"İddialar kaygı verici"

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, "Balyoz" davasıyla ilgili bir soru önergesini yanıtlarken, "İddialar kaygı verici. Devam eden soruşturma mükemmel olmalı ve davalıların hakları dâhil, adil yargılama süreci ilke ve standartlarına tam saygı içinde yürütülmeli" dedi.

Yayınlanma: 08.04.2010 - 08:35
Abone Ol google-news

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Türkiye'de bir darbeye hazırlık için Ege'de Türk jeti düşürme ve bunu Yunanistan'ın üzerine atma iddialarını "kaygı verici" olarak değerlendirirken, "Balyoz" dava sürecinin davalıların hakları dâhil, adil yargılama süreci ilke ve standartlarına tam saygı içinde yürütülmesi gerektiğini bildirdi.

Füle, Avrupa Parlamentosu Üyesi Georgios Koumotsakos'un Türkiye'de bazı üst düzey rütbeli ordu mensuplarının, darbeyi provoke etmek için savaş uçağı düşürmek dâhil Ege'de Türk-Yunan gerginliği çıkarmaya hazırlandıkları iddialarıyla ilgili yazılı soru önergesini yanıtladı. Koumotsakos, önergesinin ikinci bölümünde ise Türk jetlerinin son bir buçuk yılda sık sık meskûn Yunan adalarının üzerinde alçak uçuş yaptıkları, Yunan hava sahasını ihlal ettikleri, bunun panik ve korkuya neden olduğu iddialarını gündeme getirdi.

Balyoz hakkında "Komisyon, sorunla ilgili yayınlardan haberdar mı ve bu konuda Türkiye'den daha güvenilir bilgiler elde etmek için harekete geçecek mi?" sorusunu yönelten Yunan vekil, Türkiye'nin hava sahası ihlalleri iddiası konusunda da "Komisyon, katılım prosedürü çerçevesinde, bir aday ülke olarak Türkiye'nin, bir AB üyesi devlete yönelik bu kabul edilemez davranışını değiştirmesi için yapacak?" dedi.

 

İddialar kaygı verici, yargılamaya saygı gösterilmeli

Füle, Ege'de Türk savaş uçağı düşürülüp Yunanistan'ın üzerine atmak gibi iddialar içeren Balyoz senaryosundan haberdar bulunulup bulunulmadığı ve Türkiye'den daha güvenilir bilgiler talep edilmesi girişimleri konusundaki soruya şu yanıtı verdi:

"Komisyon Türkiye'de birçok üst düzey ordu personelinin tutuklanmasıyla ilgili ciddi iddialardan haberdardır. Bu iddialar kaygı vericidir. Devam eden soruşturma mükemmel olmalı ve davalıların hakları dâhil, adil yargılama süreci ilke ve standartlarına tam saygı içinde yürütülmelidir. Açık biçimde, Komisyon bu soruşturmalarla ilgili gelişmeleri çok yakından izlemeye devam edecektir."

Ege'de hava sahası ihlallerine ilişkin iddialarla ilgili soruya, "Komisyon yorum yapma konumunda değildir" diye yanıt veren Stefan Füle Türkiye hakkındaki son İlerleme Raporu'nda Yunanistan'ın bu konudaki şikâyetlerine yer verildiğini anımsattı. Füle, sınır anlaşmazlıkları konusunda iyi komşuluk ilişkileri ve barışçı çözüm izlenmesinin AB'ye katılmak isteyen her ülke için temel ilkeler olduğunu belirterek "Komisyon, Yunanistan ve Türkiye arasındaki istikşafi görüşme sürecinin ikili ilişkilerden kaynaklanan ufuktaki sorunların çözümüne yardımcı olacağını ummaktadır" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler