İlk ders Bakan Çubukçu'dan

Yeni eğitim-öğretim yılına öğrenciler Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ile merhaba dedi. Bakan Çubukçu'nun ilk ders konusu 'değerlerimiz' oldu.

İlk ders Bakan Çubukçu'dan
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.09.2010 - 13:15

Bakan Nimet Çubukçu, 2010-2011 eğitim-öğretim zilini Sincan İl Genel Meclisi İlköğretim Okulu'nda çaldı ve öğrencilere 'Değerler Eğitimi' konulu ders verdi.

Bakan Çubukçu, yeni eğitim yılının amaçlarını "Ülkemizin her beldesinde bir cevher gibi işlenmeyi bekleyen çocuklarımıza ulaşmak ve onlara en iyi eğitimi vermek" olarak belirterek eğitim-öğretim yılının ilk gününde "barış, hoşgörü ve birlikte yaşama kültürünün" önemine değindi.


"Değerlerimiz ekmek, hava ve su kadar değerli"

Değerler eğitiminin ekmek, hava ve su kadar değerli olduğunu vurgulayan Çubukçu, "Sevginin, doğruluğun, dürüstlüğün, paylaşmanın, yardımlaşmanın, iyilik ve merhamet duymanın, çalışkanlığın, insan hak ve özgürlüklerine saygının, eşitliğe ve hukukun üstünlüğüne inanmak, hoşgörünün birer değeridir. Bunun gibi sayısız değer ancak demokratik kültürün hakim olduğu bir toplumda kuru söz olmaktan çıkıp hayata geçme şansına sahip olur. Her şeyin hızla eskidiği, değerlerin ve alışkanlıkların baş döndürücü bir hızla değiştiği bir çağda değişimi sağlıklı yaşayabilmek için de geleneğe ve toplumu bir arada tutan ortak değerlere ihtiyacımız var. Öğretmenlerimize öğrencilere değer kazandırmada çok önemli görevler düşüyor" şeklinde konuştu.


"Bilgi toplumunun yararına kullanılırsa anlam kazanır"

Bakan çubukçu, öğrencilerin ortak değerlere sahip çıkmasını isteyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Doğru tutum ve davranışlar edinmeniz okul başarılarınız kadar önemli ve değerli. Bilgi dediğimiz şey tek başına bir anlam ifade etmez. Eğer o bilgiyi kendimizin, ailemizin, toplumun ve insanlığın geleceği yararına olumlu kullanabiliyorsak bir anlam kazanıyor. Yani öğrenmekteki amacımız daha çok şey bilmek değil, bildiklerimizi insanlığın başarısı, mutluluğu, refahı ve insanca yaşaması için kullanmak olmalı. Sizler saygı, öz güven, adil olma, aile birliğine önem verme, bağımsızlık, barış, bilimsellik, çalışkanlık, dayanışma, duyarlık, dürüstlük, estetik, hoşgörü, misafirperverlik, özgürlük, saygı, sevgi, sorumluluk, temizlik, vatanseverlik, yardımseverlik gibi değerlere sahip çıkacaksınız."

Çubukçu, bilgiye her zaman her yerde ulaşılabileceğini ancak doğru tutum ve davranışları edinmenin küçük yaşlarda başladığını ve hayat boyu sürecek bir uğraş gerektirdiğini ifade etti. Bu uğraşın adını "insan olmak" şeklinde nitelendirdi.


"Eğitim her çocuğun hakkı"

Törende öğretmenlere de seslenen Çubukçu, öğrencilerin değer kazanımında öğretmenlere büyük görev düştüğünü vurguladı. Çubukçu, "Değerler eğitimi, demokratik vatandaşlık, insan hakları eğitimi gibi öğretim programlarında yapılan düzenlemelerin başarısı da öğretmenlerimizin bu konuyu etkili bir şekilde işlemeleri ve öğrencilerine doğru tutum ve davranışları kazandırmalarına bağlıdır. Bu vesileyle ortak değerlerin yeni nesillere kazandırılmasının sadece bir dersin ya da bir öğretmenin işi olmadığını, dolayısıyla başta aile olmak üzere toplumun her kesimine büyük sorumluluklar düştüğünü belirtmek isterim" dedi.

Eğitimde ailelerin önemine de dikkat çeken Çubukçu, "Özellikle kız çocuklarının ve özürlü çocukların eğitimde ailelerin göstereceği duyarlılık ve bilinç bizlerin çabasına en büyük desteği oluşturmakta. Eğitim her çocuğun temel hakkı. Çocuklarımızı bu fırsattan mahrum edersek, gelecekte onların ayakları üzerinde durmalarını sağlayamayız. Her çocuğun eğitim alması temel hedefimiz. 'Eğitimde feda edilecek tek bir ferdimiz yok' ilkesinden hareket ediyoruz" şeklinde konuştu.

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel de törende bir konuşma yaparak, Ankara'daki hayırseverleri eğitime katkı yapmaya davet etti.

Konuşmaların ardından, Bakan Çubukçu ilk ders zilini çaldı. Ardından sınıflara giren Çubukçu, burada öğrenciler ile bir araya geldi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler