"İranlılar Türklere kızgın"

New York Times, nükleer görüşmelerin İstanbul'da yapılmasına daha önce destek veren İran Dışişleri Bakanı Salihi'nin başka olası adreslerden söz ettiğine dikkat çekerken İranlı yetkililerin, Suriye ve NATO radarı nedeniyle Türkiye'ye "kızgın" olduklarını yazdı.

Yayınlanma: 05.04.2012 - 09:20
Abone Ol google-news

New York Times gazetesi, İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi'nin Çarşamba günü müzakerelerinin, daha önce mutabık kalındığı Türkiye'de yapılmayabileceğini söylediğini anımsatarak İranlıların, Suriye ve NATO radarı nedeniyle Türklere "kızgın" gibi göründükleri yorumunu yaptı.

New York Times, Salihi'nin açıklamasının müzakerelerin başlamasına bir hafta kala yapıldığını anımsatarak, "O kadar kısa bir süre kala bir yer değişikliği, özellikle diplomatik açıdan o kadar yoğun bir müzakere için yeni bir komplikasyon anlamına geliyor gibi" diye yazdı.

Gazete, İranlı yetkililerin, "Türklerin Suriye ve İranlı füzeleri engellemeye yönelik NATO radarı konularında, kızgın gibi göründüğünü" belirttiğine de yer verdi.

"Sadece birkaç gün önce Türkiye'nin seçilmesine destek veren Sayın Salihi, başka adreslerden söz eden en üst düzey İranlı yetkilidir" diyen NYT, şunları da yazdı:

"İran'ın nükleer meselesi diplomatik olarak çok kırılgan olduğu için adları açıklanmaması şartı ile konuşan Batılı diplomatik yetkililer, görüşmelerin yerinin yine İstanbul olacağını varsaydıklarını söylediler. Ancak üst düzey bir Batılı diplomat, Bağdat fikrini 'saçma' olarak niteledi ve toplantı yeri ile ilgili tartışmanın İran'ın görüşmelere ilişkin ciddi olup olmadığı soru işaretlerini yarattığını ifade etti."

ABD'li gazete, İran dışındaki bazı İran uzmanlarının da Salihi'nin sözlerinin iyi bir işaret olmadığını söylediklerine de dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler