İlaçsız Tüp Bebek Tedavisi Mümkün mü?
Prof. Dr. Bülent Tıraş ilaçsız tüp bebek tedavisi hakkında bilgi verdi.
İlaçsız tüp bebek tedavisinin uygulama süresi toplamda 8 gün ile 10 gün civarında devam etmektedir. Bu süre içerisinde, adaylar merkeze yalnızca 1 veya 2 defa, 30 dakika boyunca gelmesi yeterli olmaktadır.
Klasik tüp bebek tedavilerinde, yumurtalar istenilen büyüklüğe geldikten sonra toplanır ve işlem altına alınır. İlaçsız tüp bebek (IVM) tedavisinde ise, yumurtalar tamamı ile büyümeden toplanarak laboratuvar koşullarına olgunlaştırılması sağlanır. Bu tedavi yönteminde ki amaç, yumurtaların olgunlaştırılması için kullanılmakta olan ilaçlardan zarar görme olasılığı olan adayların tedavilerini, bu ilaçları kullanmadan devam ettirmeleri ve vücutlarının korunabilmesini sağlamaktır. İlaçsız tüp bebek tedavisinin uygulandığı sırada, hastaya çok az oranda, veya sıfır hormon takviyesi yapılır. Büyümesi gözlem altına alınmakta olan yumurtalar, istenilen olgunluğa geldiği zaman genel anestezi yöntemi ve iğne yardımı ile toplanır. Toplanan bu yumurtalar, laboratuvar ortamında belli sıvıların içerisinde bekletilip olgun hale gelmeleri sağlanır. İlerleyen aşamalarda anne adayının eşinden alınan sperm, mikroenjeksiyon yöntemi ile beraber, yumurtalara enjekte edilir ve sağlanmış olan embriyolar, tedavinin son aşaması olarak, yeniden rahmin içerisine aktarılır.
İlaçsız tüp bebek tedavisinin (IVM) başarı düzeyi, kabul edilebilir sınırlar içerisindedir. Bu oranda ortalama olarak %30 civarındadır.
Avantajları ise:
• Tedavinin daha kolay olması
• Daha kısa tedavi süresi (8-10 gün)
• Yan etkisinin olmaması
• Komplikasyonlara yol açmaması
• Klinik ziyareti sayısının düşük olması (1-2 defa)
• Daha az enjeksiyon sayısı (2-3 defa)
• Kan alma işleminin olmaması
Kimler tercih etmelidir?
Bazı adayların, tüp bebek tedavisinde kullanılmak zorunda olan ilaçlara karşı hassas olduğu görülmüştür. Bu hassasiyet neticesinde yumurtalıkların verdiği ve beklenmeyen aşırı cevabın karında ve akciğerde sıvı toplanması ( overin hiperstimulasyon sendromu-OHSS) durumuna sebebiyet vermesi ile karşılaşılmıştır. İlaçsız tüp bebek tedavisi, daha çok bu hassasiyete sahip olan, OHSS gelişme ihtimali yüksek olan PKOS (Polikistik Over Sendromu) hastalarında tercih edilmektedir. Aynı zamanda endometriozis hastalarında, ilaçlara tepkisi az olan hastalarda ve erkek kısırlığında da kullanılabilmektedir. İlaçsız tüp bebek tedavisi, hormon tedavisinin kesinlikle yasak olduğu kanser hastaları için özellikle ideal bir yöntemdir.
kaynak: http://www.bulenttiras.com/ilacsiz-tup-bebek-tedavisi-mumkun-mu
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'