"'İmtiyazlı ortaklık' diye bir şey yok"

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, El Pais gazetesi ile yaptığı söyleşide Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin "imtiyazlı ortaklık" önerisi için "Müktesebatın binlerce sayfalarında arama yaptım ve buna benzer bir kavram bulmadım. Böyle bir madde yok. Düzeysel, içeriği olmayan bir fikir" şeklinde konuştu. Bağış ayrıca, Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkanların tarih kitaplarına geçeceklerini belirtti.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.05.2009 - 08:55

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi toplantısı için gittiği Madrid'de İspanya'nın en büyük gazetesi El Pais ile yaptığı söyleşide güncel konuları değerlendirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Alman Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye için "imtiyazlı ortaklık" taleplerine dikkat çekilmesi üzerine "Tüm Avrupa hukukunda, müktesebatın binlerce sayfalarında arama yaptım ve buna benzer bir kavram bulmadım" dedi. Bağış söyle devam etti:
"Böyle bir madde yok. Düzeysel, içeriği olmayan bir fikir. Avrupa'da Türkiye'ye son 50 yıldır çok söz verildi ve AB'de sözlerin yerine getirilmesi temel bir ilkedir. Sarkozy ve Merkel, istediklerini söylemekte serbest ancak gerçekte Türkiye'nin AB'ye katılım konusunu iç politika tüketimi için kullanıyorlar."

 

"İslam dünyasındaki gençliğin bir modele ihtiyacı var"

Egemen Bağış, başka ülkelerde Türkiye karşıtlığının artırmaya devam edip etmeyeceğine ilişkin bir soruyu yanıtlarken de "Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkanların birçoğu, sonunda tarih kitaplarının sayfalarında dipnot olarak geçecek" ifadesini kullandı.

AB bir barış sürecinin ve Türkiye'nin üyeliği konusunun dünyadaki bir milyar 500'yi aşkın Müslüman tarafından çok ilgi ile izlendiğini de kaydeden Bağış, İslam dünyasındaki gençliğin bir "model"e ihtiyacı olduğunu belirterek Müslüman gençliğin ayrımcılık ve şidetti teşvik edenler ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gibi demokrasi, insan hakları ve modernizasyonda yana olanlar arasında bir seçim yapabildiğini kaydetti.

 

"Türkiye'nin Kürt sorunu yok, terör sorunu var"

Devlet Bakanı Egemen Bağış, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ilk defa Kürt sorununun çözümlenmesinden söz etti. Bir çözüm mümkün mü?" sorusu üzerine kendisinin de Güneydoğu'da doğduğunu, babasının bölgedeki bir kentte belediye başkanlığını yaptığını anlattı.

AKP'nin 2007 yılında seçimlerde Türkiye'de yüzde 47 oyla kazandığına, Güneydoğu'da ise oyların yüzde 57'sini elde ettiğine dikkat çeken Bağış, bölgenin insanlarının ilk defa, etnik bir partiyi desteklemek yerine gerçek ihtiyaçlarını savunan bir partiyi tercih ettiğini belirterek "Partimizin milletvekillerinin dörtte biri Kürt kökenli. Türkiye'nin bir Kürt sorunu yok, bir terör sorunu var" şeklinde konuştu

 

"Ermenistanla diyalog için Ermenistan-Azerbaycan işbirliği lazım"

Devlet Bakanı Bağış, El Pais'in, Türkiye-Ermenistan sürecine ilişkin olarar sınırların ne zaman açılacağı sorusunun karşısında ise "Dilayogun ilerlemesi için Ermenistan ile Azerbaycan arasında işbirliğini tesis etmemiz lazım" dedi.

Türkiye'nin önerdiği Kafkaslar'da İstikrak Paktı'na da dikkat çeken Bağış, AKP hükümetinin, "komşularla sıfır sorun" politikasını izlediğini de söyledi. Bağış, "Türkiye, Avrupa sorunlarının çözümünün bir parçasıdır ve enerji bu sorunlardan biri" diye konuştu.

 

"Anayasa Parlamento'nun sorumluluğu, yargının değil"

"AKP hükümetinin anayasa reformu önerdiği ancak yargı tepki gösterdiği" yönündeki bir soruyu da yanıtlayan Egemen Bağış, yargının görevinin Anayasa hazırlamak değil, yasaları uygulamak olduğunu belirterek şöyle devam etti:
"Bu sorumluluk hükümete aittir. Parlamentonun, iktidardaki partinin ve muhalefet partilerinin sorumluluğudur. Anayasayı değiştirmek ve ülkemizi daha demokratik hale getirmek için bir mutabakata varmayı umuyoruz. Gerekirse, değişikliklerin onaylanması amacıyla bir referandum düzenleyeceğiz. Devleti değiştirmek istemiyoruz sadece daha demokratik hale getirmek istiyoruz."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler