İran, takasın kendi topraklarında yapılmasını istiyor

İran, güven sorunu nedeniyle uranyum takasının kendi topraklarında yapılması gerektiğini bildirdi.

Yayınlanma: 30.04.2010 - 10:45
Abone Ol google-news

İran'ın resmi haber ajansı IRNA'nın haberine göre, dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in uluslararası danışmanı Ali Ekber Velayeti, uranyum takası konusunda Batılı ülkelere güvenilemeyeceğini söyledi.

Batılı ülkelerin geçmişte bu konuda İran ile anlaşmalar yapmasına rağmen sözlerinde durmadığını hatırlatan Velayeti, ''Binbir güçlükle yüzde 3,5 oranında zenginleştirdiğimiz uranyumu Batılıların ihtiyarına verirsek, onların sözlerini tutup tutmayacaklarından emin değiliz'' dedi.

Uranyum takasının Türkiye gibi üçüncü bir ülkede yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruyu cevaplayan Velayeti şunları söyledi:
''Onlar, gerçekten Türkiye'ye karşı dürüst davranıyorlar mı? Onlar sözlerinde durmak istemedikten sonra Türkiye de onları anlaşmaya uymaya mecbur edemez.''

Velayeti, uranyum değiş tokuşu için Çin seçeneğinin bile söz konusu olamayacağını belirtti ve ''Batılılar, yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyumu İran'a getirsinler, yüzde 3,5 ya da 5 oranında zenginleştirilmiş uranyumu teslim alsınlar'' diye konuştu.

Velayeti, Batılı ülkelerin uranyum takasının üçüncü bir ülkede yapılması yönündeki ısrarlarının da onlara güvenilemeyeceğini ortaya koyduğunu ifade etti.

İran ve Batılı ülkeler arasında uranyum takasına ilişkin müzakerelerden sonuç alınamaması üzerine Tahran yönetimi, kendi tesislerinde uranyumu zenginleştirme işlemini başlatmıştı.

İran, Tahran'daki tıbbi araştırma reaktöründe kullanılmak üzere talep ettiği yakıtla ilgili önerilerinin masada olduğunu ve ön koşulsuz müzakerelere başlayabileceğini açıklamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler