‘İhtişam çöküş göstergesi’
Erdoğan’ın canlı yayında ihtişamlı görüntüsünü yorumlayan Prof. Ersin Kalaycıoğlu “Osmanlı’nın çöküş döneminde sarayların yapılmaya başlandığını görürüz” ded.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün TRT Haber canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Yıldız Sarayı’nda düzenlenen yayında varaklı koltuk ve masalarla çok motifli halı dikkat çekti. Koltuğun taht olduğuna ilişkin çeşitli tartışmalar yaşansa da tarihçiler bunların gösterişli bir koltuk takımı olduğunu söylüyor. Son dönemlerde artan yoğun ihtişamın sebep ve sonuçlarını değerlendiren uzmanlar, bunu sona gelme sinyalleri olarak yorumluyor. Uzmanlar şunları kaydetti:
Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Ersin Kalaycıoğlu: “Osmanlı tarihine baktığımızda imparatorluğun çöküş döneminde saray inşalarının başladığını görürüz. 19. yy’da Kırım Savaşı ve artan dış borçlanma sonrası Beylerbeyi, Çırağan sarayları yapıldı. Saray çürüyüşün bir göstergesidir. Aynı şekilde halısından, varaklı koltuklarına ihtişam da. Osmanlı devletinin en güçlü olduğu dönemde, padişahlar Topkapı Sarayı gibi son derece mutevazı binalarda yaşarken çöküş dönemlerinde Dolmabahçe, Beylerbeyi ve Yıldız Sarayı gibi devasa mekânlara geçilmişti. Devlet meşruiyet performansı sorun teşkil ettiğinde gösterişe ihtiyaç duyup bir başka görüntü çizmeye çalışır. Türkiye krizde olan Yunanistan’dan, İtalya’dan bile kötü durumda. Bir tarafta insanlar yoksullaşmışken öbür tarafta böyle bir şaşaa çok büyük tezat. Seçmen karar verecek yoksulluk yaşayıp gösteriş görmeye devam edip etmeyeceğine.”
Tarihçi yazar Ayşe Hür: “Tarihte siyasi liderlerin, kralların, otokratların veya büyük şirket sahiplerinin, fiziki ya da siyasi sona yaklaştıklarını hissettiklerinde geride kendilerini temsil edecek, gelecek kuşaklara anlatacak bir şeyler bırakma kaygısına kapıldıkları görülüyor. Örneğin antik dönemin ünlü figürü Büyük İskender gibi bir dünya imparatorluğu kurmayı veya Fransız İhtilali döneminin kralı 14. Louis gibi Versailles Sarayı’nda sefahat âlemleri yapmayı seçenler bu tipin iki ucunu oluşturur. Bu tür dev projelere yönelmenin nedeni genel olarak zaten devlet veya şirket işlerinin kötü gitmesi ve bundan kaçış olduğu için, soyundukları işin bütçesine göre kendileriyle birlikte devletin sonunu getirmeleri şaşırtıcı olmuyor. Çamlıca’ya cami dikmek, Taksim’de eski rejimin bir yapısının kopyasını inşa etmek, bunlar da yetmeyince İstanbul Kanalı’nı açmak gibi. Hepsi de son derece masraflı, masraflı olduğu kadar içinde yükseldikleri coğrafi dokuya büyük zararlar veren binalar yapmak, Erdoğan’ın siyasi sonunun yakın olduğunu ima ediyor olabilir.”
Mandıra Filozofu daha çok izlendi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın TRT’de katıldığı Cumhurbaşkanı Özel yayını rating sıralamasında alt sırada kaldı. Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Hilal Kaplan ve TRT Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanı Nasuhi Güngör’le program yapan Erdoğan, Genel Yayın Yönetmenimiz Can Dündar’ı da “Onu öyle bırakmayız” diyerek tehdit etti. Program, Survivor All Star, Mandıra Filozofu, Üç Kâğıtçı, Kertenkele, Yılanların Öcü, Hava Durumu gibi program ve filmlerin çok gerisinde kaldı. |
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Ölü ve yaralılar var!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!