İkinci Ergenekon davasının 55. duruşması

İkinci Ergenekon davasının bir sonraki duruşması 15 Nisan Perşembe günü yapılacak.

İkinci Ergenekon davasının 55. duruşması
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.04.2010 - 07:34

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen davanın bugünkü duruşmasına, gazeteci Tuncay Özkan, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Mustafa Balbay ve eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu tutuklu 28 sanık katıldı.

Tutuklu yargılanan Prof. Dr. Mehmet Haberal, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, Emre Baltacı, İbrahim Özcan, Oğuzhan Sarıoğlu, Mustafa Dönmez, Cihan Arık, Oğuz Bulut, Muzaffer Öztürk, Fatma Cengiz ve Osman Gürbüz ise duruşmaya gelmedi. Duruşmada, tutuksuz sanık Tanju Güvendiren'in de hazır bulundu.

 

Tutuklu sanık Yıldırım'ın savunması tamamlandı

İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanığı Hasan Ataman Yıldırım, savunmasını tamamladı. Duruşmada konuşan Yıldırım, polis arama ve el koyma tutanağında belirtilenin aksine flash belleğin kendisine ait olmadığını ileri sürdü. Tutanakta, üzerinde seri numarasının bulunmadığı ifade edilen ve daha sonra kendisine teslim edilen flash belleği mahkeme heyetine gösteren Yıldırım, ''Aslında bellek üzerinde bazı numaralar mevcut. Yani seri numarası var. Polisin, içinden delil bulduğunu ve benden aldığını söylediği bellek, aslında bu bellek değil'' dedi.

Hakkındaki suçlamalara 17 madde halinde kısa cevaplar veren Yıldırım, kişisel veri kaydetmediğini, başkalarının kaydettiği verilerin yüklendiğini ileri sürdü. Yıldırım, 15 aydır tutuklu olduğunu belirterek, sabit ikametgah sahibi olduğunu, yaklaşık 20 yıldır aynı yerde oturduğunu ifade ederek, tahliyesini talep etti. Evli ve 2 çocuklu olduğunu, iş yerinin bulunduğunu belirten Yıldırım, bu nedenle kaçma şüphesi bulunmadığını ifade etti. Yıldırım, kendisiyle benzer durumda olan ve aynı dönemde gözaltına alınan denizciler Hüseyin Vural ile İlyas Çınar'ın tutuksuz olarak yargılandığını vurguladı.

Gemide kaptan olan Vural'ın yurt dışına çıktığını, Çınar'ın da Kıbrıs'ta olduğunu öğrendiğini belirten Yıldırım, ''Bunlar deniz altıcılar. Ben su üstü ikmal subayı olarak çalıştım. Piyango bana çıktı'' dedi. Deliller toplanıp muhafaza altına alındığı için bu saatten sonra delil karartmasının da mümkün olmadığını söyleyen Yıldırım, ''Yaşım 60. Sağlık sorunlarım da var. Kulağımda çınlama var. Kolesterol sorunum var. İlacı almam için test yaptırmam gerekiyor. Tahliyemi istiyorum'' diye konuştu. Yıldırım'ın üç gündür devam eden savunmasını tamamlamasının ardından daha önce alınan savcılık ve hakimlik ifadesi okundu. Duruşma, Yıldırım'ın çapraz sorgusuyla devam ediyor.
 

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada çapraz sorgusu yapılan tutuklu sanık Hasan Ataman Yıldırım, savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in sorularını yanıtladı. Pekgüzel'in, tutuksuz sanık emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile tanışıklığını açıklamasını istediği Yıldırım, bir tanışıklığı olmadığını söyledi.

Yıldırım, ''Çağdaş Türkiye Partisini kurduğumuzda arkadaşlar, 'Tolon partimize gelse' diye konuştular. Ankara'daki arkadaşlardan Tolon'a ulaşmak için yardım istedim. Bir numara buldular, aradım. Bu arada Tolon'un Diyalog Grubu çalışmalarına katıldığını duydum. Tolon ile 16 Haziran 2006'da Ankara'da Merkez Orduevi'nde buluştuk. 15-20 dakika konuştuk, kendimi ve partiyi tanıttım. Tolon, siyasi partileri düşünmediğini, sivil toplum kuruluşlarında çalıştığını söyledi'' dedi.

Pekgüzel, Yıldırım'da bulunan bir ajandanın sayfalarının sanık kürsüsündeki bilgisayardan gösterilmesini isteyerek, ''Burada bazı notlar var. Tolon ile tam olarak neler konuştunuz?'' sorusunu yöneltti. Yıldırım da Türkiye'nin önemli konularını konuşmuş olabileceklerini dile getirdi.

Yıldırım, Pekgüzel'in, tutuksuz sanık emekli Orgeneral Şener Eruygur'u tanıyıp tanımadığına ilişkin sorusu üzerine de tanımadığını ve hiç yan yana gelmediğini söyledi. Pekgüzel'in, ajandada Eruygur'un adının yazılı olduğunu ve bazı notlar bulunduğunu belirtmesi üzerine Yıldırım, ''Bunlar, partiyi kurduktan sonra 'Büyük Orta Doğu Projesi' konulu bir toplantıya kimleri çağıracağımızı belirlemek için alınan notlardır. Bu toplantıya Eruygur'u davet bile etmedik'' diye konuştu.

Mahkeme heyetine başkanlık yapan üye hakim Hasan Hüseyin Özese, Yıldırım'ın çapraz sorgusuna ara vererek, duruşmayı 15 Nisan Perşembe günü saat 09.00'a erteledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler