"İşçi çıkarmak için kriz bahane ediliyor"

Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından yapılan araştırmaya göre, Ekim 2008'de imalat sanayinde kayıtlı işçi istihdamı 190 bin daraldı, toplamda ise istihdam 44 bin kişi azaldı.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.01.2009 - 12:00

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) istatistiklerini kullanarak Ekim 2008'de kayıtlı işçi istihdamına ilişkin bir araştırma yaptı.

Araştırmada, ''Krizi kendileri için fırsata dönüştürmek isteyen bazı işverenlerin, işten çıkartmalarda dur durak bilmediği'' belirtildi.

İmalat sanayinde ekim ayında sigortalı işçi sayısının bir önceki aya göre 190 bin azaldığı belirtilen araştırmada, buna karşın hizmetler sektörünün 170 bin işçiye yeni istihdam yarattığı ifade edildi.

Araştırmada, inşaat ve diğer sektörlerdeki kayıplarla birlikte Ekim 2008'de toplamda istihdamın 44 bin kişi azaldığına dikkat çekilerek, geçen yılın aynı döneminde SGK kapsamındaki zorunlu sigortalı sayısının inşaat ve turizm sektöründeki mevsimsel etki ile 23 bin azaldığına yer verildi.
 

İl bazındaki rakamlar

İl bazında sigortalı sayısındaki değişime de yer verilen araştırmada, şunlar kaydedildi:
"Ekim ayında İstanbul'da 9 bin, İzmir'de 7 bin, Bursa'da 6 bin, Aydın ve Kocaeli'de 2 bin kayıtlı işçi işsiz kaldı. Bu illeri sırası ile Ankara, Denizli ve Eskişehir izledi.

2007 yılının ekim ayında toplamda yüzde 90'ı mevsimlik işçi olan 22 bin kişi işsiz kalmıştı. En büyük kayıp ise sektörel olarak şahsi hizmetler ve inşaat sektöründe yaşanmıştı. Ekim 2008'de ise işsiz kalanların yüzde 79'u daimi işçilerden oluşmakta. Bu da mevsimsel etkinin, küresel kriz dalgası karşısında oldukça sınırlı kaldığını gösteriyor. Krizden en çok etkilenen sektörler ise metal ve hazır giyim sektörü olarak karşımıza çıkıyor.''

Araştırmada ayrıca Ekim 2008'de ücretlerin reel olarak gerilediği ifade edildi. Eylül ayında 36,8 TL olan ortalama brüt günlük kazancın ekim ayında 35,8 TL'ye düştüğü belirtilen araştırmada, ''Ekim ayında enflasyonun yüzde 2,6 olduğu da dikkate alındığında, reel ücretlerdeki gerileme SGK kapsamındaki iş gücü açısından yüzde 5,5 düzeyinde gerçekleşti'' denildi.

Araştırmada, ortalama brüt günlük kazancın gerilemesinin nedeni, ''Kriz gerekçesiyle öncelikli olarak yüksek ücretli ve kıdemli işçilerin çıkarılması ve yeni işçilerin ağırlıklı olarak düşük ücretten işe başlatılması'' olarak gösterildi.

 

"İşten çıkarmalar karşı aktif tutum alınmalı"

Krizin, kimi işverenler tarafından ''Emek maliyetlerini aşağı çekmek ve sendikasızlaştırmak için bir fırsata dönüştürülmeye çalışıldığı'' kaydedilen araştırmada, krizin etkisinin yaşanmadığı, üretimin olağan seyrinde devam ettiği bazı iş yerlerinde bile, kriz bahane edilerek işten çıkartmaların gündeme geldiği, işverenlerin sendikasızlaştırma için kriz bahanesine sarıldığı belirtildi.

Araştırmada, işten çıkarmalara ve işverenlerin suiistimallerine karşı Hükümetin aktif tutum almasının bir zorunluluk haline geldiği ifade edilerek, bunun yerine işverenlere yönelik kimi paketlerin gündeme getirilmesinin doğru olmayacağı kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler