İnsan evriminin kayıp halkası "ida" mı?

Almanya'da 1983 yıllında bulunan 47 milyon yıllık bir lemur fosili, New York Doğal Tarih Müzesi'nde ziyarete açıldı. İda adı verilen fosil, bazı araştırmacılara göre "insanın ve maymunların en eski ataları ile aralarındaki kayıp halkalardan biri olabilir". İda, kendi türü içinde şu ana kadar bulunanlar arasında en az eksiğe sahip fosil...

İnsan evriminin kayıp halkası
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.05.2009 - 09:12

Almanya'da 1983 yılında bulunan 47 milyon yıllık lemur fosili New York'ta ziyarete açıldı.
Doğal Tarih Müzesi'nde uluslararası bilim adamı grubunca basına gösterilen fosil kendi türü içinde bugüne kadar bulunanlar arasında en az eksiğe sahip olanı. Bazı bilim adamlarına göre, "İda" adı verilen bir metre uzunluğundaki dişi lemur fosili, insan ile primat arasındaki kayıp halkalardan biri olabilir.


Bazı kemiklerinin şekli ve başka ipuçlarına göre İda, 9 aylık ve 650-900 gram. Başparmağı ve düz tırnakları İda'nın bir primat olduğunu kanıtlıyor.İskeletinin yüzde 95'i tam olan İda, o kadar iyi korunmuş durumda ki kemik yapısının yanı sıra midesinin tamamını görmek mümkün.
Alman fosil uzmanı Jens Frenzer, otobur İda'nın meyve, tohum ve yapraklarla beslendiğini, bugünkü lemura oldukça benzediğini belirtirken, Norveçli bilim adamı Jorn Hurum, bu fosilin gelecek 100 yıl tüm öğretici eserlerde yer alacağını ifade ediyor.


Değeri, 2006'da bir tacir tarafından, Oslo Doğal Tarih Müzesi görevlilerinden Dr. Jorn Hurum'a gösterilinceye kadar anlaşılamayan fosil önce Almanya'da özel bir fuarda satılmış, daha sonra koleksiyoncular tarafından iki parçaya ayrılmış.
İda'yı inceleyen bilim adamları araştırmayı "PLoS One" dergisinde yayımladı. Fosille ilgili "halka" adlı bir belgeselin pazartesi günü ABD'de yayımlanması bekleniyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler