IMF uyardı: Kriz yayılıyor
IMF, hemen her yerde yaşanan finansal şoklar ve sınırlı politika alanının dünyayı krizin yayılmasına doğru götürdüğü uyarısını yaptı.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ekonomik krizin yayılması üzerine hazırladığı (Spillover Report) raporda, küresel bazda uygun politikaların geliştirilmediği ve gerekli tedbirlerin alınmadığı takdirde krizin etkisinin diğer bölgelere de yayılabileceği uyarısında bulundu.
IMF Raporunda, ''Birbirleriyle yakından ilişkili varlık fiyatları, hemen her yerde yaşanan finansal şoklar, sınırlı politika alanı dünyayı krizin yayılmasına doğru götürüyor'' ifadesi kullanıldı. IMF'nin raporunda Euro Bölgesi, ABD, Çin, Japonya ve İngiltere dahil olmak üzere beş ekonominin dünya ekonomisi üzerindeki etkileri değerlendirildi.
Krizin yayılması ile ilgili endişelere yer verilen raporda, Avrupa Bölgesi'nde krizi atlatabilmek konusunda zorluk yaşandığı, ABD'nin mali politikasındaki belirsizliklerin, Çin'de büyüme trendinin tersine dönmesi yönündeki kaygıların da krizin yayılması konusundaki temel endişe kaynaklarında olduğu belirtildi.
Euro Bölgesi'nin mali politikası ile ilgili olarak raporda, ''Bazı kısıtlamalara rağmen, gerilimin yayılmasını engellemek ve mali tarafta, bankacılık alanında ve büyüme cephesinde yeterli olacak iyileştirme ortaya konmadı'' ifadesine yer verildi.
Geçen yıl yayınlanan raporda, Euro Bölgesi'nde, çevresel ülkelerde (periphey countries) merkez ülkelere (core countries) etkilerinin hissedilir oranda olmadığı belirtilirken, bu yılki raporda ''Avrupa borç krizinin -Avrupa Merkez Bankası, güvenlik duvarının (firewall) kurulması gibi gelişmelere rağmen- artık Pan-Avrupa düzeyinde bir sorun haline geldiği yönünde bir anlayış oluştu'' tespitinde bulunuldu.
Raporda, ''Tam tersinin oluşması yönündeki çabalara rağmen, Euro Bölgesi'ndeki stres artık çevresel ülkeler düzeyinde değil, Pan-Avrupa düzeyindedir'' denildi.
Raporda, ABD cephesindeyse, 2013 yılında mali daralma oluşması, ekonomik dengenin orta vadede sağlanamaması ve bu durumum ekonomik aktiviteyi ve finansal piyasaları olumsuz yönde etkilemesi yönünde endişeler olduğu vurgulandı.
Çin'in ise döviz kurunun düzenlenmesi ve cari işlem fazlası tarafında olumlu sonuçlar elde etmesine rağmen, hali hazırda zaten yüksek yatırım oranların sahip olan Çin'in, yatırım odaklı bir ekonomik düzenlemeye gitmesinin ilerleyen dönemde ülkeyi krizin yayılmasına neden olabileceği belirtildi.
Raporda, Japonya'nın yüksek kamu borcunun piyasalardaki ani algı değişimlerine karşı ülkeyi kırılgan hale getirdiği belirtildi.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası