İşçiler taleplerini netleştirdi
2011 yılı asgari ücretin belirlenmesi için 2 Aralık'ta masaya oturacak olan Türk-İş, pazarlık görüşmeleri öncesinde işçilerin taleplerini netleştirdi.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi tarafını temsil edecek olan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, asgari ücretin sefalet ücreti olduğu vurgusunu yaptı. Kumlu, "Türk-İş anti demokratik uygulamalar nedeniyle asgari ücret tespit komisyonunun geçen yıl yapılan çalışmalarını protesto ederek katılmamıştır. Dileğimiz bu yıl, asgari ücret tespit komisyonu çalışmalarında bilimsel verilerin dikkate alınması ve insan onuruna yakışır düzeyde bir asgari ücretin belirlenmesidir. Türkiye artık asgari ücreti sefalet ücreti olmaktan çıkarmalı, asgari ücret vergi dışı bırakılmalıdır" diye konuştu.
İnsanlık onuruyla bağdaşacak ücretler istiyoruz
Halen 16 yaşından büyük bekar bir işçi için brüt 760.50 TL, net 599.12 TL olarak uygulanan asgari ücretin günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuruyla bağdaşacak bir ücret olması gerektiğini savunan Kumlu, "Bu yönüyle asgari ücret, bir üretim faktörü olarak emeğin bedeli olmanın ötesinde, insanın yaşaması, varlığını sürdürmesi için gerekli gelir kaynağıdır. Asgari ücret, çalışanların yaşama ve çalışma şartlarının düzenlenmesine yönelik önemli uygulamalardan birisidir. Sosyal politika aracı olarak çalışanların düşük ücretlere karşı korunması yanı sıra rekabetin emek sömürüsü ile yapılmaması amaçlanmaktadır" diye konuştu.
TÜRK-İŞ'in, kuruluşundan beri savunduğu asgari ücretin kutsal ve sosyal ücret kavramına yaraşır, insanca yaşama düzeyini sağlayacak, gelir dağılımındaki adaletsizliği düzeltecek, işsizliğin sürekli etkilediği işgücü arz ve talebi arasındaki dengesizlik nedeniyle çalışanların sömürülmesine engel olacak düzeyde belirlenebilmesi için çaba gösterdiklerini ifade eden Kumlu, "Türk-İş olarak asgari ücret konusuna önem vermemizin nedeni, yalnızca sendikalı işçilerin değil, aynı zamanda, yaşamını aldığı ücretle sürdüren herkesin temsilcisi olmamızdandır. Bu nedenle, özellikle sendikasız işçilerin önemli bir bölümünün sorunu olan düşük asgari ücretin, savunduğumuz ilkeler doğrultusunda belirlenmesi büyük önem taşımaktadır" dedi.
Asgari ücret pazarlık ücreti değildir
Hükümet asgari ücret görüşmeleri öncesinde yayımlamam programda 2011 yılına ilişkin asgari ücret artışlarına yer verse de işçi kesimi asgari ücretin pazarlıkla belirlenmesine karşı çıktı. Kumlu yaptığı açıklamada, "Asgari ücret, işçi ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuruyla bağdaşacak, bilimsel, objektif yöntemler ve güvenilir verilerle tespit edilen taban ücretidir. Pazarlık ücreti değildir" dedi.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun geçim koşullarını hesaplaması için Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) görev verdiğini ifade eden Kumlu, "Ancak asgari ücret işveren ve hükümet tarafından pazarlık konusu yapılmakta TÜİK verilerinin çok altında bir rakam olarak belirlenmektedir. Komisyonun işveren-hükümet oy çoğunluğu, devletin resmi rakamlarına itibar etmek yerine 'ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum' gerekçe gösterilerek çok daha düşük bir asgari ücret tutarını kabul ve ilan etmektedir. Böylece asgari ücret, tespit edildiği andan itibaren yetersiz, çelişkili ve tutarsız olmaktadır. İnsanca bir yaşama düzeyi sağlamaktan uzak 'yoksulluk ücreti' düzeyindedir" diye konuştu.
Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 862 TL
Öte yandan; Türk-İş, Yoksulluk Sınırı Araştırması'nı açıkladı. Buna göre Kasım 2010'da dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapılması gereken gıda harcaması tutarı olan açlık sınırı 861,86 TL olarak belirlendi. Buna giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların eklenmesiyle oluşan yoksulluk sınırı ise 2 bin 807,36 TL olarak gerçekleşti.
Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0.20 oranında artarken, yılın ilk 11 ayı itibariyle artış oranı yüzde 8.46 oldu. Gıda enflasyonunda 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 10.85 olarak belirlenirken yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 11.84 olarak hesaplandı.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı