İlk tören Anıtkabir'de

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Anıtkabir'de yapılan resmi törenle başladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün öncülüğündeki devlet erkanından oluşan kortej Aslanlı Yol'dan yürüyerek Ata'nın huzuruna çıktı.

Yayınlanma: 29.10.2009 - 07:33
Abone Ol google-news

 

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Ankara'da ilk tören Anıtkabir'de yapıldı.

Anıtkabir'deki tören, saat 08.45'te devlet erkanının yerlerini almasıyla başladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığındaki devlet erkanı, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ün mozolesinin bulunduğu bölümde, Ata'nın huzurunda bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Cumhurbaşkaı Gül ile askeri ve sivil erkandan oluşan kortej, Misaki Milli Kulesi'ne geçti. Cumhurbaşkanı Gül burada Anıtkabir Özel defterini imzaladı. Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Gül, deftere şunları yazdı:

''Aziz Atatürk, Cumhuriyetimizin 86. yıl dönümüne ulaşmasının gururunu ve coşkusunu yaşıyoruz. Milletimizin bağımsızlığından ve hürriyetinden ödün vermeyeceğini tüm dünyaya ilan eden Cumhuriyet, çağdaş dünyada hak ettiğimiz yeri alma kararlılığımızın da göstergesi olmuştur.

Cumhuriyet ile yönünü belirleyen ve muasır medeniyetler seviyesini aşma hedefini gerçekleştirmek için 86 yıldır büyük çaba gösteren Türkiye, yoluna kararlılıkla devam etmektedir. Bugün dünyada sözü dinlenir, etkin ve güçlü bir ülke olmanın gururuyla huzurunuzdayız.

Türkiye, demokratikleşme, insan hak ve özgürlükleri konusunda büyük mesafe katetmiş, uluslararası başarılar, dünya barışına ve istikrara yaptığı katkılarla tüm dünyanın saygısını kazanmıştır. Türkiye, eksikliklerini hızla tamamlayarak gelişimini kesintisiz sürdürecektir. Cumhuriyeti yeni eserlerle güçlendirmeye, çağdaş dünyadaki gelişmeleri izlemeye, demokratikleşmemizi sürdürmeye ve gelecek nesillere daha müreffeh, daha güçlü bir ülke bırakmaya kararlıyız. Bu süreçte 'yurtta sulh dünyada sulh' ilkeniz bizlere yol göstermeye devam edecektir. Cumhuriyet Bayramı'nda millet olarak aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyor, size minnet duygularımızla birlikte şükranlarımızı ve saygılarımızı sunuyoruz. Ruhunuz şad olsun.''

Gül'ün, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalamasının ardından tören alanındaki Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ve öğrenciler, Atatürk'ün mozolesinin önünden saygı geçişi yaptılar.
Anıtkabir'deki törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yanı sıra, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Bakanlar Kurulu üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kuvvet Komutanları, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, milletvekilleri, Ankara Valisi Kemal Önal, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, TBMM İdare Amiri ve DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, bazı siyasi parti temsilcileri ile diğer askeri ve mülki erkan katıldı.

Anıtkabir'i ziyaret etmek üzere devlet töreninin tamamlanmasını bekleyen yurttaşlar, törenin ardından Anıtkabir'den ayrılan askerleri alkışladı. Askerler de alkışlara selamla karşılık verdi.

 

Resmi geçit töreni AKM'de yapıldı

Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Ankara'da Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) resmi geçit töreni düzenlendi.

AKM'deki törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Kuvvet Komutanları ile Bakanlar Kurulu üyeleri, milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, yabancı misyon şefleri ile subay ve astsubaylar katıldı.

Törene Anamuhalefet Partisi lideri Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli katılmadı. Şeref tribününde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'nın zaman zaman sohbet ettiği görüldü. Cumhurbaşkanı Gül ile Orgeneral Başbuğ geçit töreni boyunca birlikleri ayakta selamladılar.

Çok sayıda yurttaşların da ilgi ve coşkuyla izlediği törende, ilk olarak Cumhurbaşkanı Gül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, motorize ekipler ve süvari birliklerinin eşliğinde, tören birliklerini ve yurttaşları selamladılar, ardından şeref tribünündeki yerlerini aldılar.

Saat 11.00'de başlayan geçit töreni, İstiklal marşının okunmasının ardından, öğrencilerin şiir okuması ve TRT Çocuk ve Gençlik Halkoyunları ekibinin gösterisi ile devam etti. Bu sırada Türk Hava Kurumu paraşütçüleri atlayışlarını yaptı. Paraşütçüler atlayışlarında Türk bayrağının rengini oluşturan kırmızı-beyaz kurdele taşıdılar.

Bu arada, Seğmenlerin gösterilerinin ardından da Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup subay ve astsubaylardan oluşan TSK Paraşüt Timi 3 bin metreden "Casa" tipi uçaklardan atlayışlarını yaptılar. Paraşütçüler atlayışlarında Türk Bayrağı, Atatürk posteri ile kuvvet komutanlıklarının flamalarını taşıdı. Atlayışların tamamlanmasının ardından paraşütçüler, Türk Bayrağı ile Atatürk posterini şeref tribününün önüne gelerek açtı. Öte yandan tribünlerde yurttaşların elinde Türk bayraklarının yanında, Azerbaycan bayraklarının de yer alması dikkat çekti.

Tören, TSK Armoni Mızıkası ve karma bandonun geçiş için pistte yerini almasıyla devam etti. Bandonun hemen ardından tören, Polis Koleji Boru Trompet Takımı, Kara Harp Okulu Boru Trompet Takımı ile Kara, Deniz, Hava Harp okulları ve taburlarının geçişiyle sürdü.
Törende, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı askerlerinin oluşturduğu taburu, Kurtuluş Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatı gazilerini temsil eden askerlerin yer aldığı "Tarihi Bölük"ün geçişi izledi.

Atlı Tören Kıtası'nın geçişi ile devam eden geçit töreni, Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüd Başkanlığına bağlı Mehteran Bölüğü'nün geçişiyle sürdü.
Tören, polis araçları, Türk Kızılayı'na ait araçlar ve zabıta ekiplerinin araçlarının geçişiyle devam etti. Cumhurbaşkanı Gül ile Orgeneral Başbuğ tören esnasında bayrak kıtası ve tüm birlikleri ayakta selamladılar.

Bu geçişlerin ardından, Kara Havacılık Komutanlığına ait Helikopterler tören geçişini gerçekleştirdi. Helikopterlerin geçişi sırasında aşağıdan da topçu birlikleri, modern tank birlikleri ile füze sistemleri geçiş yaptı.
 

Türk yıldızları nefes kesti

Topçu Taburu ile Tank Taburu Görev Kuvveti ve Mekanize Piyade Bölüğü geçişlerini yaparken, Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı F-16 ve F-4 uçakları gösteri uçuşu yaptı. Bu sırada mekanize piyade birlikleri ile zırhlı araç aşırma köprü araçları da geçiş yaptı. Resmi geçit, devlet erkanı ve yurttaşlar tarafından beğeniyle izlenen Türk Hava Kuvvetleri Akrobasi Timi "Türk Yıldızları"nın gösterisiyle sona erdi. Türk Yıldızları'nın gösterileri, Şeref Tribünündeki devlet erkanı ve törenleri izleyen yurttaşlarca uzun süre ayakta alkışlandı.
 

Cumhuriyet Bayramı törenleri okullarda pazartesi yapılacak

Bu arada, Domuz Gribinin yaygın şekilde görülmesi nedeniyle tatil edilen okullarda, Cumhuriyet Bayramı törenleri, eğitim ve öğretimin başlayacağı Pazartesi yapılacak.
Domuz Gribi salgını nedeniyle Ankara'da 1 hafta diğer illerde ise 4 gün boyunca tatil edilen okullarda Cumhuriyet'in kuruluşunun 86. yıldönümü, hafta başında kutlanacak. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler