"İran, AKP'ye uyarı olur"
Demokrasilerin Savunması Vakfı'nın kıdemli uzmanı ve CİA eski Ortadoğu uzmanı Reuel Marc Gerecht, İran devriminin yıldönümünde New York Times'de yayımlanan makalesinde İran'ın demokratikleşmesinin olası etkilerini değerlendirirken "İran'ın dönüşümü de, Türkiye'de iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'ne, otoriter bir yolun ayaklanma yarattığını anımsatır" yorumunu yaptı.
New York Times gazetesi, İran'daki İslam Devriminin yıldönümünde İran'ın demokratikleşmesi olasılığının ve bunun hem ülke, hem de bölge için olası etkilerinin irdelendiği bir makaleyi yayımlandı. Demokrasilerin Savunması Vakfı'nın kıdemli uzmanı ve CİA eski Ortadoğu uzmanı Reuel Marc Gerecht imzasını taşıyan geniş makalede, İran'ın demokratikleşmenin, dünyanın diğer yerlerindeki Müslümanlar arasında derin bir etkisi olacağı görüşü dile getirildi.
İran devriminin, Ortadoğu'da İslamcı köktendinciliğini ön plana fırlamasını sağladığını, İran'da bir demokratikleşmenin de, Sünni köktendinciliğini sarsamayacağını savunan Gerecht, İran'da demokrasinin gelişmesi ile liberal Arapların taleplerini çok daha cesurca dile getireceklerini öne sürdü. Gerecht şöyle devam etti:
"İran'ın dönüşümü de, Türkiye'de, demokratik değerlere bağlılığı giderek sarsılan iktidardaki İslamcı Adalet ve Kalkınma Partisi'ne otoriter bir yolun, ayaklanma yarattığını anımsatır."
CİA'nın Operasyonlar Müdürlüğü'nde görev yapmış olan ve "Bir casusun devrimci İran'daki yolculuğu" kitabının yazarı da olan Gerecht, İran'da bir demokratikleşmenin Irak'ı güçlü bir biçimde etkileyeceğini, demokratik bir İran'ın da, Hizbullah'a ve Suriye yönetimine desteğini azaltacağını yazdı.
İran'da demokratikleşmenin "büyük bir simgesel anlamı" olan Tahran'daki ABD Büyükelçiliğinin yeniden açılmasına yol açacağına dikkat çekilen makalede ABD Başkanı Barack Obama'nın, İran dini lideri Hamaney'in yerine, İran halkının halk egemenliği arayışına angage olmasını istendi.
Bu konuda Obama'nın Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'de istekli bir ortağı bulacağını da yazan Gerecht, Hamaney rejimini "paranoyak" olarak nitelendikten sonra Hamaney'in "nükleer silahlardan vazgeçmez. Ama demokratik bir İran büyük olasılıkla vazgeçer" görüşünü de dile getirdi.
En Çok Okunan Haberler
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Ölü ve yaralılar var!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Cem Yılmaz'ın yeni evi dudak uçuklattı!