İşkence altında beyin kısa devre yapıyor
İrlanda'da yapılan bir araştırmada, beynin büyük bir baskı karşısında "kısa devre" yaptığı ve hatıraları çarpıtabildiği belirlendi.
İtalyan La Repubblica gazetesinde yayımlanan habere göre, Dublin'deki Trinity Koleji'ne bağlı Nöroloji Bilimi Enstitüsü'nde görevli bilim adamları, ABD ordusu tarafından terör şüphelilerinin sorgusunda kullanılan uykusuz bırakma, tecrit ve suda boğulma hissi yaratma (waterboarding) gibi metotları inceledi.
"Trends in Cognitive Science" dergisinde yayımlanan araştırma, işkence altındaki insanların kendilerine atfedilen suçları kabul etmelerinin nedeninin sadece acıya son vermek olmadığını, bu gibi durumlarda beynin gerçek olmayan anılar dahi üretebileceğini ortaya koydu.
Makalenin yazarı Shane O'Mara, hafızayla ilgili sinir merkezlerinin büyük ve uzun süreli strese maruz kalmaları durumunda arıza yaptığını belirterek, "Günümüzdeki nöroloji bilimi bilgileri göz önüne alındığında bilgi edinmek için zorlayıcı metotlara başvurmanın işe yaradığını söylemek mümkün değil" dedi. O'Mara, bu tür yöntemlerin tam tersine mahkumların beyinlerinin belleğe ilişkin işlevlerinde ve özellikle de beynin bilinçli düşünmeden sorumlu bölgesi "frontal lob"da tahribata neden olduğunu belirtti.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Ankaralı Turgut hayatını kaybetti!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği