İkna sırası Merkel’de

AB’nin lokomotif ülkesi Almanya, Trump yönetiminin İran’la nükleer anlaşmayı çöpe atmaması için tam saha baskıda.

İkna sırası Merkel’de
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.04.2018 - 22:03

Avrupa’yla ilişkilerinde İran, Suriye, Rusya ve yeni gümrük tarifeleri gündemlerine yoğunlaşan Beyaz Saray, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ardından aynı hafta içinde bir diğer AB liderini ağırlıyor. AB’nin lokomotif ülkesi Almanya’nın Başbakanı Angela Merkel’in, tek günlük ziyareti için bugün Washington’da olması bekleniyor. Merkel’in ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı görüşme için dosyasında üç önemli gündemin olacağı yorumları yapıldı: İran-Ortadoğu, Kuzey Akım 2 projesi ve alüminyum ile çelikte AB’ye 1 Mayıs’tan itibaren uygulanması beklenen gümrük tarifeleri.

Macron umutsuz

İran’la 2015 yılında ABD, Fransa, Britanya, Rusya, Çin ve AB arasında imzalanan uluslararası nükleer anlaşmanın (JCPOA) süresinin mayıs ayında uzatılması gerekiyor. Almanya, Rusya, Çin ve Fransa’nın devamından yana olduğu anlaşma hakkında ABD Başkanı Trump ocak ayında “3 aylığına son kez uzatıyorum” ifadesini kullanmış, JCPOA’dan çekilme mesajı vermişti. İran’ın askeri amaçlı nükleer programını durdurması koşuluyla, bu ülkeye uygulanan yaptırımların önemli oranla kaldırılmasını içeren JCPOA’nın devamı için Washington’da Trump’la görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Macron dün ABD Başkanı’nı çekilmemek konusunda ikna edememiş olabileceğini söyledi. “Bence anlaşmadan iç siyaset nedeniyle çekilecek” ifadelerini kullanan Macron, ABD’nin iklim anlaşmasından da çekilmesine atıfla “Bu tür politik değişiklikler kısa vadede işe yarayabilir ancak orta ve uzun vadede çılgınca” ifadelerini kullandı.

Ek yaptırım önerebilir

İran’la yapılan anlaşmanın bozulması halinde, petrol fiyatlarında ciddi bir yükselme beklenirken Almanya Başbakanı Merkel’in de JCPOA’nın bozulmaması ancak ek yaptırımların uygulamaya konması gibi bir alternatifle Trump’ı iknaya çalışacağı yorumları yapıldı. AB liderliği de Tahran’la anlaşmanın korunmasından yana. ABD, Suudi Arabistan ve İsrail’in son dönemde Ortadoğu politikasını İran üzerindeki baskıyı artırma üzerinden şekillendirmeye çalıştıkları gözleniyor. Merkel-Trump görüşmesinin diğer bir gündemini ise Almanya ile Rusya’nın ana aktörleri olduğu Kuzey Akım 2 gaz projesi oluşturacak. Rusya’nın Avrupa’ya gaz satışı için kritik öneme sahip Kuzey Akım 2 projesi, Moskova ile Soğuk Savaş dönemini andıran bir gerilim yaşayan Washington tarafından “Avrupa’ya tehdit” olarak görülüyor. Rusya tarafından yapılacak boru hattı inşası için Almanya’nın onayının geçen ay tamamlandığı açıklanmıştı. Merkel ise kısa bir süre önce projeye ilişkin “ekonomik olduğu kadar siyasi çekinceler de bulunduğunu” söylemiş ve Kuzey Akım 2’ye karşı çıkmasa da kaygılarını dile getirmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler