'Irak doğalgazı, Ceyhan'dan dünyaya taşınabilir'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ceyhan'a ulaşacak Irak gazının, LNG'ye dönüştürülerek dünya pazarlarına, boru hatları ile Avrupa pazarlarına taşınabileceğini düşündüklerini söyledi.
Atlantik Konseyi'nin öncülüğünde ve Türk hükümetinin işbirliğinde gerçekleştirilen, "3. Karadeniz Enerji ve Ekonomik Forumu"nun açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji piyasalarını değerlendirdi.
Yıldız, yakın zamanda yaşanan ekonomik krizin, enerji piyasalarını da tetiklediğini ve küresel ekonominin toparlanma hızın, gelecek yıllardaki enerji beklentilerinin anahtarını elinde tuttuğunu söyledi. Bu konuda hükümetlerin, iklim değişikliği ve enerji güvenliği, ikili sorununa verecekleri karşılıkların, uzun dönemde enerjinin geleceğini şekillendireceğini kaydeden Yıldız, günümüz dünyasında enerji arz güvenliği konusunun, dış politika, ulusal güvenlik ve küresel istikrar ile birlikte telaffuz edilen bir konu olduğunu vurguladı.
'Ülkeler enerji politikalarını gözden geçiriyor'
Uluslararası Enerji Ajansı'nın, 2011 Dünya Enerji Görünümü Raporu'nda, 2035 yılında enerji talebinin üçte bir oranında artacağının yer aldığına işaret eden Yıldız, motorlu taşıt sayısının da 1 milyar 7 milyona ulaşacağının yine raporda yer aldığını söyledi. Bu durumun, enerji talebini arttıracağına dikkati çeken Bakan Yıldız, bu nedenle tüm dünya ülkelerinin enerji politikalarını gözden geçirdiğini vurguladı.
'Avrasya Bölgesi, üretici, tüketici ve transit ülkelerin ilgi odağı'
Karadeniz'in enerjide en önemli bölge olduğunu, önümüzdeki dönemde de bu özelliğini koruyacağının altını çizen Yıldız, "Bu bölge, Avrupa gaz güvenliği açısından ve Avrasya gaz üreticilerinin transit güzergahı olarak hayati önem arz ediyor. Bölge, büyük bir potansiyel içeriyor ve bu potansiyel, üretici, transit ve tüketici ülkelerin ilgisini çekmektedir" dedi. Yıldız, bölgedeki enerji kaynaklarının keşif ve araştırmalarında sadece konvansiyonel hidrokarbonlar değil, geleneksel olmayan yöntemlerle üretilen gazları da içeren heyecan verici beklentilerinin olduğunu dile getirdi.
Türkiye'nin hem kendisi, hem de ortaklarının enerji arz güvenliğini sağlamaya yönelik çok yönlü bir enerji politikasını aktif bir şekilde yürüttüğünü belirten Yıldız, "Bu itibarla ülkemiz, doğu-batı ve kuzey-güney enerji koridorlarını hayata geçirmektedir. Doğu-batı enerji koridoru kavramı çerçevesinde Türkiye, üstlenmiş olduğu büyük projeleri tamamlamıştır. Bakü-Tiflis-Ceyhan Ana İharç Petrol Boru Hattı, sözü edilen koridorun en önemli parçasıdır" dedi.
'Türkiye'nin görevi, hafızalardan çıkartılmamalı'
Avrupa'nın artan gaz talebine işaret eden Yıldız, bu kapsamda Avrupa'nın enerji talebini karşılamak için üretilen projelerden birinin Nabucco olduğunu ve Nabucco'nun, hükümetler arası proje ve destek anlaşmaları ile belli bir seviyeye geldiğini söyledi. Yıldız, ancak 2023'de gaz ihtiyacı artacak olan Avrupa'nın kaynak ihtiyacının çeşitlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Doğalgaza bir başka önemli kaynağın da Irak olduğunu söyleyen Yıldız, Irak'ın yeniden yapılanması ve refahı için petrolle birlikte doğalgazın, Irak'ın sahip olduğu diğer en önemli doğal kaynak olduğuna inandıklarını söyledi. Bu açıdan, Ceyhan bölgesindeki tesislerin, Irak gazı için büyük bir potansiyel arz ettiğini vurgulayan Yıldız, "Ceyhan'a ulaşacak olan Irak gazının, LNG'ye dönüştürülerek, dünya pazarlarına veya boru hatları ile Avrupa pazarlarına taşınabileceğini düşünüyoruz. Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacını karşılayacak gerek bu projelere, gerekse diğer projelere Türkiye tarafından gerekli destek verilmektedir. Ancak şu gerçeğin, her daim hatırlanmasında ve hafızalardan çıkarılmamasında büyük fayda var. Enerji alanında Avrupa'nın kaynak ve güzergah çeşitliliği gerçekleştirilmek isteniyorsa, Türkiye'nin üstlendiği görev ve önem göz ardı edilmemelidir" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Urla'da hasat 1 ay gecikme ile başladı:
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması