İnternet filtresi kötü fikir

Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmek için Türkiye'ye gelen, internetin en etkin isimlerinden Google icra kurulu başkanı Eric Schmidt gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İnternet filtresi kötü fikir
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.06.2011 - 14:51

Cumhurbaşkanı Gül'le yarın yapacağı görüşme için İstanbul'a gelen Google'ın icra kurulu başkanı Eric Schmidt sansür ve internet filtrelerinden youtube yasağına kadar birçok konuda gazetecilerle sohbet etti.

İnternet filtresi kötü fikir

NTV'den Mirgün Cabas'la da görüşen Schmidt şu değerlendirmelerde bulundu:

Google sıradan kullanıcılar için bilgiye ulaşmanın en kestirme yollarından biri. Şirketin amacı da bunu olabildiğince yaygınlaştırmak, hızlandırmak ve çeşitlendirmek.

Kullanıcıların nimet diye görüp sonuna kadar yararlandığı bu durumu hükümetler külfet ve tehlike olarak görüyor. Mısır ya da Fransa, Çin, İran ya da Türkiye elini internetin içinde tutmaya çalıştıkça önce Google'la karşılaşıyor. Şirket, bu tür müdahalelere pabuç bırakmadıkları konusunda kendindem emin. 'Çin'de sansürü kabul etmedik, farklı bir sistemi olan Hong Kong'a taşındık. Türkiye'de uygulanması planlanan internet filtresi de kötü bir fikir. Etrafından dolaşılmaya çok açık bir sistem'

-Peki demokrasi, insan hakları konusunda bir sorumluk hissediyor musunuz?

-Biz insanların ifade özgürlükleri için her şeyi yaparız. Sonra o özgürlükle ne yapacaklarına halklar kendileri karar verir.
 

İnternette sırada ne var?

Bu soruya doğru yanıtı veren kişinin kısa zamanda dolar milyarderi olacağından şüphe yok. İnternetten zengin olmuş Schmidt'in bu soruya verdiği cevap şöyle: "Eski modelde PC vardı. Yeni modelde ise her şeyin merkezinde mobil araçlar var. PC senin hakkında hiçbir şey bilmiyordu. Mobil cihaz ise hakkındaki her şeyi biliyor, neredesin ne yapıyorsun, neyle ilgileniyorsun... Kamerası da var... Yeni nesil internet sana, sen bir şey sormadan söyleyecek... Bulunduğun yer, yaptığın şey hakkında önerilerde bulunacak."

Geleceğe dair verdiği bir örnek de gerçek zamanlı sesli çeviri... (Google Translate'in Türkiye'de kötü sonuçlarıyla en büyük web eğlencesi olduğundan masadaki kimsenin bahsetmemesi Türk misapirferliğiyle ilgili) Tabii bu hizmetlerin arkasında,  hakkımızdaki heeerr şeyi bilen bir süper bilgisayarın olacağı, aklımızdan çıkmıyor. Ama zaten hakkımızda öğrenilmemiş pek az şey var ve bunu pek az kişi kafaya takıyor gibi görünüyor.
 

Siz yapın, biz satın alalım

Google, Facebook başlangıçta birer "start up"tı. Yani iyi bir fikir bulmuş genç girişimcilerin kurduğu şirketler. Sonra sermayeyi bulup milyar dolarlık oldular. Google start up'ları destekliyor mu. Schmidt evet filan diyor ama gerçek cevabı da esirgemiyor. "Biz onları satın alıyoruz."

-Peki bu günlerde yeni girişimciler neyle uğraşıyor?

-Paris'te St. Petersburg'da ya da İstanbul'da gördüğüm hemen her yeni fikrin ortak yanı "mobile, social, local olmaları". Yani cep telefonu üzerinden sosyalleşme aplikasyonlarından söz ediyor. Bir de "html 5 kullanmalarını öneririm" diyor ama bu da büyük bir sır sayılmaz herhalde...
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler