İhmalin adı 'elektrik kontağından çıkan yangın'

Türkiye'deki her 5 yangından birinin elektrik tesisatı kaynaklı olduğu, inşaat maliyetinin yüzde birinden az olan kabloda kaliteye dikkat edilmesi halinde bu yangınların tamamen önlenebileceği bildirildi.

Yayınlanma: 09.02.2013 - 10:35
Abone Ol google-news

Enerji ve telekomünikasyon kabloları üreticisi Prysmian Group'un kablo bilincinin artırılması amacıyla başlattığı ''Dikkat Her Kablo Aynı Değildir'' etkinliklerinin tanıtımı, Oskar Elektrik'in Ulus'taki merkezinde yapıldı.

Oskar Elektrik'in Yönetim Kurulu Başkanı Osman Karagöz, son yıllarda çok katlı dikey yapılaşmanın hız kazandığını, insanların yoğun olarak bir arada bulundukları alışveriş merkezleri, hastane, sinema gibi binaların sayısının arttığına dikkati çekti.

Bu binalarda elektrik tüketiminin çok fazla olduğunu, artan enerji tüketiminin, tesisat üzerinde daha fazla baskı yaptığını ve yangın riskini artırdığını vurgulayan Karagöz, şunları söyledi:

''Türkiye'deki her 5 bina yangınından biri elektrik tesisatı kaynaklı. Bu noktada bina yapımlarında kullanılan kabloların kalitesi, güvenlik açısından büyük önem taşıyor. Türkiye'de satışa sunulan kablolar arasında performans ve güvenlik açısından büyük farklar bulunuyor. İnşaat maliyetinin yüzde 1'inden az olan kabloda kaliteye dikkat edilse, elektrik tesisatı kaynaklı yangınları tamamen önlemek mümkün.''

Kalitesiz kablonun, toksit ve siyah dumana neden olduğundan dolayı yangın anında evden çıkmayı zorlaştırdığını, can kayıplarına yol açtığını savunan Karagöz, şöyle devam etti:
''Kablolar, binalarda duvarlar arasında saklı ve birçok insan olası risklerin farkında değil. Kabloların varlığı genellikle yangın çıkınca hatırlanıyor insan ölümlerinin önüne geçmek için yangın anında çok iyi performans gösteren kablo tercih edilmeli. Bugün Prysmian'ın ürettiği kablolar alev altında en az 3 saat boyunca kesintisiz olarak elektrik iletmeye devam etmektedir. Bu da yangına müdahaleyi, insanların tahliyesini kolaylaştırmaktadır. Ayrıca, standart kablodan çok daha az toksit ve dumana yol açmaktadır. Böylelikle can kayıplarını da asgariye düşürmektedir. Elektrik kontağından yangın, kader değil ihmalkarlıktır. Herkesin güvenli kablolar döşenmiş binalarda yaşamayı hak ettiğine inanıyoruz.''


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler