IMF: Kırılgan küresel toparlanmanın önünde hâlâ riskler var
IMF Başkanı Christine Lagarde, düşen petrol fiyatları ve düşük faizlerin kriz sonrası küresel toparlanmaya destek olduğunu ancak hâlâ risklerin bulunduğuna dikkat çekti.
Hindistan gezisi kapsamında Yeni Delhi'de düzenlenen bir konfransta konuşan IMF Başkanı Christine Lagarde, "Küresel finansal krizin ardından altı yıldan fazla zaman geçmiş olmasına karşın toparlanma çok yavaş, çok hassas ve çok dengesiz" dedi ve ekledi: "Petrol fiyatlarındaki düşüşün verdiği ivme ve ABD ekonomisindeki büyümeye karşın, küresel ekonomik büyümeye ilişkin öngörülerimizi geçen Ekim'den bu yana iki kez düşürdük. Küresel ekonomide bu yıl için yüzde 3.5 ve gelecek yıl için de yüzde 3.7 olan büyüme öngörüleri, yaşadığımız kadar büyük bir kriz sonrası için beklediklerimizin oldukça altında kalıyor."
Küresel toparlanmanın önündeki birinci riskin "zaman uyumsuz para politikaları" olduğunun altını çizen Lagarde, ABD ve İngiltere'de faiz artırımları yoluyla ekonomide normalleşme sürecine girilirken, Japonya ve Euro Bölgesi'nde parasal genişlemeye geçildiğini vurguladı ve "Bu süreç iyi yönetilse bile finansal piyasalarda büyük dalgalanmalara yol açacaktır" dedi.
"İkinci risk, Euro Bölgesi ve Japonya'nın uzun bir süre 'düşük büyüme - düşük enflasyon' döngüsü içinde kalmaları olacaktır. Bu da, küresel düzeyde ülkelerin işsizliği düşürmelerini zorlaştıracak, kamu ve özel sektör borçlarını aşırı artıracak ve durgunluk riskleri ve deflasyonist baskıları artıracaktır."
Lagarde, üçüncü risk olarak da, yükselen ve gelişen ekonomilerin, güçlü dolar, yüksek faizler ve sermaye girişlerinde iniş/çıkışlardan üçlü darbe ile karşı karşıya kalmalarını gösterdi. Lagarde, özellikle son beş yılda gelişmekte olan ülkelerde düşük faizler nedeniyle bankaların ve şirketlerin dolar bazında büyük bir borç yükü altına girdiklerini vurguladı.
Dünyanın her yerindeki ülkelerde, büyüme ve iş yaratmaya uygun finansal düzenlemeler ve yapısal reformların istihdam artışı ve büyüme için kritik önemde olduğunun altını çizdi ve "Örneğin, düşen petrol fiyatları, ağırlıklı olarak orta sınıfların yararlandığı enerji subvansiyonlarını kesmek için altın değerinde fırsat sunuyor. Buradan elde edilecek kaynakları da yoksulların desteklenmesinde kullanılabilir" diye ekledi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev