III. Richard'ın son temsili bu akşam

İstanbul Tiyatro Festivali, İKSV ve İstanbul Şehir Tiyatroları tarafından The Bridge Project kapsamında sahnelenen III. Richard'ın İstanbul'daki son gösterimi bu akşam saat 20.30'da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde gerçekleştirecek.

Yayınlanma: 09.10.2011 - 08:38
Abone Ol google-news

William Shakespeare’in ünlü oyunu III. Richard, Oscar ödüllü yönetmen Sam Mendes’in oyunun güçlü metnine güç katan, yıllar ötesinden bugünkü uluslararası söylemin ortasına oturan yorumu ve ünlü oyuncu Kevin Spacey’nin etkileyici performansıyla İstanbul seyircisini derinden etkiledi.

Son derece yalın, işlevsel ve görkemli olmayı başaran dekor, oyuna tempo kazandıran canlı müzik ve bunlara eşlik eden yalın, güçlü, sahneyi aydınlatmadan çok sahnede bizzat oynayan ışık Sam Mendes’in rejisine olmazsa olmaz derinlik kazandırdı..

III. Richard, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde gerçekleştirilen ilk gösteriminden beri kapalı gişe, ayakta alkışlanan bir tiyatro şöleni sundu. Kevin Spacey ve oyuncu kadrosu, 3 saat 15 dakika süren oyunu 8 Ekim Cumartesi günü matine suare toplam 6 buçuk saat aynı yüksek performansla oynayarak, sahnede kaldı. Spacey müthiş bir oyunculuk sergiledi.

Rejinin de belki talebiyle diğer oyuncular pek öne çıkmadılar. Sahnede ‘Gloucester Dükü Richard’ı canlandıran Kevin Spacey’e ‘Lady Anne’ performanslarıyla Annabel Scholey, ‘Buckingham Dükü’nü oynayan Chuk Iwuji, ‘Kraliçe Margaret’ rolünde Gemma Jones ve dul kraliçeyi başarıyla oynayan Haydn Gwyne gibi tanınmış İngiliz ve Amerikalı oyuncular eşlik etti. Oyuna, keyboard ve perküsyondaki üç müzisyen, canlı olarak eşlik etti. 

William Shakespeare'in belki de en güçlü tarihi oyunlarından olan III. Richard, oyunun yönetmenliğini üstlenen Sam Mendes ve 2003 yılından beri Old Vic Tiyatrosu Sanat Yönetmenliği’ni yürüten Kevin Spacey’i 12 yıl sonra tekrar bir araya getiren proje oldu.

İkilinin bu projeden önceki son işbirliği, Sam Mendes’in 1999 yılında çektiği Amerikan Güzeli / American Beauty adlı film, aralarında “En İyi Erkek Oyuncu” ve “En İyi Yönetmen” ödüllerinin de bulunduğu 5 dalda Oscar kazanmıştı. Dünya prömiyerini 29 Haziran'da Londra'daki Old Vic Tiyatrosu’nda yapan ve dünya basınından büyük övgü toplayan III. Richard, özellikle başrollerdeki Kevin Spacey’nin etkileyici performansıyla tüm eleştirmenlerden tam not almıştı.

İngiltere’nin ardından, turnenin İstanbul ayağından önce Atina, Hong Kong ve İspanya’da sahnelenen III. Richard, İstanbul’daki gösterilerin ardından Pekin, Singapur, Sydney ve 2012 yılında New York’ta Brooklyn Müzik Akademisi’ndeki (BAM) performanslarla turneye devam edecek. 

III. Richard, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde 6-9 Ekim tarihleri arasında her akşam saat 20.30’da İstanbullu seyircilerle buluştu. Provalar için 2 Ekim’de İstanbul’a gelen 20 kişilik güçlü oyuncu kadrosuna, yaklaşık  25 kişilik büyük bir teknik ekip eşlik etti. III. Richard ekibinin provalarını yaptığı Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde, ekibin gelişinden üç gün önce çalışmalara başlayan teknik ekip, oyunun etkileyici dekorunu ve sahne ışıklarını sadece birkaç gün içerisinde kurmayı başardı.

III. Richard, İstanbul Tiyatro Festivali (İKSV) ve İstanbul Şehir Tiyatroları’nın yanı sıra Atina & Epidaurus Festivali, Centro Niemeyer İspanya, Hong Kong Sanat Festivali, Kay&Mc Lean Productions ve Singapur Repertuar Tiyatrosu partnerliğinde gerçekleştiriliyor. Üç yıl boyunca uluslararası seyirciyle buluşacak büyük ölçekli, klasik tiyatro oyunları üretmek amacıyla Londra'nın köklü tiyatrolarından Old Vic, Brooklyn Müzik Akademisi (BAM) ve Neal Street’in ortak yapımı olarak hayata geçirilen The Bridge Project’in sponsorluğunu Bank of America Merrill Lynch üstleniyor. (tiyatro.iksv.org)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler