İçişleri: Gözaltı sayısı bin 730
İçişleri Bakanı Güler, "Bugüne kadar gözaltına alınan kişi sayısı bin 730'dur. Gözaltına alınan kişilerin büyük çoğunluğu ifadeleri alınıp kimlikleri tespit edilerek serbest bırakılan kişilerdir" dedi.
İçişleri Bakanı Muammer Güler, Taksim'de Gezi Parkı'nı da içine alan yayalaştırma projesi kapsamında 28 Mayıs'ta başlayan protestoların ağırlıklı olarak dün ve bugün de sürdüğünü dile getirerek, "28 Mayıs'tan bugüne kadar 67 ilde 235 eylem ve etkinlik yapıldı" ifadesini kullandı.
Eylemler arasında, oturma ve basın açıklamalarının yanı sıra korsan gösterilerin de olduğunu ifade eden Güler, gösterilerde polisin gerekli önlemleri aldığını söyledi. Kanunsuz gösterilerde kamu malına ve şahıslara zarar verilmesi durumunda polisin gerekli müdahaleyi yaptığını belirten Güler, "Bugüne kadar gözaltına alınan kişi sayısı bin 730'dur. Gözaltına alınanların büyük çoğunluğu, ifadeleri alınıp, kimlikleri tespit edilerek serbest bırakıldı. Ama cumhuriyet savcılarının talimatıyla haklarında gözaltı işlemi devam eden veya terörle ilişkilendirilerle ilgili adli işlemler de sürdürülmektedir" diye konuştu. Olaylarda, vatandaşlar ve güvenlik güçlerinden yaralananlar olduğunu belirten Bakan Güler, şunları söyledi: "115 güvenlik görevlimizin hafif veya büyük yaralanması söz konusu. Yine çok sayıda vatandaşımızın gerek ambulanslarda gerek hastanelerde tedavileri yapıldı. Şu anda 58 vatandaşımızın hastanelerdeki tedavileri sürüyor. Bunlardan 23'ü İstanbul'da, 31'i Ankara'da. Gerek Ankara'da gerek İstanbul'da tedavileri sürdürülen vatandaşlarımızdan 4 kişi İstanbul'da 2'si de Ankara'da yoğun bakımdadır. Bunlardan 4'ünün yaralanmalarının ağır olduğu ifade ediliyor. Bunların tedavileri izlenmektedir."
"Sosyal medyadan, yanlış haberler yayılıyor"
Sosyal medya üzerinde de çok yanlış haberlerin yayıldığını vurgulayan Güler, "Bazı meslek kuruluşlarının yaralılar konusundaki ifadelerini de ilgiyle izledik. Kayıplardan bahsediliyor. Böyle bir tespitimiz yok. O nedenle resmi açıklamalara itibar edilmesini özellikle ifade etmek isterim" dedi.
"Burada örgütlü, organize edilmiş, şiddet sarmalına dönüştürülmeye çalışılan bir hareket var" diyen Güler, toplumsal tepkiyi kendi ideolojileri doğrultusunda, vatandaşla polisi karşı karşıya getirecek tarzda genişletmek isteyenlerin bulunduğunu dile getirdi.
Sosyal medya üzerinden belli bir algı yaratmak isteyenlerin tespitine yönelik çalıştıklarını aktaran Bakan Güler, şöyle devam etti:
"Özellikle sevgili vatandaşlarımızdan şunu rica ediyoruz: Genç arkadaşlarım için de ifade etmek durumundayım; İyi niyetli insanların bu tür tepkilerini, kendilerini ifade etmelerini, temel hak ve özgürlüklerini maalesef yanlış eylemlerle, polise saldırarak, iş yerlerine zarar vererek, alt yapıya, araçlara zarar vererek sürdürmeye çalışanlar var. Onları da bunlara alet etmeye çalışanlar var. Öğrencilerimizden de rica ediyorum. Kamu aracına veya malına zarar vermek ceza kanununda cezası öngörülen bir suçtur. Kendilerinin veya ailelerinin olumsuz sonuçlarla muhatap olmamaları için bu tip eylemlerden kaçınmalarını kendilerinden özellikle rica ediyorum. Her türlü tespiti polisimiz yapıyor. Bu tür hareketleri yapanlar, kamu malına zarar verenler, özel şahıslara ait mallara zarar verenler hakkında mutlaka gerekli kanuni işlem yapılacaktır."
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı