İngiltere Büyükelçisi: Gezi'nin enerjisini topluma aktarın
4 yıllık görevine veda eden İngiltere Büyükelçisi David Reddaway: ‘Gezi Türkiye algısını bozdu’ .
İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway, Türkiye’ye veda ederken, “Türkiye’nin bir dostu olarak, Gezi Parkı olaylarının idare edilişindeki bazı hususlar ve bunu takip eden protestoların Türkiye ile ilgili algıyı olumsuz etkilediğini söylemek zorundayım” dedi ve bir de öneride bulundu: “Şimdi yapılması gereken, görüşlerini barışçıl olarak ifade etmek isteyen normal kişilerin enerjisini milli hayata ve topluma kanalize etmektir.”
4 yıldır Ankara’da sürdürdüğü görevine 17 Aralık’ta veda edecek olan Büyükelçi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ülkeyi terk etmesinin şart olduğunu belirtirken, çözüm sürecine yönelik “Çoklu kimlik” tavsiyesinde bulundu. Büyükelçi Reddaway’in Issue dergisine verdiği veda röportajından bazı mesajlar şöyle:
Gezi Türkiye algısını bozdu: Türkiye, ekonomik reform süreci, AB’ye giriş süreci ve ekonomik başarıyla birlikte, geçmişte Türkiye ile ilgili olumsuz algıya neden olan ‘Gece Yarısı Ekspresi’ etkisini yendi. Bununla birlikte Türkiye’nin bir dostu olarak, Gezi Parkı olaylarının idare edilişindeki bazı hususlar ve bunu takip eden protestoların Türkiye ile ilgili algıyı olumsuz etkilediğini söylemek zorundayım. Türk Hükümeti’nin bu müdahaleler sırasında hatalar yapıldığını kabul etmesi de çok büyük bir artı.
Gezi’nin enerjisini topluma aktarın: Şimdi yapılması gereken, görüşlerini barışçıl olarak ifade etmek isteyen normal kişilerin enerjisini milli hayata ve topluma kanalize etmektir. İfade özgürlüğü ve yargının işleyişindeki bazı hususlar konularında birtakım endişelerimiz vardı. Reform paketleri ve gelecekte yeni reformlar yapma taahhüdü bizi sevindirdi. Olumlu algıların güçleneceği konusunda umutluyum.
AB’ye katılım Türkiye için kolay değil: Türkiye’nin genç nüfusu, güçlü ekonomisi, dinamizmi AB’yi gerçekten her alanda güçlendirecektir. Türkiye’nin uluslararası ve bölgesel bağlantıları, AB dış politikasının oluşturulmasına da fayda sağlayacaktır. AB’nin laik bir kurum ve Türkiye’nin büyük çoğunluğu Müslüman bir ülke olması AB’ye giriş sürecini etkilemez; bununla birlikte Türkiye AB’nin çeşitliliğini sadece daha da kuvvetlendirir. Türkiye’nin AB’ye katılımı kolay değil, İngiltere’ninki de kolay olmadı.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Çanakkale'de korkutan deprem!