IMF ve DB'nin gündemi döviz kurları

IMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarında, dünya genelinde ekonomi yetkilileri, döviz kurunun değeri konusunu tartıştı.

IMF ve DB'nin gündemi döviz kurları
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.10.2010 - 10:05

Toplantıda, küresel büyümeyi yeniden dengeye oturmak için birarada çalışmanın yollarının aranması vurgusu yapıldı. G20 ülkeleri bakanları, Çin gibi ihracat güçlerinden kendi iç tüketimlerini artırmalarını istedi.

Kanada Maliye Bakanı James Flaherty, ülkelerin, döviz kurunda ''komşuyu zarara sokma politikası'' izlemesi durumunda, küresel ekonominin kaybedeceğini söyledi.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn ve birçok delege, ülkelerin kendi iç sorunlarına odaklanmak yerine uluslararası mali sistemin fonksiyonlarını geliştirmek için daha fazla işbirliğine çalışmaları gerektiği üzerinde durdu.

Çin'e para birimi yuanın değerini artırması için baskısını artıran ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner ise küresel resesyonla mücadelede Çin'in yuanın hızlı değerlenmesine direncinin, risk oluşturduğunu ifade etti.

Geithner, üye ülkelerin ekonomik hareketlerini yakından izleme konusunda IMF'nin daha büyük bir rol oynaması gerektiği belirterek, bu tip bir gözetimin sonraki krizlerin önlenmesinde kritik bir rol oynayacağını kaydetti.
 

Çinli yetkililer: Yuan'ın değeri yavaş yavaş artacak

Ancak Çinli yetkililer, para birimlerinin değerini aşama aşama yükseltmenin en uygun yol olduğu konusunda ısrarlarını sürdürüyor.

Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Şiaochuan, ''Çin döviz kurunu aşama aşama yükseltecek. Biz, yuanın değerinin yükselmesini şok terapi şeklinde değil, yavaş yavaş yapacağız'' dedi.

Çin, Haziran ayında para birimi yuanı daha esnek hale getireceğini açıklamıştı, ancak o tarihten bu yana yuanın dolar karşısındaki değeri sadece yüzde 2 arttı.
 

Juncker: Tartışmalar için ideal zemin G7 artı için

Avro Bölgesi Başkanı Jean-Claude Juncker, sorunun bir kısmının, döviz kuru tartışmalarını bir noktaya ulaştıracak uygun bir zeminin olmamasından kaynaklandığını belirterek, G20 çerçevesinde bir anlaşmanın zor olduğunu çünkü çok çeşitli çıkarın biraraya geldiğini söyledi. Juncker, döviz kuru tartışmaları için ideal zeminin G7 ülkeleri artı Çin olduğunu kaydetti.

G7 ülkeleri, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve ABD'den oluşuyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler