Irak ile ABD arasında bütçe tartışması

ABD'nin Irak Savaşı başlarken 6,4 trilyon dolar olan milli borcu 13,4 trilyon dolara yükseldi.

Yayınlanma: 14.09.2010 - 09:09
Abone Ol google-news

ABD bütçesi rekor açık verirken, ABD Sayıştay'ı olan Devlet Hesap Dairesinin (GAO), Irak'ın 2009 bütçesinin 52,1 milyar dolar fazla verdiğini açıklaması, Irak Savaşı ve Bush eleştirilerini yeniden yükseltti. Rapor, Irak bütçesinin parlak görünümü ile ABD'nin 642 milyar dolarlık askeri harekatının ve Irak güvenlik birliklerinin eğitimi ve ekipmanı için harcanan 24 milyar dolar arasında doğrudan bağlantı kuruyor. Uzmanlar, oluşan bütçe fazlasının büyüklüğünü, Irak'ın yıllık gayri safi milli hasılasının 65,8 milyar dolar olduğuna dikkat çekerek vurguluyorlar.

Bu bütçe fazlası, Irak savaşı başta olmak üzere Ortadoğudaki operasyonları için trilyonlarca dolar borçlanarak bütçe açığı tarihi büyüklüğe erişen ABD'de, Irak Savaşı ve Bush eleştirilerini yeniden yükseltti. ABD'nin milli borcu, Irak Savaşının başlangıcından itibaren 6,4 trilyon dolardan 13,4 trilyon dolara ulaştı.Ancak rapora göre, Obama yönetimi 2011 yılı bütçesinde de Irak'taki eğitim ve malzeme giderleri için 2 milyar dolarlık harcama öngörüyor.

GSMH'nin yarısı petrolden

GAO Raporunda dikkat çekilen bir diğer nokta ise Irak'ın zengin petrol kaynakları. Rapora göre Irak'ın gayri safi milli hasılasının yarısından fazlası ve devlet gelirlerinin yüzde 90'ı petrol kaynaklarından geliyor. Raporda Irak Güvenlik Bakanlığının 2005-2009 yılları arasında 5 milyar dolarlık ABD silahı alımını öngördüğü halde gerçekte bu sürede sadece 2,5 milyar dolarlık harcama yaptığı da belirtiliyor.

Irak savaşının ABD'ye gerçek maliyeti  3 trilyon dolardan fazla

Eski ABD Başkanı George Bush 2003 yılında Irak savaşından hemen önce savaşın ülkesine toplam maliyetinin 50 - 60 milyar dolar arasında olacağını öngörmüştü. Yıllar içinde bu rakamı çok aşan maliyetin kesin rakamlarını kimse bilmiyor.
Resmi rakamlar yaklaşık 800 milyar dolar civarında doğrudan milayetten sözediyor. Ancak, Columbia Üniversitesinin Nobel Ekonomi ödüllü profesörü Joseph E. Stiglitz ve Harvard Üniversitesi Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Linda Bilmes, geçen hafta yayınladıkları hesaplarda, Irak Savaşının ABD'ye gerçek maliyetinin 3 trilyon doları aştığını belirtmişlerdi. İki uzmana göre Irak Savaşı, ABD'de başlayıp küreye yayılan ekonomik krizin şiddetinin büyüklüğünde de önemli rol oynadı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler