"İki devlet yan yana yaşamalı"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Orta Doğu'da gerçek barış sağlanabilmesi için, iki bağımsız devletin yan yana yaşaması ve başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti'nin kurulması gerektiğini'' söyledi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.07.2009 - 11:32

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'ye çalışma ziyareti gerçekleştiren Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Çankaya Köşkü'ndeki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Abbas'ı, geçen şubat ayındaki ziyaretinin ardından bir kez daha Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Gül, bölgede önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde bu ziyaret vesilesiyle ikili ilişkiler ve barış süreci ile ilgili istişarede bulundukların belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, bu konuları detaylı biçimde ele aldıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:
''Orta Doğu'da gerçek barış sağlanabilmesi için iki bağımsız devletin yan yana yaşaması ve başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti'nin kurulması gerekli. Bu doğrultuda Sayın Abbas ve arkadaşlarının çalışmalarını Türkiye olarak destekliyoruz. Yerleşim yerleri, arazi istimlakleri, Doğu Kudüs'ün statüsünü değiştirmeye yönelik çabalar ve tahliye uygulamaları barış sürecini zorlaştırıyor.

Gazze Şeridi'nde yaşanan insanlık dramının sona ermesi ve insani yardımların bölgeye ulaşması, yeniden inşa için ablukanın derhal kaldırılması gerekir. Ümit ederiz ki, şu anda hakim olan iyimser hava boşa gitmez, herkes barışın gerçekleşmesi için uğraşır. Türkiye de bu yolda elinden geleni yapacaktır.''
 

"Mutabakat şartıyla üzerimize düşeni yapmaya hazırız"

Cumhurbaşkanı Gül, AB Güvenlik ve Savunma Yüksek Temsilicisi Javier Solana'nın ''Filistin Devleti'nin BM'de tanınması çağrısı''nın hatırlatılması ve ''Türkiye'nin güvenlik konseyi üyesi olarak bu konuda ne yapabileceği''nin sorulması üzerine Türkiye'nin başkenti Doğu Kudüs olan Filistin Devleti'nin kurulmasını desteklediğini ve bunu her fırsatta tekrarladığını kaydetti.

''Biz, iki devletli çözüm olarak bunu görüyoruz'' diyen Gül, bu sonuca ulaşabilmek için takip edilecek yolda önemli aktörlerle mutabakat sağlanmasının önemini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Gül, ''Bu önemli aktörlerle mutabakat olmadan bir şey yapmanın faydalı olmayacağı kanaatindeyiz; hatta zarar da verebilir''
dedi.

Türkiye'nin bu konudaki kararlılığı ve fikrinin gayet açık olduğunu belirten Gül, ''Bu konuda takip edilecek yol hakkında bir mutabakatın temini şartıyla Türkiye üzerine düşen her şeyi yapmaya hazırdır'' diye konuştu.

 

"İsrail, yükümlülüklerini yerine getirmiyor"

Görüşmelerde barış çabalarını ele aldıklarını ifade eden Abbas, uluslararası anlaşmalardan doğan bütün yükümlülüklerine ve yol haritasına bağlı olduklarını ve bunları yerine getirmeye çalıştıklarını, ancak İsrail'in bu yükümlülükleri yerine getirmekten kaçınarak, barış planı bağlamındaki iki devletli çözüm ve yeni yerleşim yerlerinin dondurulması hükümlerini kabul etmediğini ifade etti.

ABD Başkanı Barack Obama'nın da bu konulardaki tavrının aynı olduğunu söyleyen Abbas, anlaşmalara uyulması yönündeki hususu da Gül ile görüşmelerinde dile getirdiklerini kaydetti.

Abbas, ikili düzeyde muhtelif alanlardaki işbirliği konuları ile güvenlik, ekonomik, ticari, sanayi bölgeleri, üniversite ve hastane kurulması konusunu da ele aldıklarını bildirerek, "İleriye dönük olarak bunlara daha ivme kazandırabilmek için bir uzmanlardan oluşan ortak çalışma grubu oluşacaktır. Bu vesileyle sürekli destek ve yardımlarından dolayı Türkiye'ye teşekkür ediyoruz. Her zaman Türkiye'nin desteğini görüyoruz" dedi.

Paris ve Şarm el Şeyh toplantıları sırasında vaat edilen yardımlarla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Gül'e teşekkürlerini sunduklarını kaydeden Abbas, "Siyasi çabaların etkili olabilmesi için Filistin'in bölünmüşlüğüne son vermek zorunludur. Bununla ilgili olarak Mısır'ın himayesinde yapılan görüşmelerin en kısa sürede tarafları tekrar kaynaştırmaya vesile olmasını umuyoruz" diye konuştu. Abbas, Gazze'deki yıkılmış yerlerin yeniden imarı ve güvenlik amacıyla bu birliğin gerekli olduğunu söyledi.

Abbas, bir gazetecinin ağustos başlarında yapılması planlanan El Fetih Kongresiyle ilgili sorusu üzerine "Bu 20 yıldır yapılmayan bir kongre olduğu için, birikmiş ve yoğun bir çalışma programına tanık olacak. En son kongre 1989 yılında yapılmıştı" dedi.

Kongre çalışmalarının El Fetih'in Hamas'la ilişkilerini ve diyaloğu etkileyip etkilemeyeceğinin sorulması üzerine de Abbas, "Kesinlikle, diyaloğa devam edilmesi gerekiyorsa biz buna hazırız" diye konuştu.
 

Abbas, iddialara yanıt verdi

Filistin Devlet Başkanı Abbas, Kıbrıs Rum kesiminde adayla ilgili Rum tezlerine destek verdiği yönündeki iddiaların anımsatılması üzerine de şunları kaydetti:
"Böyle bir şey vaki olmamıştır, bu asılsızdır, uydurmadır. Bizim kendimize ait sorunumuz var, üstelik zor ve çetrefilli bir sorun. Bu nedenle bu tür meselelere görüşmelerimizde değinmeyiz. Ancak yöneticiler olarak sık sık bu tür asılsız iftiralara maruz kalıyoruz. Bizler bu duruma alışığız."

Abbas, bu "iftiralara" örnekler vererek, son olarak, samimi bir arkadaşı olan Tunus'taki El Fetih liderlerinden Faruk Kaddumi'nin, İsrailli bir web sayfasına dayanarak, Filistinlilerin efsanevi lideri Yaser Arafat'ın öldürülmesinde kendisinin de rolü olduğunu iddia ettiğini hatırlattı.

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e de bağırdığı ve uygunsuz davrandığı şeklinde iftiralara da maruz kaldığını ekleyen Abbas, "Kesinlikle böyle bir olay olmadı" dedi.

Abbas, İsrail'in 23 Haziran'da yaklaşık 3 yıldır cezaevinde bulunan Filistin Yasama Meclisinin Hamaslı başkanı Aziz Duveyk'i serbest bıraktığının hatırlatılması ve Duveyk'in görevine dönüp dönemeyeceğinin sorulması üzerine de, "Biz kendisinin bir an önce serbest bırakılması için bütün temaslarımızda konuyu gündeme getiriyorduk. Şimdi serbest bırakıldı ve görevine dönmesini ifade ettim, dönmesinde sorun yok" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler