‘İkna heyeti’ Brüksel’de

IKBY Başkanı Barzani, bağımsızlık referandumuna destek bulma arayışları çerçevesinde Belçika’da temaslarda bulundu.

Yayınlanma: 11.07.2017 - 22:06
Abone Ol google-news

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) 25 Eylül’de yapılacağını duyurduğu bağımsızlık referandumundan merkezi Bağdat yönetiminin yanı sıra Ankara ve Washington’dan da yükselen uyarılara karşı geri adım atmamaktaki tutumunu sürdürüyor. Erbil yönetimi ikna turları çerçevesinde, Belçika’ya önceki gün üst düzey heyetle çıkarma yaparken dün de gerek Brüksel hükümeti gerekse AB yetkilileriyle temaslarda bulundu. Rudaw’ın haberine göre, IKBY Başkanı Mesud Barzani liderliğindeki heyet AB’nin başkenti sayılan Brüksel’de Belçika Başbakanı ile bir araya geldi. Barzani basına verdiği demeçte, “Görüşmemiz çok iyi geçti. Kürdistan halkının mesajını Belçikalı dostlarımıza ilettik. Karşılıklı anlayış hakimdi, tavırları oldukça dostaneydi” dedi.

‘Bekle gör’ politikası

Belçika Başbakan Yardımcısı Jan Jambon’un “her ulusun geleceğini düzenleme hakkı bulunduğu” görüşünde olduğu Rudaw’ın haberinde yer aldı. Jambon, “İlginç bir görüşme oldu, karşılıklı bakış açılarımızı ilettik. Bu Kürtlerin ve Irak’ın iç meselesi. Belçika hükümeti olarak pozisyon almadan önce, biz de onların Bağdat’la görüşmelerini izleyip, referandum sonucunu bekleyeceğiz” diye konuştu.

Öte yandan Barzani, dışarda destek arayışlarını sürdürürken IKBY içinde referandumun tarihine yönelik tartışmalar da hız kazanıyor. Yine Rudaw’ın aktardığı iddiaya göre, Değişim Hareketi (Goran) ve Kürdistan İslami Topluluk (Komel), “Kürdistan Bölgesi’ndeki referandum ya ertelensin veya seçimlerle beraber yapılsın” çağrısında bulundu. Açıklamada, “bağımsızlığın meşru hak olduğu” vurgusu yapılırken diğer yandan da “halkın yaşam şartlarının iyileştirilmesi, maaş ödemelerindeki kesintilerin kaldırılması, bölgesel parlamento olmak üzere, tüm kamu kurumlarının engelsiz şekilde faaliyetlerini sürdürmesi, ana siyasi güçler arasında milletin kaderiyle ilgili konularda, diyalog yoluyla iç barış ve ulusal birlikteliğin sağlanması” istendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler