İnsülin iğnesine alternatif spreyler

Yeni nesil diyabet ilaçları, hastaların hayatını kolaylaştıracak. Özellikle insülin iğnesine alternatif diyabet ilaçları ağızdan sprey yoluyla alınabilecek.

Yayınlanma: 24.05.2016 - 20:04
Abone Ol google-news

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Yetkin, daha çok tip 1 diyabette ihtiyaç duyulan, bazı tip 2 diyabetlilerde, yemek öncesi kısa etkili insülin ihtiyacını gidermek için enjeksiyona alternatif olarak ağızdan alınan sprey ilaçların kullanılmaya başladığını belirterek “Sprey ilaçları ABD’de bir yıla yakın süredir kullanılıyor. Avrupa’da ve ülkemizde de önümüzdeki yıllarda kullanılabilecek” dedi.

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD) tarafından Antalya’da düzenlenen 38. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kongresi’nde diyabet tedavisinde kullanılan insülinlerle ilgili yenilik müjdesi verildi. Prof. Yetkin, yeni nesil insülin ilaçlarına dikkat çekerek “Ağızdan kullanılan insülin ilaçları ile ilgili gelişmeler bunlardan biri. Bu ilaçlar nefes yoluyla kullanılabilecek” diye konuştu.

Yan etkisi yok

Söz konusu insülinin tıpkı astım hastalarında olduğu gibi kullanılacağını kaydeden Yetkin, şöyle devam etti: “Bu yöntem şimdilik diyabet hastalarının yemek öncesi insülin ihtiyaçlarını karşılayacak. Bildirilen majör bir yan etkisi de yok. Sprey insülinler gelince, enjeksiyon insülinler tarihe karışacak diyemeyiz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler