İran: Nükleerden vazgeçmeyiz

İran, nükleer enerji faaliyetlerinden vazgeçmenin söz konusu olamayacağını, ihtiyaca göre de uranyum zenginleştirmeye devam edileceğini bildirdi.

Yayınlanma: 18.12.2012 - 13:30
Abone Ol google-news

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Firuddin Abbasi, devlet televizyonu IRINN'e yaptığı açıklamada, uranyum zenginleştirmeyi durdurmanın söz konusu olamayacağını söyledi.

Abbasi, ''Tahran'daki Tıp Araştırma Reaktörü için uranyumun yüzde 20 oranında zenginleştirilmesi gerekiyor. İhtiyaç olduğu sürece de buna devam edeceğiz'' diye konuştu.

Batılıların, İran'ın uranyum zenginleştirmesine karşı çıkmasının bir anlam ifade etmediğini belirten Abbasi, ''Diğerleri istemiyor diye bu hakkımızdan vazgeçecek değiliz'' dedi.

Bu arada Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest de açıklamasında, uluslararası yasalara göre nükleer enerjinin her ülke için bir hak olduğunu söyledi.
Mihmanperest, '5 artı 1' ülkeleriyle yürütülen müzakerelerden olumlu bir sonuç alınmasının karşı tarafın yaklaşımına bağlı olduğunu kaydetti.

Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'na (NPT) taraf olduklarını hatırlatan Mihmanperest, yapıcı ve mantıklı müzakerelere her zaman hazır olduklarını yineledi.

NPT'yi imzalayan ülkelerin taahhüt ve haklarına dikkati çeken Mihmanperest, ''Hiç bir güç, bizi nükleer enerji hakkımızdan mahrum edemez'' dedi.

Mihmanperest, '5 artı 1' grubuyla yeniden başlaması planlanan müzakerelerin yeri ve zamanını belirlemek için görüşmelerin sürdüğünü de sözlerine ekledi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) güvenlik denetimlerinden sorumlu Başkan Yardımcısı Herman Nackaerts, İran ile geçen hafta Tahran'da yaptıkları nükleer müzakerelerde sonuca varamamakla beraber bir ilerleme sağladıklarını söylemişti.

İran, nükleer enerji ile ilgili çalışmalarının enerji ve tıbbi gerekçelerle olduğunu savunurken, Batı İran'ın uranyum zenginleştirerek nükleer silaha sahip olmasından endişe ediyor.

Türkiye ise nükleer enerji faaliyetlerinin tüm ülkelerin hakkı olduğunu belirtirken, nükleer silahlardan arınmış bir Ortadoğu olması gerektiğini ifade ediyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler