İlk yerli zırh üretildi

Türk mühendisler, 3 yıl süren Ar-Ge çalışmalarının ardından savunma sanayinin en büyük ihtiyaçlarından biri olan ileri balistik zırh üretmeyi başardı.

Yayınlanma: 17.06.2010 - 13:53
Abone Ol google-news

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türkiye'nin savunma sanayinde son yıllarda uygulanan stratejiler çerçevesinde sistem tasarımı ve entegratörlüğü açısından önemli bir aşama kat ettiğini söyledi.

Gönül, Nurol Holding'in, savunma sanayine yönelik ileri balistik zırh üretimi ve çözümleri sunmak amacıyla 2008 yılında kurduğu Nurol Teknoloji A.Ş'nin resmi açılışına katıldı.
Bakan Gönül, açılış öncesinde yaptığı konuşmada, bugün açılışını yapacağı Nurol Teknoloji ve AYESAŞ firmalarına ait iki tesis ile savunma sanayinin Ankara'da derinliğinin artacağını ve Başkent'in sektörün kalbi olma konumunu güçlendireceğini vurguladı.
Kara, hava ve deniz araçlarında ve her türlü elektronik sistemlerde Türk firmalarının geliştirdikleri kabiliyetler ve alt yapıları ile başarılı işlere imza attıklarını ve dünya pazarında yer almaya başladıklarını anlatan Gönül, ancak bu gelişmelerin olmazsa olmaz bir parçası olan önemli alt sistemlerin ve malzemelerin temini konusunda halen yurt dışına bağımlı olunması nedeniyle zaman zaman sektörün kısıtlamalara maruz kaldığını kaydetti.

Bakan Gönül, Türkiye'nin savunma sanayinde son yıllarda uygulanan stratejiler çerçevesinde sistem tasarımı ve entegratörlüğü açısından önemli bir aşama kat ettiğini belirtti.

İleri teknolojileri içeren malzeme tasarımı ve üretimi konusunda yurt içinde yetkin firmaların yer almamasının sektörün en büyük eksikliğini oluşturduğunu ifade eden Gönül, buna bağlı olarak da özgün ürünlerin yerli imkanlarla geliştirilmesi konusunda hem maliyet etkinlik hem de endüstriyel mülkiyetler açısından zorluklar yaşandığını söyledi.

Bakan Gönül, bu eksikliği görerek bu alandaki zafiyetleri kapatmak üzere ileri teknolojili malzeme tasarımı, geliştirilmesi ve üretilmesi konusunda yatırım yapan Nurol Teknoloji A.Ş'nin bu girişimi yürekten desteklediğini belirtti.

Nurol Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Çarmıklı da bugün ülkede eksikliği görülen ileri teknolojik malzemeleri üretecek ve ülkeyi dışa bağımlılıktan kurtaracak tesisi Türk ekonomisine kazandırmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

Açılışı yapılacak tesiste başta savunma sanayi olmak üzere medikal, makina, madencilik, uzay ve havacılık gibi değişik alanlarda kendi Ar-Ge çalışmaları sonucu özgün tasarım ve üretimi amaçladıklarını belirten Çarmıklı, ''Bugün açılışını yapacağımız fabrikamız hiç bir dış kaynakla bağlantı yapmaksızın ulusal olanaklarla kendi laboratuvarlarımızda geliştirdiğimiz zırh sistemlerini üretmektedir'' diye konuştu.

Çarmıklı, fabrikada zırhın yanı sıra güneş pilleri, takım tezgahları, elmas uçları, her türlü delici maden uçları ile döküm filtreleri gibi ileri teknolojik ürünlerin üretildiğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Bakan Gönül, Katar Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Hamad Bin Ali Al-Attıyah, Nurol Holding Yönetim Kurulu Başkanı Çarmıklı, kurdeleyi keserek tesisin açılışını yaptılar. Daha sonra Bakan Gönül ve Katar Genelkurmay Başkanı, tesisi gezerek yetkililerden bilgi aldılar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler