İkna ‘performansı’

MEB, öğretmenlere dayattığı zorunlu performans sistemine karşı yükselen tepkilerin ardından eğitim sendikalarıyla görüşmeye başladı.

İkna ‘performansı’
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 28.02.2018 - 19:23

MEB, öğretmenlik mesleğinin itibarını öğrenci ve velilerin notuna bağlayacak “Öğretmen Performans Değerlendirme ve Aday Öğretmenlik İş ve İşlemleri Yönetmeliği” taslağına ilişkin eğitimin paydaşları ile bir araya gelmeye başladı. Bakanlığın öğretmenlere, okul yöneticileri, veli, öğrenci ve meslektaşlarının not vereceği uygulamalarına ilişkin bütün eğitim sendikalarının sert tepki göstermesi üzerine başlattığı ikna turunda, eğitim fakültelerinden görüş isteyen bakanlık dün de Eğitim Sen ve Eğitim İş sendikaları ile görüşüldü. MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Semih Aytekin başkanlığındaki heyet, Eğitim Sen ve Eğitim İş genel merkezinde sendika yöneticileri ve uzmanlarının taslak üzerindeki görüşlerini dinledi.

Detaylı sunum

MEB heyetinin görüşmelerde “Performans Değerlendirme Sistemi” ve hazırlanan yönetmelik taslağına ilişkin detaylı bir bilgilendirme gerçekleştirdiği öğrenildi. Yapılan sunumda, öğretmenlere not verilmesini öngören sistemin temel gerekçesi “öğretmenlerin temel ihtiyaçlarını belirlemek ve buna yönelik hizmet içi eğitim planlamasının yapılması” olarak anlatıldı. Taslağın bakanlık tarafından basına verilmediği, eğitim fakültelerinden görüş istenmesi üzerine taslağın sızdırıldığı ve görüşler üzerine yönetmeliğin değiştirilebileceği belirtildi. Eğitim Sen ve Eğitim İş ise bakanlığa yönetmelik taslağına madde madde neden karşı çıktıklarını anlattı. Bakanlık yetkililerinin tepkiler karşısında not almakla yetindikleri ve sendikaların taslağa karşı sundukları rapor ve sorulara karşı cevap veremedikleri öğrenildi. Toplantılarda “ne yapacağımıza henüz karar vermedik” diyerek süreci anlatan bakanlık yetkilileri eğitim fakültelerinden istenen görüşlerin tamamlanmadığı, üniversite görüşleri ve sendika ziyaretlerin tamamlanmasının ardından yönetmeliğe ilişkin Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın ve Müsteşar Yusuf Tekin’in de eğitim paydaşları ile görüşmeler yapabileceğinin belirtildiği öğrenildi.

'Öğretmenler için tehdit'

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Pilot uygulamanın gerçekleştiği tüm illerde ve okullarda ve Türkiye genelinde performans uygulaması tüm öğretmenler tarafından büyük bir itiraza dönüştü. Bu yönetmeliğin bu şekliyle uygulanması, iş güvencemizin sürekli tehdit altında olmasından dolayı; iş güvencesinin öğretmenler üzerinde tehdit olarak kullanılmasını süreklilik haline getirecek, bilimsel kriterlere uygun olmayan ‘yeterlilik’ ifadeleri eğitim öğretim süreçlerinin ihtiyaçlarını hiçbir şekilde karşılamayacak, öğretmen ile veliyi, öğrenciyi, okul idaresini ve meslektaşlarını karşı karşıya getiren, iş barışını bozan sonuçlara yol açacaktır” dedi.

'Uygulanması imkansız'

Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, “Öğretmenlerin her yıl mesleklerinin yeniden sorgulanması kabul edilemez ve bir kargaşa yaratacaktır. Öğretmenlerimizin meslekten soğumasına ve itibarsızlaştırılmasına yönelik hiçbir çalışmaya destek vermeyeceğimiz gibi, buna yol açacak tüm kararların karşısında olacağımızın bilinmesini isteriz. Mevcut taslaktaki sorular sübjektif değerlendirmeler içermektedir. Bu haliyle uygulanması mümkün değildir. Biz de bakanlığı, yönetmeliğe karşı hukuki boyutu devreye sokacağımızı belirterek uyardık. 1 milyon öğretmenin 90- 100 aralığında not alması bilimsel değil” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler