'İnternet için ihtisas mahkemesi öneriyoruz'
İnternet filtreleri konusunda geri adım atılırken, Wall Street Journal'a konuşan Ulaştırma Bakanlığı İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren, internet ile ilgili davalar için ihtisas mahkemesinin kurulmasını önerdiklerini belirterek, "Mahkeme, yaşa dışı içeriğin kaldırılmasını talep etmeden önce bir siteyi yasaklama kararını alamayacak" dedi.
ABD'nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, "Türkiye, Sansürü Genişletme Planını Yumuşatıyor" başlığıyla yayımladığı haberinde "Sert yeni internet düzenlemelerine ilişkin açıklamanın protestoları ve uluslararası eleştirileri tetiklemesi üzerine Türkiye, internet sansürünü sertleştirme planlarından geri adım attı ve siteleri yasaklamayı zorlaştıracak" dedi.
Gazete, bu konudaki haberinde Ulaştırma Bakanlığı İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren ile yapılan bir mülakata da yer verdi. Serhat Özeren de, Türk internet kullanıcılarını, bu aydan başlayarak dört filtreden birini seçmeyi mecbur eden plandan vazgeçildiğini söyledi. Özeren ayrıca, İnternet Kurulu'nun, ülke çapındaki mahkemelerin sitelerin bloke edilmesi kararını alma hakkını sınırlandıran yasal düzenlemeleri de hazırlamakta olduğunu belirtti.
'Halen 8 bin kadar site bloke edilmiş durumda'
Bu bağlamda gazete, halen Türk yasalarına göre herhangi bir mahkemenin, sitelerin bloke edilmesine karar verebileceğine dikkat çekerken bir yetkiliye dayanarak halen Türkiye'de 8 bin kadar sitenin bloke edildiğinin tahmin edildiğini de kaybetti. Haberde resmi verilere göre, "hükümetçe bloke edilen sitelerin çoğunun pornografik olduğu, yüzde 8'inin ise, Atatürk'e karşı suç işlediği belirtildiği bildirildi.
'İnternet suçlarına ilişkin yasal değişiklikler Kasım'da Meclis'te'
Serhat Özeren de, İnternet Kurulu'nun, internet suçları konusundaki yasal değişiklikleri Kasım ayında parlamentoya sunacağını belirterek, "İnternet ile ilgili davalar için ihtisas mahkemesinin kurulmasını öneriyoruz ve mahkeme yasa dışı içeriğin kaldırılmasını talep etmeden önce bir siteyi yasaklama kararını alamayacak" dedi. Söz konusu ihtisas mahkemesinin, özel bir komisyondan tavsiye alma zorunluluğunun da olacağını kaydeden Özeren, bu komisyonun, İnternet Kurulu olabileceğini ifade etti.
Öte yandan, gazete, internet filtrelerine ilişkin ilk planı hazırlayan düzenleyici kurum BTK'nın, eleştirilerin karşısında kullanıcılar için bir değişiklik içermeyen Standart olarak adlandırılan paket önerdiğini söylediğini belirtikten sonra Özeren'in, söz konusu pakette de filtre olacağını söylediğine dikkat çekti.
'Yeni taslakta AB kriterlerini göz önünde tuttuk'
İnternet Kurulu Başkanı Özeren, filtrelerin konusunda kamuoyundan büyük tepki gelmesi üzerine, Ulaştırma Bakanı'nın kuruldan yeni bir taslak hazırlamasını istediğini anlatırken de "Yeni taslağımızda özellikle Avrupa Birliği kriterleri ve bilgi özgürlüğü ilkesini göz önünde tutmaya çalıştık" diye konuştu. Bu arada WSJ, filtreler konusunda geri adım atılmasının internet analistlerince olumlu karşılanmakta birlikte, iki yeni filtre konusunda belirleyici olacak kurun hükümetten bağımsız olmamasının eleştirildiğini de yazdı.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi