İran'dan petrol fiyatlarına 'yaptırım' yorumu

İran Petrol Bakanı Bicen Zengene, İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılması durumunda petrol fiyatlarının eski haline döneceğini söyledi.

Yayınlanma: 19.01.2015 - 15:28
Abone Ol google-news

Başkent Tahran'da İran Milli Petrokimya Şirketi'nin 50. kuruluş yıl dönümü kutlamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan İran Petrol Bakanı Bicen Zengene, petrol fiyatlarının düşmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Petrol fiyatlarının düşmesinin hem ekonomik hem de siyasi bir konu olduğunu vurgulayan Zengene, "Sonuç olarak bazıları fiyatların yükselmesini istemiyor. OPEC ile görüşme halindeyiz. OPEC'in vereceği kararlar doğrultusunda biz de kendi politikamızı belirleyeceğiz. Ancak şimdilik üretim kapasitesini düşürme gibi bir kararımız yok" ifadelerini kullandı.

Zengene, "önümüzdeki süreçte petrol fiyatlarında ne gibi gelişmelerin yaşanabileceği" yönündeki soruyu, "Hiçbirimiz falcı değiliz. Yeni yıl bütçesinde petrol fiyatını varil başına 72 dolar olarak belirledik. Bu bize göre mantıklı bir rakam. Meclis'te de dün onaylandı. Bu anlamda hiçbir endişemiz yok. Ancak, nükleer müzakereler sonuçlanır ve İran'a uygulanan yaptırımlar kaldırılırsa petrol fiyatları eski haline döner" şeklinde cevapladı.

"Bu konu OPEC üyesi olsun ya da olmasın tüm üreticilerin işbirliğini gerektiriyor" diyen Zengene, şöyle devam etti: "OPEC'te iş birliği ortamı oluşuyor ancak bu biraz zaman alacak. Gelecekte yapılacak yatırımların üreticiler için kazançlı olması, ekonomik anlamda petrolden daha fazla verim alabilmek, OPEC'in pazar payında düşüş yaşanmaması ve petrol üreticileri için kabul edilebilir uygun bir gelir olması için petrol fiyatlarının makul bir seviyeye gelmesi ve piyasaya dengenin dönmesi gerekiyor."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler