızistan'daki insanların "gıda, ilaç ve giyecek için ağladığını" belirterek, özellikle çatışmaların yoğun olduğu Oş ve Celelabad'a 10 hazirandan beri kamyonların gidemediğini, bu yüzden başkent Bişkek sakinlerinden acil yardım talebinde bulunduklarını söyledi.

İnsani yardım malzemelerini 10 hazirandan beri Celalabad ve Oş kentine getirmenin imkansız olduğunu söyleyen Samutdinov, "Şoförler yağmalama yüzünden Bişkek-Oş istikametine gitmek istemiyorlar. Kızıl Haç dahil hiçbir uluslararası kuruluşun yardım araçları bölgeye ulaşamıyor" dedi.

Samutdinov, Kırgızistan'ın güneyindeki insanların en çok tahıl ürünleri, şeker, makarna, konserve yiyecekler, çay, yağ, bandaj, ağrı kesici, şırınga ve yüksek tansiyon ilaçlarına ihtiyacı olduğunu söyledi.

Yardım kuruluşları Bişkek'te topladıkları para, giyecek, gıda ve ilaç yardımlarını uçakla ülkenin güneyine ulaştırmaya çalışırken, Bişkek kent yönetimi bu konuda yardım kuruluşlarına yardımcı olacaklarını belirtti. Kent yönetimi, Manas havaalanından bugün gıda ve giyecek dolu bir yardım uçağının havalandığını kaydetti.

 

Alınan kararlar SMS ile iletilecek

Kırgızistan'da geçici hükümet, ülkenin güneyindeki etnik çatışmaları kışkırtan provokatörleri engellemek için vatandaşlara SMS ile haber verecek.

Geçici hükümetten yapılan yazılı açıklamada, Devlet İletişim Kurumu ve cep telefon operatörleri ile yapılan anlaşma çerçevesinde, resmi haberlerin SMS yoluyla güneydeki vatandaşların cep telefonlarına iletilmesine karar verildiği bildirildi.

Açıklamada, güneyde çatışmalardan dolayı televizyon kanallarında haber bültenlerinin izlenmemesi ve internete ulaşımın olmaması nedeniyle çıkan dedikoduların vatandaşları daha da gerginliğe ittiği ifade edilerek, dedikoduları önlemek için haberlerin ve hükümetin aldığı kararların kısa mesaj ile duyurulacağı vurgulandı.

Oş ve Celalabad kentlerinde 3 gündür süren şiddet olaylarından ötürü güneydeki halkın dış dünyayla bağlantısı bulunmuyor. Elektrik, doğal gaz ve bazı yerlerde de içme suyun kesik olduğu bölgede, Celalabad kentindeki huzursuzluğun evlerin yakılması, yağmalama ve kıyım nedeniyle arttığı bildiriliyor.
 

18-50 yaş grubundaki vatandaşlar silah altına alınacak

Kırgızistan'da, ülkenin güneyindeki Oş ve Calalabad eyaletlerindeki etnik çatışmaların durdurulması için 18-50 yaş grubundaki vatandaşların silah altına alınmasına karar verildi.
Geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, Savunma Bakanlığı'na 50 yaşına kadar olan vatandaşların askere alınmasını öngören kararı imzaladı.

Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bugün yerel saatle 15.00'e kadar vatandaşların yerel yönetimlere başvurması çağrısında bulundu.

 

Türk öğrenci Özbek sınırında

Oş kentinde okuyan Barçınay Çiftçi, komşusunun evinin ev sahipleriyle birlikte yakılması üzerine sığındığı müstakil evi Özbek kadınlarıyla terk etmek zorunda kaldığını belirtti.
Çiftçi, şu anda Andican bölgesinde Kırgız ve Özbek sınırları arasında birlerce kişiyle Özbekistan'a gitmek için beklediğini söyledi.

Yanında çoğu kadın, hamile ve ihtiyarların bulunduğunu belirten Çiftçi, ''Özbek tarafı herkesi almıyor. Burada çok korkuyoruz. Durum çok gergin. Kırgız gümrüğü ve sınır geçidi yağmalandı ve yıkıldı. Orada kimse yok. Geri dönmeye çok korkuyoruz. Özbekistan sınırına yolda gelirken dağda keskin nişancıların hedefi olduk. Allah'a şükür kurtulduk. Keskin nişancılar ışıklı pompalı silah kullanıyor. Şehirde o kadar çok ev yanıyor ki'' dedi.

Çiftçi, Türk pasaportunu gören Özbek gümrük yetkilisi kendisine mülteci durumuna düşmemesi için Özbekistan'a geçmeyi tavsiye etmediğini ifade etti. Şu anda ne yapacağını bilmediğini ve burada sabaha kadar beklemeyi sürdüreceğini söyleyen Çiftçi, Özbekistan tarafında tankları ve askerleri gördüğünü hatırlattı.

Geride kalan arkadaşların ve Özbeklerin bir evde 60-80 kişinin saklandığını söyleyen Çiftçi, o evlere gitmek istemediğini ifade etti.

Ahıska Türklerine ait iki ev yandı

Sovyetler Birliği'nin son günlerinde 1989 yılının haziran ayında Fergana Vadisi'nde Ahıska Türklerine ait evlere saldırılardan sonra Kırgızistan'ın Oş eyaletine sığınan yaklaşık 12 bin Türk olayları endişeyle izliyor.

Oş kent merkezinde sayıları çok az olan Ahıska Türklerinin çoğu şehir dışındaki köylerde yaşıyor. Merkezdeki çatışmaları ve silah seslerini duyan Ahıska Türkleri çocuklarını, kadınlarını, ihtiyarlarını güvenli yere götürdü.

Ahıska Türkleri Derneği Başkan Yardımcısı ve Oş eyaleti sorumlusu Kemal Karayev, Furkat ilçesinde Özbeklere ait evler ateşe verilirken Türklere ait iki evin de ateşe verildiğini söyledi.
Karayev, yakınlarını ve yaşadığı köydeki Türklerin Özbekistan'ın sınırına götürüldüğünü belirtti.
Oş'ta çatışmaların bir an önce durdurulmasını istediklerini kaydeden Karayev, ''Burada Kırgız ile Özbekler barış içindeydi. 20 yıldır burada sorun yoktu'' dedi.

Karayev, Oş'taki olayların kent merkezinde bir gazinoda çıkan silahlı çatışmadan kaynaklandığının, daha sonra etnik çatışmaya dönüştüğünün ileri sürüldüğünü anımsattı.
Karayev, buradaki Özbeklerin evlerini terk ettiğini ifade etti.


Kongreye gelen Türkler Calalabad'dan ayrıldı

Bu arada, Calalabad kentinde önceki gün gerçekleşen kongreye katılmak üzere Türkiye'den gelen bir grup Türk, dün akşam Bişkek'e geldi. Kongre katılımcıları, bu gece Bişkek'ten İstanbul'a gidecek.

Öte yandan, yerli ve yabancı öğrencilerin Oş eyaletinden tahliyesinin devam ettiği öğrenildi.
Kırgızistan'ın güneyinde meydana gelen silahlı çatışmalarda Türk vatandaşlarına yönelik saldırı haberi yok. Birçok Türk öğrencisi hem Kırgız hem de Özbek evlerinde sığınmış.

Oş Havaalanı ile Oş-Calalabad-Bişkek kara yolu sivil için güvenlik nedeniyle kapalı tutuluyor.
Ülkenin güneyinde 11 Hazirandan bu yana Kırgızlar ile Özbekler arasında süren çatışmalarda 77 kişi öldü, bin 32 kişi yaralandı. Resmi olmayan rakamlara göre ölü sayısının 500'ü geçtiği yaralı sayısının 2 bin 500'ü aştığı söyleniyor.

Davutoğlu, Saudabayev ve Atambayev ile görüştü

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kırgızistan'daki olaylar konusunda, AGİT dönem başkanı Kazakistan Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev ve Kırgızistan Geçici Yönetimi Başkan Yardımcısı Almazbek Atambayev ile birer telefon görüşmesi yaptı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'nin başlıca önceliğinin, "Kırgızistan'daki Türk vatandaşlarının kaygılarının giderilmesi olduğu" belirtildi. Açıklamada, "Vatandaşlarımızın olaylardan etkilenmemesini teminen gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması Kırgız yönetiminden talep edilmiştir" denildi.

"Saldırılar dışarıdan yönetiliyor"

Kırgızistan'da geçici hükümetin yargı konularından sorumlu Başbakan Yardımcısı Azimbek Beknazarov, ülkenin güneyindeki çatışmaların yurtdışından yönetildiğini savundu.
Beknazarov, devlet televizyon kanalında katıldığı bir programda yaptığı açıklamada, ülkenin güneyindeki olayların çok başarılı biçimde önceden hazırlanmış olduğunu ve yurtdışından yönetildiğini söyledi.

Celalabad'da televizyon binası yandı

Kırgızistan'ın güneyinde Kırgızlar ile Özbekler arasında başlayan çatışmalar bugün karanlığın çökmesiyle Celalabad kentine sıçrarken, kentteki bir televizyon binasının ateşe verildiği bildirildi. Ülkenin güneyindeki üçüncü büyük kent olan Celalabad'ta, bir televizyon kanalına ait bina tamamen yandı. Özbek asıllı iş adamı ve eski milletvekili Kadircan Batırov'a ait olduğu bilinen Kırgız Özbek Üniversitesi binası da kundaklandı, şehirde birçok dükkan ve iş yerinin ateşe verildiği kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler