İMKB 25 yaşında (02.12.2010)

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan , 2011 yılında halka arzlardan toplam 10 milyar liranın üzerine hasılat beklediklerini bildirdi.

İMKB 25 yaşında (02.12.2010)
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.12.2010 - 11:58

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) kuruluşunun 25. yılı çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Borsa'nın 25. yıldönümü dolayısıyla İMKB'de, İMKB Başkanı Hüseyin Erkan ile SPK Başkanı Vedat Akgiray basın toplantısı düzenledi. Burada yaptığı konuşmada Erkan, bu yolculuğa SPK ile birlikte çıktıklarını dile getirerek, İMKB'nin 26 Aralık 1985 yılında resmen kurulduğunu ve 25. yılı kendileri açısından dönüm noktası olarak gördüklerini anlattı. Türk Sermaye piyasalarının tarihsel gelişimini ve geçirdiği değişim evrelerini anlatan Erkan, İMKB olarak bu zamana kadar yaptıkları çalışmaları özetledi.

Erkan, ''Kurumumuz hakkında anonim şirketleştirme ile ilgili çalışmalar devam ediyor. İyi bir model oluşturma çabalarımız var. Sadece anonim şirket olmak için anonim şirket olmak doğru değil diye düşünüyoruz'' dedi. Asıl amaçlarının Doğu ve Batı arasında gerçek anlamda bir köprü oluşturmak olduğuna işaret eden Erkan, halka arz seferberliğinin de tüm hızıyla sürdüğünü dile getirdi. Erkan, 2011 yılının kendileri açısından yatırımcı seferberliğinin başlatılacağı bir yıl olacağını vurgulayarak, halka arz tarafında ciddi bir farkındalık artışı olduğunu kaydetti. Şirketlerin piyasaya girişlerinin arttığına değinen Erkan, talep tarafında da bazı çalışmalar yapılması gerektiğini anlattı.

Hüseyin Erkan, ''Bütün kurumlar olarak bu konuda çok ciddi çalışmalar yapacağız. Kitlelere daha fazla erişmek, yatırımcılara erişmek yatırımcı hakları gibi birçok konuyu gündeme getiriyor olacağız. Asıl zor olan yatırımcı seferberliği. Asıl hedefimiz 2023'te bin şirket ve asgari 7,5 milyon yatırımcı...'' dedi. İMKB'de yapılacak olan tadilatın ne kadara mal olacağının sorulması üzerine de şu anda belirlenmiş ve fizibilitesi çıkarılmış bir çalışma olmadığını ancak İMKB'nin bunu kendi bütçesi ile yapacağını söyledi. Doğuş Holding, Finansbank, Pegasus gibi büyük şirketlerin halka arz konusuna sıcak baktıklarını dile getiren Erkan, bu şirketlerle birlikte gelecek yıl başka büyük şirketlerin de Borsa'ya gelebileceğini bildirdi.

Erkan, ''2011'in ilk yarısında biz büyük halka arzların geleceğini düşünüyoruz. Yabancı talebinin canlı olması lazım. Ortamın biraz daha iyileşmesini bekliyorlar. Zaman zaman da geldiklerinde çok iyi halka arzlar yapabiliyorlar. Dolayısıyla bu farkındalık artıyor. 2011 yılının da biz büyük şirketler için de iyi bir yıl olacağını düşünüyoruz'' dedi. 2011 yılındaki halka arz sonucunda elde edilecek hasılat ile ilgili olarak ise Erkan, ''Bu düşündüğümüz büyük şirketler halka arz yaparsa 2011 yılında halka arzlardan gelen toplam hasılatın 10 milyar liranın üzerine çıkabileceğini tahmin ediyoruz. Rakamın 10 milyar liranın üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz. Muhafazakar bir tahminle asgari 10 milyar üzerinde olacak diye tahmin ediyoruz. Ama bu çok erken bir tahmin...'' dedi. Bu yıl 20 ila 30 bin arasında yeni yatırımcının Borsa'ya girdiğine değinen Arkan, gelecek yıl yeni halka arzlarla birlikte ciddi sayıda yeni yatırımcının Borsa'ya geleceğini kaydetti.

Erkan, bu yeni yatırımcı sayısının yüz binleri bulabileceğini, bu sayıyı bulmaması için hiç bir nedenin olmadığını söyledi. Bugün Borsa'da yatırım fonları hariç 335 şirketin işlem gördüğünü ifade eden Erkan, bu 335 şirketin toplam hisse senedi piyasası değerinin 314 milyar dolara ulaştığını anlattı. Erkan, bu yıl başlattıkları halka arz seferberliğinin devam ettiğini anımsatarak, 2011 yılının kendileri için yatırımcı seferberliğini başlattıkları bir yıl olacağını söyledi.

Yatırımcı seferberliği

Yatırımcı Seferberliği ile kitlelere daha fazla erişmek, yatırımcıları eğitmek ve yatırımcı haklarını korumak gibi konuları gündeme getireceklerine işaret eden Erkan, bu konudaki çalışmalara 2011 yılında hız vereceklerini dile getirdi. Hüseyin Erkan, kendi gördüğü en büyük eksikliğin bilgi eksikliği olduğuna değinerek, bu bilgi eksikliğini azaltacak toplantılar yapacaklarını, üniversitelerle de iş birliği yapacaklarını anlattı. Merkez Bankasının İstanbul'a taşınmasıyla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Erkan, Merkez Bankası'nın mekanının çok da önemli olmadığını, finans merkezlerinin toplanması için bir çalışma başlatıldığını dile getirdi.

Hüseyin Erkan, ''Merkez Bankası'nın duruşunun ne olacağı konusunda hiçbir fikrim de yok bilgim de yok. Merkez Bankasının Ankara'da olmasıyla İstanbul'da olmasıyla ilgili bütün bankaların olduğu yerde bir sinerji olacaktır. Bu onların vereceği karardır. Onların düşüncesi. Merkez Bankasının yapısı çok farklıdır. En iyi kararı siyasiler ve Merkez Bankası verecektir'' dedi.
 

SPK Başkanı

SPK Başkanı Vedat Akgiray da Dünya Ekonomik Forumu'na katıldığını belirterek, bu toplantının sonuç bildirgesinde Avrupa ile ilgili endişelerin dile getirildiğini kaydetti.
Bu toplantılarda bankacılık sektörünün kaybettiği itibardan ve nasıl geri kazanacaklarının üzerinde durulduğuna işaret eden Akgiray, toplantıda bankalardan ziyade kamu otoritelerine güvenden bahsedildiğini söyledi.

Akgiray, Avrupa'daki hükümetlerin istikrarlı ve güven verici duruşu olmadıkça bu konuyu halletmesinin zor gibi göründüğüne değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Toplantının sonuç bildirgesinde sermaye piyasaları özelinde sermayenin artan önemine vurgu yapıldı. Gelişmekte olan büyük ekonomilerin sermaye piyasalarına özellikle önem vermesi gerektiği söylendi. Bizim aylardır kendi ülkemiz için söylemeye çalıştığımız gerçekler artık dünyanın gerçeği olarak ortaya çıktı. Bu, güvenimizi artırdı. İşin gerçeği de bu... Kaynağı bilinmeyen türev enstrümanlara bu işin yürümeyeceği belli. Onlar lazım mı? Tabii ki lazım ama sadece böyle değil. Battı o fonlar. Batmaya da devam edecek. Finansal kriz Doğu Batı dengesi yerine oturmadıkça biteceğe benzemiyor.''

Akgiray, Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığının (EGYO) halka arzına da değinerek, bugünkü halka arzın kendilerine güven verdiğini dile getirdi. Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na gelen yabancı talebin yüzde 75 olduğuna işaret eden Akgiray, 30 bine yakın yeni yatırımcının geldiğini, bunun az bir rakam olmadığını belirtti.

Akgiray, ''Demek ki olabiliyormuş. Emlak Konut 1,60 liradan, 1,70 liradan satıldı. Galiba 2 liraya satılabilirdi. Talep vardı. 1,70 liradan satılması fevkalade akıllıca oldu. EGYO piyasaya geldiği zaman yine talep bulabilir. (Bugün kaptığımızı kapalım) diyen kişiler bundan sonra bizim sempatimizi bulamayacaklar. Bu uzun soluklu bir süreçtir. Halka açılan bir firma artık bu dünyaya giriyor. İnsanlar bir kez yanlış yapar ikinci kez yanlış yapmasına izin verilmez'' dedi.
 

İMKB'nin 25. yıl etkinlikleri...

26 Aralık 1985 tarihinde kurulan İMKB, kuruluşunun 25. yıldönümünü, kültürel, bilimsel ve sanatsal içerikli bir dizi özel etkinlikle kutlayacak. Etkinliklerin merkezinde, 9–10 Aralık 2010 tarihinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenecek olan ''İMKB 25. Yıl Konferansı'' yer alıyor. İMKB ve İstanbul Finans Merkezi Projesi çerçevesinde yürütülen çalışmaların tanıtılacağı, Türk ekonomisi ve sermaye piyasaları ile ilgili gelişmelerin aktarılacağı konferansa, dünyanın önde gelen borsa yöneticileri, yatırımcılar ve saygın akademisyenler katılacak.

Konferansta, ''Sermaye Piyasalarında Yeni Düzen'', ''Piyasaların ve Borsaların Karşı Karşıya Olduğu Yeni Dinamikler'', ''Borsa Teknolojileri ve İnovasyon'', ''İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'' ve ''Borsalar Arası Bölgesel İşbirlikleri'' başlıklı oturumlar düzenlenecek. Ayrıca, tüm dünyadan katılıma açık sermaye ve borsa konulu ''Makale Yarışması'', İMKB'nin yaptırdığı okullardaki öğrenciler arasında düzenlenen ''Resim Yarışması'' ve İMKB tarihini yansıtan özel belgesel, sergi ve kitap, İMKB'nin Türkiye'ye yıldönümü armağanı olacak.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler