IMF: Türkiye yapısal açıklarını azaltıyor

IMF Mali İşler, Para ve Sermaye Piyasaları ve Araştırma Birimi tarafından Olivier Blanchard, Carlo Cottarelli ve Jose Vinals'ın katkılarıyla hazırlanan "Krize Müdahale Politikalarından Çıkış" başlıklı Bilgi Notu'nda kriz yavaşlarken ekonomi politikasını hazırlayanların kriz bağlantılı müdahale politikalarından çıkış için stratejileri formüle etmeye yürürlüğe koymaya ihtiyaçları bulunduğu belirtildi.

IMF: Türkiye yapısal açıklarını azaltıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.02.2010 - 09:42

IMF Mali İşler, Para ve Sermaye Piyasaları ve Araştırma Birimi tarafından Olivier Blanchard, Carlo Cottarelli ve Jose Vinals'ın katkılarıyla hazırlanan "Krize Müdahale Politikalarından Çıkış" başlıklı Bilgi Notu'nda kriz hız keserken, ekonomi politikasını yürütenlerin kriz bağlantılı müdahale politikalarından çıkış için stratejilerini formüle edip yürürlüğe koyma ihtiyacı içinde bulundukları belirtildi. Uygun zamanlama, adım ve kriz bağlantılı politikalardan çıkış modunun, ekonominin durumuna ve finansal sistemin sağlıklılık durumuna bağlı bulunduğu belirtilen çalışmada şöyle denildi:
"Ana zorluk; toparlanmayı tehlikeye düşürebilecek şekilde politikaları erken geri çekme ve özel sektörün teşvik edilmesini bozacak ve fiyat riskleri oluşturacak olan, müdahalenin çok uzun süre devam etmesi arasında bir yol haritasını hazırlamak. Genel olarak mali ve parasal teşviklerin, en büyüklerden birkaçı dâhil dünya ekonomilerinin çoğunluğu için 2010'da da korunmasına oldukça ihtiyaç olabilir, çıkış zamanlaması temelde ülkelere göre değişse bile."

Yatırımcılarla kamuoyunun kaygılarını gidermek için politika üretenlerin çıkış stratejilerini tutarlı, güvenilir ve açık bir iletişimle tasarlamaları gerektiği belirtilen notta bu çabaya rehberlik edecek ilkeler şöyle sayıldı:
-Mali politika: Mali sürdürülebilirliğin onarımı, sadece kriz bağlantılı mali teşviklerin geri çekilmesini değil, aynı zamanda faiz dışı fazlada da sürdürülebilir bir dönem için temel iyileştirmeler de gerektirecektir.

-Para politikası: Merkez bankaları daha önce benzeri görülmemiş krize müdahale önlemlerinden çıkış araçlarına sahip, ancak yöntemler ülkeler ve piyasaya özgü koşullara göre değişir.

-Finansal politikalar: Finansal sektör destek önlemlerinin geri çekilmesi aşama aşama gerçekleşmeli ve bu esneklik ve kararlılık gerektirecek.

-Uluslar arası bağlantılar: Politikaların koordinasyonu - özellikle makroekonomik politikalar hakkında ülke çapında konsültasyon ve finansal ve parasal desteğin çeşitli türleri arasında tutarlılık- daha iyi sonuçlar alınmasına yol açabilir.


Türkiye yapısal açıklarını azaltacak

"Krize Müdahale Önlemlerinden Çıkışın Durumu" başlıklı bölümün mali politikalar kısmında da "Teşvik yükselen piyasa ekonomilerinin büyük bölümünde sürdürülecek olsa bile, bu grup içinde birkaç ülke 2009 ile kıyaslandığınd,a 2010'daki yapısal açıklarını azaltmayı düşünüyor ya da bu konuda taahhütte bulunmuş durumda. Buna dâhil örnekler Hindistan, Meksika, Filipinler, Türkiye ve Vietnam. Yapısal açıkların azaltılması kimi örneklerde kriz sonrası hızlı toparlanma, daha sıklıkla ulusal risk ratinglerinin sürdürülebilmesi ya da seyrek biçimde kırılganlıktan kaçınmayı yansıtır" ifadesi yer aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler