'İhracat alarm veriyor, AKP halkı kandırıyor'

CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Oran, TÜİK ile TİM ihracat verileri arasındaki farka işaret etti.

'İhracat alarm veriyor, AKP halkı kandırıyor'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.08.2012 - 09:20

CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Oran, TÜİK ve TİM verilerinin çelişmesiyle ilgili bir basın açıklaması yaptı. Oran, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) ihracatçı birlikleri kayıtlarını baz alarak açıkladığı Temmuz verilerine göre ihracatın, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.5 düşüşle 10.8 milyar dolara indiğini belirterek, "Temmuzda 20'ye yakın temel sektörde yüzde 0.1'le yüzde 63.1 arasında değişen oranlarda ihracat düşüşü yaşandı. Özellikle hacim itibariyle ihracatın lokomotifi konumundaki otomotivde yaşanan yüzde 22.3'lük düşüş, toplamdaki değişimin eksi çıkmasında etkili oldu. Öte yandan devletin resmi istatistik kurumu, ihracat verilerini kağıt üzerinde şişirerek halka yalan söylemeye devam ediyor. En son Haziran verilerini açıklayan TÜİK'e göre ilk altı ayda ithalat yüzde 2.1 düşerken, ihracat yüzde 13.4 artışla 74 milyar doları aştı. Ancak TİM verileriyle karşılaştırıldığında TÜİK'in istatistik oyunu ortaya çıkıyor. TİM'e göre Ocak-Haziran döneminde İran'a yapılan ihracat 1.5 milyar dolar olurken, TÜİK verilerine göre ise bu hacim 5.9 milyar dolar. Türkiye'nin İran'a 6 aylık ihracatında iki kurumun verileri arasında 4.4 milyar dolarlık bir fark ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı.

İki kurumun verileri arasındaki farkın, TÜİK'in bu yıl özellikle Mart'tan itibaren bu ülkeye petrol ve doğal gaz karşılığı yapılan "altınla ödeme"yi ihracat gibi göstermesinden kaynaklandığını savunan Oran, şu değerlendirmelerde bulunudu:
"Zaten TÜİK'in kendi veri tabanına göre de İran'a altı ayda yapılmış gözüken 5.9 milyar dolarlık ihracatın 4.4 milyar dolarını, "İnciler, kıymetli taş ve metal mamulleri, madeni paralar" başlıklı 71. Fasıl oluşturuyor. Altınla ödemenin buraya dahil edilmesi nedeniyle bu fasılda geçen yıla göre hiçbir mantıkla açıklanamayacak astronomik bir artış gözüküyor. İran'a "altınla ödeme"yi ihracat gibi göstererek ihracat hacmini olduğundan büyük; dış ticaret açığını ise küçük gösterme yoluna başvuran TÜİK'in foyasını, bizatihi kendi veri tabanı ortaya çıkarıyor. İç siyasetten, dış politikaya ve ekonomiye her konuda halkı kandıran AKP hükümeti, devletin resmi istatistik kurumu TÜİK'e istatistiklerini manipüle ettirerek, dış ticaret verilerinde de halka yalan söylemeye devam ediyor. TİM-TÜİK verileri arasında "altınla ödeme"den kaynaklanan farktan arındırıldığında altı aylık gerçek ihracatın (eğer diğer kalemlerde hile olmadığı varsayılırsa) 74.4 milyar dolar değil 70 milyar dolar; dış ticaret açığının da 42.8 milyar dolar değil 47.1 milyar dolar olduğu görülüyor. İhracat birlikleri kayıtlarında yer almayan altın dışarıda tutulduğunda TİM verilerine göre yedi aylık ihracat ise 79.8 milyar dolar, geçen yıla göre artışı da sadece yüzde 3.6."
 

"Türkiye ekonomisinde yavaşlama, en büyük pazar konumundaki Avrupa ülkelerinde devam eden resesyon ve küresel ekonomideki belirsizliklerin etkisiyle ihracatta kötü gidiş, Temmuz ayında TÜİK'in istatistik oyunlarıyla da gizlenemeyecek biçimde su yüzüne çıktı" diyen Oran, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) ihracatçı birlikleri kayıtlarının baz alarak açıkladığı Temmuz ayı verilerine göre ihracatın, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.5 düşüşle 10 milyar 849 milyon dolara düştüğünü kaydetti.

Temmuz ayında 20'ye yakın temel sektörde yüzde 0.1'le yüzde 63.1 arasında değişen oranlarda ihracatta düşüş yaşandığını belirten Oran, şunları söyledi:
"Özellikle ihracatın en büyük bölümünü gerçekleştiren otomotiv sektörünün Temmuz ihracatında yaşanan yüzde 22.3'lük düşüş toplamdaki düşüşün eksi çıkmasında etkili oldu. Geçen ay yüzde 63.1'le en hızlı düşüş toplamdaki payı küçük fasıllardan gemi-yat ihracatında yaşandı. Tütün ve mamulleri yüzde 28.2, süs bitkileri yüzde 18.6, hazır giyim ve konfeksiyon yüzde 12, kuru meyve ve mamulleri yüzde 10'la en hızlı ihracat düşüşü yaşanan sektörlerin başında geldi. Ana sektörlerden tarımda yüzde 4.6, madencilikte yüzde 7.6 oranında bir artış yaşanırken, toplam sanayi ihracatında, otomotivin de etkisiyle yüzde 7.4 oranında ihracat düşüşü yaşandı. TİM verilerine göre bu yıl aylar itibariyle ihracatta ikinci kez düşüş yaşanıyor. Ocakta yüzde 9.8, Şubatta yüzde 10.4 ve Mart ayında yüzde 8.1 artan ihracatta, Nisanda ise yüzde 2.9 düşüş yaşanmıştı. İhracatta Mayısta yüzde 7.3 olan, Haziranda yüzde 3.6'ya gerileyen artış, Temmuzda ise yüzde 5.5'le yerini düşüşe bıraktı. TİM verilerine göre yılın ilk yedi ayındaki ihracat yüzde 10 artışla 85 milyar 221.8 milyon dolar oldu. Ancak TİM, aylık olarak açıkladığı ihracat verilerinde, son ay için ihracatçı birlikleri kayıtlarını esas alırken, önceki aylarda açıkladığı verileri TÜİK'in 'altın ihracatlı' verilerine uyarlıyor. İhracat birlikleri kayıtlarında yer almayan altın dışarıda tutulduğunda ise TİM verileri yedi aylık ihracatın 79.8 milyar dolar, geçen yıla göre artışının da sadece yüzde 3.6 olduğunu gösteriyor."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler