IMF'ye borçlar vadeli ödenecek

Uluslararası Para Fonu (IMF), yeni borçlanma kurallarıyla, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için borç geri ödemelerinde esneklik getiriyor. Yeni düzenlemeyle, borçlar vadeli olarak ödenebilecek.

Yayınlanma: 31.03.2009 - 12:11
Abone Ol google-news

Uluslararası Para Fonu (IMF), yönetimi, Türkiye gibi ülkelerin borçlarını vadelerinden sonra da ödeyebilecekleri bir imkan üzerinde çalışıyor.

Bu yeni düzenlemeye göre, Türkiye'nin de içinde bulunduğu bazı üye ülkelere, küresel kredi kaynaklarının kısıtlanması nedeniyle, borçlarını daha esnek koşullar ve vade içinde ödeyebilecekler.

 

Türkiye'nin 8.5 milyar dolarlık borç stoku var

Türkiye'nin, faiz ödemelerinin devam etmesi nedeniyle, Türkiye'nin IMF'ye, 8,5 milyar dolarlık borç stoku bulunuyor.

Yeni borçlanma reformu, bu türden borçların geri ödenmesinde, esnek vade ve geri ödeme koşulları sunacak.

Türkiye'nin, 2003 yılı sonunda 24 milyar dolar düzeyinde bulunan IMF'ye borç stoku, 2004 yılında 21,5 milyar dolara, 2005 sonunda 14,6 milyar dolara, 2006 sonunda da 10,7 milyar dolara, 2007 sonunda da 7,2 milyar dolara geriledi.

Türkiye'nin IMF'ye olan borç stoku 2002 yılı sonunda 16 milyar 246 milyon SDR yani 22 milyar 86 milyon dolar düzeyinde bulunuyordu.

Fon, G20 Liderler Zirvesi'nde de tartışılacak olan yeni borçlanma reformu ile sadece yeni esnek kredi imkanı değil, esnek geri ödeme imkanı da getiriyor.

 

Dış borçlanma maaliyeti azaltır

Uzmanlar, uluslararası likidite koşullarının sıkışık olduğu böyle bir ortamda, IMF'nin yaratacağı böyle bir imkanın yeni bir kredi imkanı olarak görülebileceğini, dış borçlanma maliyetini azaltacağını vurguluyorlar.

Fon, yeni reformları çerçevesinde, ''daha hızlı, daha çok ve en az koşullu'' kredi imkanı getirdi.

Yeni esnek kredi hattının, belirli basitleştirilmiş koşulları yerine getiren ülkelere hemen ya da küresel ekonomik koşulların kötüleşmesi halinde garanti olarak tutacakları kredi havuzuna erişim olanağı sağlayacak.

IMF, bu değişiklikle, kredi hattı için uygun olan gelişmekte olan ekonomilerin, alacakları borç miktarının belirlenmesinde ''katı bir tavan uygulaması'' oluşturmayacak ve geri ödemeler için esnek vadeler tanıyacak.

Küresel koşulların zorladığı fon'un yeni borçlanma kuralları, Türkiye gibi ülkelere esnek kurallarla kotasının çok üstünde kredi alma imkanı getiriyor.

IMF, yeni değişikliklerin, Fon ile anlaşma yapmış olan ülkeler ile Türkiye gibi müzakerelerin sürdüğü ülkelere de uygulanacağını bildirmişti.

Fon, yeni değişikliklere ilişkin koşulların 1 Mayıs itibarıyla, yeni değişikliklere ilişkin mali koşulların da 1 Ağustos'ta yürürlüğe gireceğini açıklamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler